Tuesday, November 8, 2011

Νέες πρεμιέρες



«Ο παππούς έχει πίεση»
Τη «Φόνισσα» τουΑλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε διασκευή - δραματουργική επεξεργασία Στρατή Πασχάλη - Στάθη Λιβαθινού, ανεβάζει, σήμερα, η «Πράξη», στο«Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας». Σκηνοθεσία Στάθης Λιβαθινός. Σκηνικά - κοστούμια Ελένη Μανωλοπούλου. Φωτισμοί Αλέκος Αναστασίου. Κίνηση Μαρία Αλαβάνου. Μουσική Τηλέμαχος Μούσας. Παίζουν:Μπέττυ Αρβανίτη, Τζίνη Παπαδοπούλου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Λίλη Μελεμέ, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Χάρης Χαραλάμπους.
Εργο οριακό. Μοναδικό στα ελληνικά γράμματα. Ψυχογράφημα και καταγγελία. Συγκαλυμμένη εξομολόγηση. Βιωματική κατάθεση κάτω από το προσωπείο του «κοινωνικού» αφηγήματος. Εδώ, η έκφραση του Παπαδιαμάντη στη σημαντικότερη στιγμή της. Με συγκρατημένη την ατμοσφαιρική διάθεση και την υποβολή, εστιάζει στην ουσία, ειρωνικά, σαρκαστικά, απεγνωσμένα, σκληρά, βαθιά ανθρώπινα. Η «θεατρικότητά» του (γλώσσα - ομιλία, γλώσσα - δράση) ενσαρκώνει τον πιο αινιγματικό μα κι εμβληματικό ψυχικό χαρακτήρα των ελληνικών γραμμάτων: την Φραγκογιαννού, πρόσωπο διόλου γραφικό, ανοιχτό σε πολλές, ακόμα και ακραίες, σκηνικές και μη, αναγνώσεις. Πρόσωπο που κινείται ανάμεσα στα γυναικεία αρχέτυπα των φονικών γυναικών της αρχαίας τραγωδίας αλλά και τις αβυσσαλέες «αγιογραφίες της πτώσης» του Φ. Ντοστογιέφσκι.
  • «Φόνισσα»
    Πρεμιέρα σήμερα, στο θέατρο «ΗΒΗ» με το έργο της Δήμητρας Παπαδοπούλου «Ο παππούς έχει πίεση». Πέρασαν 15 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση του έργου και... ο Παππούς δεν έβαλε μυαλό! Επανέρχεται «επικαιροποιημένος», δίνοντας το στίγμα της μετέωρης εποχής αλλά και της αλλοπρόσαλλης νεοελληνικής συμπεριφοράς. Ο παππούς έχει και πάλι πίεση! Εκτός όμως από πίεση, έχει και περισσότερη όρεξη για ζωή από ποτέ. Είναι δύσκολο να ζεις στην Ελλάδα του 2012. Ομως, αν μπεις στην παρέα του παππού σίγουρα θα βοηθήσεις να αλλάξει ο κόσμος. Ο παππούς (Κώστας Βουτσάς), οι τρεις ανεκδιήγητες εγγονές του (Ελισάβετ Κωνσταντινίδου ως Φώφη, Θωμαΐς Ανδρούτσου ως Πόπη, Σοφία Παυλίδου ως Μαρία), ένας μπάτσος (Κώστας Αποστολάκης) κι ένας πιτσιρικάς από το Σύνταγμα (Πέτρος Λαγούτης) έρχονται αντιμέτωποι με απρόσμενες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην Ελλάδα του 2012, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Σκηνοθεσία: Δήμητρα Παπαδοπούλου, Αγγελίτα Τσούγκου. Σκηνικά: Γιάννης Μουρίκης. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα. Μουσική Επιμέλεια : Κώστας Ζήκος.

No comments: