Monday, November 7, 2011

Πρεμιέρα για τον «Γυάλινο κόσμο»


  • 100 χρόνια μετά τη γέννηση του Τένεσι Γουίλιαμς, το έργο του ανεβαίνει στη σκηνή «Δημήτρης Χορν»
  • TO BHMA:  07/11/2011
Πρεμιέρα για τον «Γυάλινο κόσμο»

Φέτος συμπληρώθηκα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Τενεσί Ουίλιαμς, αλλά το γεγονός δεν ήταν παρά η αφορμή για να ανέβει ο «Γυάλινος Κόσμος» του, στην κεντρική αθηναϊκή σκηνή του Δημήτρης Χορν, με τη Ναταλία Τσαλίκη, που είχε και την ιδέα, στον ρόλο της Αμάντας. Σε συνεργασία με τη σκηνοθέτιδα Κατερίνα Ευαγγελάτου, η παράσταση είναι έτοιμη να σηκώσει την αυλαία της, παρουσιάζοντας το αποτέλεσμα μιας ομαδικής δουλειάς με ηθοποιούς και καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών. Κι ίσως εκεί να βρίσκεται και το μυστικό της ατμόσφαιρας, που φαίνεται να διαπερνά αυτόν τον κόσμο, τον φτιαγμένο από γυαλί. Τον εύθραυστο.
Η Ναταλία Τσαλίκη μίλησε για το ταλέντο της Κατερίνας Ευαγγελάτου: «Το είχα διακρίνει και γι΄αυτό θέλησα να δουλέψω μαζί της. Και ειλικρινά έβαλε κι εκείνη, όπως όλοι μας, πολλή αγάπη και πολύ κόπο σ΄αυτή την παράσταση, για την οποία κάνουμε πρόβα εδώ και τρεις μήνες. Πρόκειται για ένα έργο βαθύ και αληθινό, για ένα αυτοβιογραφικό έργο του Ουίλιαμς, ο οποίος μοιάζει να το έγραψε για να ξορκίσει τους εφιάλτες του, τον πόνο για την αδελφή του και τη δυσκολία απεμπλοκής από τη μητέρα του. Και τελικά παρουσιάζει τη μητέρα του, την Αμάντα πιο γλυκιά από ό,τι τη φανταζόμαστε. Δεν είναι ούτε τόσο σκληρή ούτε τόσο αυταρχική. Εχει και χιούμορ και τρυφερότητα. Μοιάζει με κάθε μητέρα. Οσο για μένα», κατέληξε η ηθοποιός, «αντλώ από την εμπειρία μου ως μάνα, ως κόρη, ως γυναίκα και προσπαθώ να συνδυάσω τις ρωγμές της ηθοποιού με τις ρωγμές του ρόλου».

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου, από την πλευρά της αναφέρθηκε στην «ελευθερία» που της δόθηκε για να ανεβάσει αυτή την παράσταση: «Με μόλις πέντε χρόνια στη σκηνοθεσία και βρίσκομαι σε ένα κεντρικό θέατρο να σκηνοθετώ ένα μεγάλο, κλασικό έργο, με απόλυτη δημιουργική ελευθερία και με έναν θίασο που μοιάζει σαν να είμαστε ομάδα από παλιά. Συνεργάζομαι με τη Ναταλία Τσαλίκη που βουτάει με όλη της τη διάθεση, και χωρίς συγκατάθεση, σε κάθε τι που προτείνω, και με νέα, ταλαντούχα παιδιά».

Η σκηνοθέτις που υπογράφει τη μετάφραση αλλά και τη δραματουργική επεξεργασία του «Γυάλινου Κόσμου» επεσήμανε ότι εκτός από το πρωτότυπο κείμενο του έργου, στην παράσταση χρησιμοποιούνται και μικρά αποσπάσματα από παλαιότερα σχεδιάσματα του συγγραφέα για το έργο, καθώς και από το διήγημα «Πορτρέτο κοριτσιού σε γυαλί», γραμμένο το 1943, που αποτελεί επίσης προσχέδιο για το έργο.

Ο «Γυάλινος Κόσμος» είναι ένα από τα μεγάλα κλασικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας: Γράφτηκε το 1944 και μόλις δύο χρόνια μετά το ανέβασε στην Αθήνα ο Κάρολος Κουν στο Θέατρο Τέχνης. Φωτισμένο αχνά, σαν μια ανάμνηση, το έργο που πηγάζει από το συναίσθημα κινείται μακριά από τον ρεαλισμό, αλλά διαθέτει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Για το ανέβασμά του στο θέατρο Δημήτρης Χορν, χρησιμοποιούνται προβολές, κάτι που και ο ίδιος ο Τενεσί Ουίλιαμς θεωρούσε απαραίτητο.«Στην παράσταση εκσυγχρονίσαμε την αρχική ιδέα του συγγραφέα για σλάιντς και λεζάντες που θα σχολίαζαν τη δράση, δημιουργώντας βιντεοπροβολές σε άμεση σχέση με τη δράση και τους χαρακτήρες, αλλά κυρίως σε σχέση με την ονειρική -'αναμνησιακή' διάσταση του ανεβάσματος. Θεωρούμε ότι έτσι εξυπηρετείται καλύτερα το νόημα και η ατμόσφαιρα του έργου και συγχρόνως υπογραμμίζεται η διαδικασία της μνήμης: επιλογή και μεταμόρφωση/μετασχηματισμός εικόνων-βιωμάτων», καταλήγει η Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Γυάλινος Κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς. Μετάφραση - δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία Κατερίνα Ευαγγελάου - σκηνογραφία Γιώργος Πάτσας -μουσική Σταύρος Γασπαράτος - βίντεο Μιχάλης Κλουκίνας - φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Ναταλία Τσαλίκη, Αντίνοος Αλμπάνης, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Αμαλία Νίνου

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
Θέατρο Δημήτρης Χορν (Αμερικής 10, τηλ. 210-3612.500
Πρεμιέρα: Παρασκευή 11/11/2011, στις 21.15

No comments: