Sunday, November 6, 2011

Παιδική όπερα από τον Θ. Μοσχόπουλο



    Ένα από τα γνωστότερα παιδικά παραμύθια, τον Παπουτσωμένο γάτο του Σαρλ Περώ, στην οπερατική εκδοχή του Μιχαήλ Λβόφσκι, σε μουσική Τσέζαρ Κουί, αποτελεί την πρώτη συνεργασία του Θωμά Μοσχόπουλου, σκηνοθέτη με μεγάλη εμπειρία στο παιδικό θέατρο, με την Εθνική Λυρική Σκηνή, μια παράσταση που θα παρουσιάζεται στο Θέατρο Ολύμπια μέχρι τον προσεχή Απρίλιο.
    Ο γεννημένος στο Βίλνιους το 1835 Τσέζαρ Κουί, παράλληλα με τη στρατιωτική του καριέρα (έφτασε στον βαθμό του στρατηγού), υπήρξε ένας παθιασμένος μουσικός, που αγαπούσε την όπερα (συνέθεσε 15 συνολικά, εκ των οποίων τρεις βασισμένες σε παραμύθια για παιδιά), αλλά και τη ρωσική παραδοσιακή μουσική, την οποία καλλιέργησε και προώθησε στο πλαίσιο της «Ομάδας των πέντε», μαζί με τους Νικολάι Ρίμσκυ-Κόρσακοφ, Μίλυ Μπαλακίρεφ, Αλεξάντρ Μποροντίν και Μόντεστ Μουσόργκσκι. Τον Παπουτσωμένο γάτο συνέθεσε στα 1913, πέντε χρόνια πριν τον θάνατό του.

    Στο έργο που σκηνοθέτησε ο Θ. Μοσχόπουλος χρησιμοποίησε «τα όπλα του θεάτρου και του παραμυθιού». Το παιχνίδι, τη χαρά, την αισιοδοξία, την αφαίρεση, το μυστήριο, το χιούμορ «και κυρίως τη φαντασία», όπως σημειώνει ο ίδιος, μεταμορφώνοντάς το σε μια μαγική παράσταση με ήρωες πάνω από το ανθρώπινο μέτρο, όπου οι υπερφυσικές δυνάμεις βρίσκονται στην υπηρεσία των αδύναμων, των ευάλωτων και των τρυφερών.
    Ο Παπουτσωμένος γάτος παρουσιάζεται υπό τη μουσική διεύθυνση των Ανδρέα Τσελίκα και Τάσου Συμεωνίδη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Χ. Αλεξανδρόπουλος και Χ. Κεχρής, Γ. Κάβουρας και Γ. Φίλιας, Ν. Κοτενίδης και Γ. Σελητσανιώτης, Β. Μανιάτης και Π. Σαλάτας, Κ. Ντότσικας και Δ. Παπαγεωργίου, Χ. Λαμπράκη και Μ. Μηλολιδάκη.
    Οι επόμενες παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν τις Κυριακές 6, 13 και 20 Νοεμβρίου στις 11.00 π.μ.

    No comments: