Thursday, November 10, 2011

Ματαίωση παραστάσεων του ΚΘΒΕ λόγω της οικονομικής δυσπραγίας



Ματαιώνονται οι τρεις από τις μεγαλύτερες παραγωγές που είχε προγραμματίσει το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας για τη θεατρική περίοδο που άρχισε ήδη (με την επανάληψη της «Λωξάντρας», δυο παραστάσεις της παιδικής σκηνής και την αποψινή πρεμιέρα των «Άγαμων θυτών στο δημόσιο»).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας «για λόγους οικονομικής δυσπραγίας ανακοινώνεται η περικοπή τριών έργων από το ρεπερτόριό του της θεατρικής περιόδου 2011 - 2012».

 «Είναι μια απόφαση που ελήφθη ύστερα από εκτίμηση της δυσπραγίας και κάτω από τις εξής συνθήκες: Η τακτική επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού δεν έχει δοθεί για τα 2/3 του μηνός Σεπτεμβρίου και για τους μήνες Οκτώβριο καθώς και το Νοέμβριο που διανύουμε. Οι εργαζόμενοι του θεάτρου δεν έχουν πληρωθεί για το μήνα Οκτώβριο και τα δεδουλευμένα του τρέχοντος μηνός, γεγονός που όχι μόνο αναστατώνει τις ζωές τους, αλλά και παρεμποδίζει την εργασιακή τους δυνατότητα και την ομαλή λειτουργική τους σχέση με την εργασία.
Σύμφωνα με την απόφαση του θεάτρου δεν θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες παραστάσεις των έργων: «Ζορμπάς» του Νίκου Καζαντζάκη, σε θεατρική διασκευή Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, «Μόμπι Ντικ», του Χέρμαν Μέρβιλ (σε διασκευή Paul Stebbings και Phil Smith), σε μετάφραση: Λεωνίδα Καρατζά και σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου και «Άννα Καρένινα», του Λέοντος Τολστόι, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη.


Από μέρους της Διεύθυνσης πιστεύω ότι είναι καλύτερα να υπάρχουν απώλειες στον Καλλιτεχνικό Προγραμματισμό, παρά να παραμένουν εργαζόμενοι απλήρωτοι.
Το Κ.Θ.Β.Ε. δεν αγνοεί τη δραματική οικονομική συγκυρία και τις δυσκολίες της χώρας αλλά πιστεύει ότι το Κράτος και το πολιτικό προσωπικό του πρέπει εδώ και τώρα να αποφασίσει τί είδους Κρατικό Θέατρο θέλει:
Ένα αφυδατωμένο, απαξιωμένο και κυρίως καταχρεωμένο οργανισμό ή μια πολυδύναμη πολιτιστική μηχανή που θα καλύπτει δυναμικά τις ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές ανάγκες της Θεσσαλονίκης, των όμορων δήμων, της Βόρειας Ελλάδας, των συνόρων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης;
Ζητάμε από τα Υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού να παρέμβουν. Δεν είμαστε κρατικοδίαιτη συντεχνιακή ομάδα αλλά ο μεγαλύτερος θεατρικός οργανισμός της Βορείου Ελλάδος που σύμφωνα με τον Ιδρυτικό του Νόμο έχει κυρίαρχο σκοπό την πολιτιστική παρηγοριά του κοινού του» σημειώνεται στην ανακοίνωση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του θεάτρου που υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Σωτήρης Χατζάκης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: