Wednesday, April 22, 2015

«Φοιτηταί» με δίψα για ζωή. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟ

Το θεατρικό έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Οι Φοιτηταί», το οποίο παραμένει επίκαιρο σχεδόν έναν αιώνα μετά τη συγγραφή του, θα παρουσιάσουν οι μαθητές στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων σε δύο παραστάσεις που θα δοθούν το ερχόμενο Σάββατο και τη Δευτέρα 27 του μήνα στο αμφιθέατρο της σχολής.

Με ζωντανή μουσική και τραγούδια που «ταξιδεύουν» το κοινό στην παλιά Αθήνα ανεβάζουν οι μαθητές το θεατρικό έργο «Οι Φοιτηταί»
Με ζωντανή μουσική και τραγούδια που «ταξιδεύουν» το κοινό στην παλιά Αθήνα ανεβάζουν οι μαθητές το θεατρικό έργο «Οι Φοιτηταί»

Οι «Φοιτηταί» είναι το θεατρικό έργο που έγραψε ο Ξενόπουλος το 1919, την περίοδο των σφοδρών συγκρούσεων για το γλωσσικό ζήτημα, και καταπιάνεται με τη ζωή μιας παρέας φοιτητών που ερωτεύονται, διαφωνούν και επαναστατούν, με τη δίψα για ζωή που διακρίνει τη νεότητα.
Η σκηνοθέτις και χορογράφος της παράστασης Πατρίσια Απέργη τονίζει ότι «προσπαθούμε να βρούμε το νήμα που συνδέει την παλιά με την καινούργια εποχή. ''Ο,τι κάνει η νεότης, είναι ωραίο'' λέει το κείμενο και αυτό προσπαθούμε να περάσουμε.
Η παράσταση μάς μεταφέρει τους αγώνες που κάνουν οι νέοι για τον κόσμο. Ακόμα κι αν μεταφορικά παλεύουν για μια ουτοπία, είναι πολύ ωραίος ο αγώνας που δίνουν. Επιπλέον, στην εποχή της κρίσης και της αποξένωσης που ζούμε, το θεατρικό του Ξενόπουλου περνάει το μήνυμα ότι, αν οι άνθρωποι ενωθούν σαν ομάδα και παλέψουν, μπορούν να καταφέρουν πολλά πράγματα».
Η παράσταση που σκηνοθέτησε η κ. Απέργη είναι πιστή στο πρωτότυπο κείμενο, με εξαίρεση τις κοπέλες, που δεν είναι Αρσακειάδες αλλά Καλογραιές, αλλά σε αυτή έχει συμπεριληφθεί ζωντανή μουσική και τραγούδια που μεταφέρουν την αίσθηση της παλιάς Αθήνας.
«Αρχικά, η παράσταση ξένισε λίγο τα παιδιά, αλλά επειδή έχουν σχέση με τις παραστατικές τέχνες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Τους εξηγήσαμε την εποχή και τα γεγονότα που τη σημάδεψαν, μπήκαμε σε μια διαδικασία έρευνας και στη συνέχεια ασχοληθήκαμε με το ίδιο το έργο. Τελικά το αγάπησαν και μετέφεραν με συγκινητικό τρόπο την ατμόσφαιρα της εποχής» σημειώνει η κ. Απέργη.
Οι παραστάσεις στο αμφιθέατρο του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων αρχίζουν στις 8 το βράδυ.

No comments: