Thursday, November 10, 2011

Ενας «Ομηρος» στο Τρένο


15 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΡΟΥΦ

"Φοβάμαι ότι θα έλθει το τέλος της τέχνης", δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος υπογράφει τη μουσική της παράστασης, που σκηνοθετεί η Τατιάνα Λύγαρη

Γιώργος Κουρουπός, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Φωτεινή Τσαλίκογλου και Μίκης Θεοδωράκης στην συνέντευξη τύπου για τα 15 χρόνια της αμαξοστοιχίας Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ και την παρουσίαση του θεατρικού
Γιώργος Κουρουπός, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Φωτεινή Τσαλίκογλου και Μίκης Θεοδωράκης στην συνέντευξη τύπου για τα 15 χρόνια της αμαξοστοιχίας Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ και την παρουσίαση του θεατρικού έργου "Ενας όμηρος"
"Φοβάμαι ότι θα έλθει το τέλος της τέχνης". Ο Μίκης Θεοδωράκης, σφυγμομετρώντας την εποχή, εκφράζει την ανησυχία του. "Πώς φτάσαμε σήμερα, ύστερα από τόση προσπάθεια, την άνθηση του '50, του '60, να ζούμε αυτή την απαξίωση της τέχνης; Πώς γίναμε όλοι... μαθηματικοί, που γνωρίζουμε τόσα πολλά για τα ομόλογα; Είναι δυνατόν το "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία" να μας οδήγησε σε αυτό το χάλι;" Ρητορικές οι ερωτήσεις, ωστόσο ο κορυφαίος συνθέτης δεν μασάει τα λόγια του: "Ολο αυτό που γίνεται σήμερα είναι μια μπλόφα. Μπλοφάρουν. Για να μας κοιμίσουν και να μας απογοητεύσουν. Ας ξυπνήσουμε... Κάτι συμβαίνει με τον τόπο αυτό. Ξέρω πόσο ποιητής είναι λαός μας, πόσο του αρέσει η τέχνη. Αυτό μου δίνει μεγάλη ελπίδα. Κι ας απογοητεύομαι", τονίζει, ο πάντα έφηβος στην ψυχή, Μίκης. "Δεν έχω δει ούτε μία άσπρη τρίχα στα μαλλιά μου", λέει. Βλέπει όμως "μία αχτίδα ελπίδας στο χάος που υπάρχει γύρω μας" με το ανέβασμα της παράστασης "Ενας όμηρος" του Μπρένταν Μπίαν, σε μουσική δική του και σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη, η οποία κάνει πρεμιέρα στις 18 Νοεμβρίου στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, "Το Τρένο στο Ρουφ".

Αν και δεν συνηθίζει να βγαίνει από το σπίτι του, όπως είπε, ο Μίκης Θεοδωράκης, χθες, ανήμερα της γιορτής του, έδωσε το "παρών" στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου έγινε η παρουσίαση της παράστασης αλλά γιορτάστηκαν και τα 15χρονα του "Τρένου στο Ρουφ".
"Πρέπει να δουλεύουμε σκληρά, να ονειρευόμαστε, να αισιοδοξούμε και να προχωράμε μπροστά". Η Τατιάνα Λύγαρη πριν από 15 χρόνια ξεκίνησε να "οδηγεί" την Αμαξοστοιχία-Θέατρο "Το Τρένο στο Ρουφ" κι αποδείχθηκε άριστη... "μηχανοδηγός"! Μέσα σε αυτά τα χρόνια το τρενάκι "ταξίδεψε" πολλούς επιβάτες, έκανε στάση σε σπουδαίους σταθμούς, αγκομάχησε, κατηφόρισε, ανηφόρισε, διέσχισε τοπία γνωστά και τοπία άγνωστα και έγινε ένας μικρός φάρος πολιτισμού για να φωτίσει τα έσω και τα έξω σκοτάδια μας. Τα χρόνια κύλησαν κι ήρθαν τα πάνω κάτω, αλλά το τρενάκι συνεχίζει να είναι μοναδικό σ' ολόκληρο τον κόσμο, να κυλάει στην τροχιά του σταθερά και πεισματικά και να ονειρεύεται. Επτά παραγωγές θα φιλοξενήσει τη φετινή σεζόν με κορυφαία το "Ενας όμηρος", ένα δυνατό θεατρικό κείμενο γραμμένο το 1958 εξαιρετικά επίκαιρο στις μέρες μας, που έχει να παρουσιαστεί σε αθηναϊκή σκηνή πάνω από τρεις δεκαετίες.
Τη μουσική του συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης το 1962 για την πρώτη παρουσίασή του στην Ελλάδα από τον θίασο του Λεωνίδα Τριβιζά. Τα δεκαέξι τραγούδια της παράστασης αγαπήθηκαν από τον ελληνικό λαό και τραγουδήθηκαν για δεκαετίες. Το μουσικό θέμα για το "Γελαστό παιδί" χρησιμοποιήθηκε στην ταινία "Ζ" του Κώστα Γαβρά και έγινε παγκοσμίως γνωστό. Σήμερα, για την παράσταση του "Τρένου στο Ρουφ", ο Μίκης Θεοδωράκης συνθέτει δύο νέα τραγούδια, "Εχω μια αγάπη" και "Οταν ο Σωκράτης στην παλιά Ελλάδα", τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο πρωτότυπο κείμενο, αλλά δεν είχαν έως τώρα μελοποιηθεί.
Ενας «Ομηρος» στο Τρένο
"Σε αυτές τις δύσκολες εποχές το μόνο που μας σώζει είναι ο πολιτισμός", υπογραμμίζει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος. "Δεν θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουμε πνευματικά έργα. Πνευματικά έργα έχουμε. Πνευματική ζωή δεν έχουμε. Περνάνε όλα ντούκου". "Δεν έχουμε παρά ένα καταφύγιο ενάντια στον θάνατο: να κάνουμε τέχνη πριν από αυτόν", σύμφωνα με τη Φωτεινή Τσαλίκογλου, η οποία στάθηκε στη "θεία μανία" της Τατιάνας Λύγαρη, μια "μανία" που τη βοηθάει να ξεπερνάει κάθε εμπόδιο. Στην "αυθεντικότητα και την αγάπη για τη δουλειά της", στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Τατιάνα Λύγαρη, αναφέρθηκε ο Γιώργος Κουρουπός, για να καταλήξει με την ευχή "να συνεχίσει να είναι εξίσου δημιουργική, ευφάνταστη, επίμονη, ήτοι αληθινά αντιστασιακή!".
Η μετάφραση είναι των Βασίλη Ρώτα - Βούλας Δαμιανάκου, η σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη, τα σκηνικά-κοστούμια των Ντόρας Λελούδα - Δανάης Κουρέτα, η μουσική του Μίκη Θεοδωράκης, οι ενορχηστρώσεις-διασκευές του Γιάννη Σαμπροβαλάκη και οι χορογραφίες της Ζωής Χατζηαντωνίου. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Μ. Αφολαγιάν, Εβ. Αραπίδη, Θ. Βλαβιανός, Δ. Καφετζή, Π. Κλίνης, Κ. Κωτσαδάμ, Β. Πουλάκος, Κ. Τζανοκωστάκης, Ελ. Χατζηαυξέντη και ο μουσικός Απόστολος Θεοδοσίου.
Πριν από την παράσταση, στο βαγόνι-ρεστοράν της Αμαξοστοιχίας, οι θεατές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ιρλανδία και τον "Ομηρο" του Μπρένταν Μπήαμ, από τη θεατρολόγο ? ηθοποιό Σοφία Γαλανάκη. Κάθε Πέμπτη, στις 8 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 9/11/2011

No comments: