Thursday, April 23, 2015

Στο «μικροσκόπιο» ο φάκελος του Εθνικού


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟ
Στον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, έχει διαβιβαστεί ήδη ο φάκελος του Εθνικού Θεάτρου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

Μετά την ανάκληση του διορισμού του Σωτήρη Χατζάκη από τον Νίκο Ξυδάκη, ο (πρώην) πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου, Γιώργος Εμ. Στεφανάκης μίλησε για αυθαιρεσία, αυθάδεια και λανθασμένες εκτιμήσεις
Μετά την ανάκληση του διορισμού του Σωτήρη Χατζάκη από τον Νίκο Ξυδάκη, ο (πρώην) πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου, Γιώργος Εμ. Στεφανάκης μίλησε για αυθαιρεσία, αυθάδεια και λανθασμένες εκτιμήσεις

«Σε απάντηση του πλήθους των ψευδών που, για προφανείς λόγους, διασπείρονται τελευταία» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει: «Η διοικητική διαδικασία αποκατάστασης της νομιμότητας στο Εθνικό Θέατρο έχει πλέον αρχίσει και συνεχίζεται με τον άμεσο διορισμό της νέας Διοίκησης. Για τα θέματα προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος ο φάκελος έχει ήδη διαβιβαστεί στον αρμόδιο Υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κ. Παναγιώτη Νικολούδη, για τις κατά νόμο ενέργειες». Το νέο διοικητικό συμβούλιο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα οριστούν τις επόμενες ημέρες, με επικρατέστερο υποψήφιο για τη διαδοχή τον Στάθη Λιβαθινό κι αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή τον Θοδωρή Αμπαζή.

Εν τω μεταξύ, χθες, ο Σωτήρης Χατζάκης σε συνέντευξή του στον Vima Fm και μιλώντας στους Β. Χιώτη και Ν. Παπαδόπουλο για το Εθνικό Θέατρο και την απόφαση απομάκρυνσής του από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού τόνισε: «Θα προσφύγω δικαστικά προσωπικά εναντίον του κ. Ξυδάκη - Μου είπε 'πρέπει να φύγετε, για να βάλουμε δικούς μας ανθρώπους'». Επίσης εξήγησε το γιατί θα προσφύγει στο ΣτΕ: «Η ανάκληση του διορισμού είναι παράνομη, αυτή που έκανε, προσφεύγω λοιπόν στο Συμβούλιο της Επικρατείας...».

Και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Γιατί θα πρέπει να τσαλακωθώ εγώ, στον ενάμιση χρόνο της θητείας, και να φύγω με την υπόνοια στην κοινωνία ότι κάτι κακό έκανα, επειδή δεν έχει υπομονή ο υπουργός και συγκατάνευση. Είναι ψεύδη, είναι συκοφαντίες και χτυπήματα κάτω από τη μέση και γι' αυτό τον λόγο σήμερα προσφεύγω στη Δικαιοσύνη εναντίον του υπουργού προσωπικά. Οχι γι' αυτή την απόφαση που έβγαλε (προ)χθες».
  • «Προνόμια»
Στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε και στους εργαζομένους του Εθνικού Θεάτρου και στα προνόμιά τους. «Εχουν επιπλέον του μισθού μια δωροεπιταγή 50 ευρώ. Γιατί αυτό βρήκα, όπως και πολλά άλλα και είναι ενταγμένο μέσα στη συλλογική σύμβαση και δεν μπορώ να το κόψω. Εχουν ομαδική, ατομική ασφάλιση και κινητά εταιρικά τηλέφωνα αρκετοί από αυτούς, σε τμήματα με απεριόριστη διάρκεια...» είπε, για να καταλήξει: «Εφόσον έχουν αυτά τα προνόμια, ας μην προκαλούν τουλάχιστον την κοινωνία και κάνουν απεργίες, διαλύοντας τα έσοδα του θεάτρου».

Επιπλέον, σε επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη, ο (πρώην) πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου, Γιώργος Εμ. Στεφανάκης, δίνει τις δικές του απαντήσεις για το θέμα της παύσης του προέδρου και του ΔΣ του Εθνικού. Για αυθαιρεσία, αυθάδεια, μη νομικές διαδικασίες κατηγορεί ο Γιώργος Στεφανάκης τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, συνδέοντας την απόφαση με τη χρονική σύμπτωση, καθώς προχθές ήταν 21η Απριλίου «αποφράδα ημέρα για το ελληνικό έθνος» όπως γράφει.

«Καθ' όλη τη διάρκεια θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, που δεν περιορίζεται στον μετεκλογικό χρόνο, ουδέποτε παρατηρήθηκε δυσαρμονία και έλλειψη συνεργασίας μεταξύ της Εποπτεύουσας Αρχής και της Διοίκησης του Εθνικού Θεάτρου. Η αμφισβήτηση από την τωρινή Εποπτεύουσα Αρχή της τήρησης της νομιμότητας από το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελεί διοικητική αυθάδεια και αυθαιρεσία, η οποία στηρίζεται σε πρόωρες και λανθασμένες εκτιμήσεις» υποστηρίζει. Οσον αφορά τις συμβάσεις του Σωτήρη Χατζάκη και Ιωάννη Παπαδάκη-Μετζικώφ, «έχουν δοθεί πλήρως αιτιολογημένες απαντήσεις στην Εποπτεύουσα Αρχή, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση της νομικής και ουσιαστικής ορθότητάς τους, οι οποίες ουδόλως λήφθηκαν υπόψη για την έκδοση της υπουργικής απόφασης ανάκλησης. Αντίθετα, οι συγκεκριμένες αιτιάσεις χρησιμοποιήθηκαν προσχηματικά, προκειμένου να θεμελιώσουν την Υπουργική Απόφαση ανάκλησης», σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη.
Εντύπωση προκαλεί η πρόσκληση σήμερα των καλλιτεχνικών συντακτών στο γραφείο του δικηγόρου Αντώνη Βγόντζα, με θέμα «Ολη η αλήθεια για το Εθνικό Θέατρο και όχι μόνο», με την αιτιολόγηση: «Η επί δεκαετία σχέση μου με το Εθνικό Θέατρο και η ευθύνη για τη σύνταξη του ιδρυτικού νόμου του Εθνικού Θεάτρου σε κοινή ανορθωτική προσπάθεια με τον αείμνηστο Νίκο Κούρκουλο και την επί πολλά χρόνια πρόεδρο Ελένη Αρβελέρ μου το επιτρέπουν και μου το επιβάλλουν».
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 23/04/2015

No comments: