Friday, April 24, 2015

Στο φως η εντολή του Φράνκο για τη δολοφονία του Λόρκα


Ισπανία: Στο φως η εντολή των φασιστών για τη δολοφονία του Λόρκα
Πρώτη φορά έρχεται στο φως έγγραφο που αποδεικνύει ότι ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα (φωτογραφία) δολοφονήθηκε με επίσημη εντολή από το καθεστώς της ισπανικής χούντας, έναν μόλις μήνα μετά το ξέσπασμα του ισπανικού εμφυλίου, το καλοκαίρι του 1936. Το έγγραφο, που συντάχθηκε το 1965 στα κεντρικά της αστυνομικής διεύθυνσης της Γρανάδας, επί δικτατορίας του Φράνκο, παρουσίασε κατ' αποκλειστικότητα χθες το δίκτυο Σερ και έρχεται να ρίξει φως στο μυστήριο που κάλυπτε τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του ποιητή, όπως και την τύχη της σορού του.


Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Λόρκα δολοφονήθηκε μαζί με ένα ακόμη άτομο μετά τη σύλληψή του σε φιλικό σπίτι όπου κρυβόταν και μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο στο Βιθνάρ, περιοχή βόρεια της Γρανάδας, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται η ακριβής τοποθεσία ταφής.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι ο ποιητής «ομολόγησε» πριν εκτελεστεί χωρίς να προχωρά σε λεπτομέρειες σχετικά με την ομολογία, και  χαρακτηρίζει τον Λόρκα «σοσιαλιστή», «μασόνο της στοάς στην Αλάμπρα» και του πιστώνει την «πρακτική της ομοφυλοφιλίας και της αποκλίνουσας συμπεριφοράς».

No comments: