Saturday, November 12, 2011

"Συρανό", ο αγαπημένος του κοινού



Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μια αίθουσα κατάμεστη από ανθρώπους του θεάτρου και θεατρόφιλους, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 8 Νοεμβρίου η απονομή των Θεατρικών Βραβείων Κοινού 2011, που το περιοδικό Αθηνόραμα πραγματοποιεί εδώ και 13 χρόνια και βασίζεται στις προτιμήσεις των αναγνωστών του. Την εκδήλωση παρουσίασε ο ηθοποιός Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ο οποίος είχε προηγουμένως παρουσιάσει στους προσκεκλημένους μια παράσταση μαύρης κωμωδίας όπου, λίγο πριν τη... Δευτέρα Παρουσία, οι μεγάλοι θεατρικοί συγγραφείς αναζητούν έναν απόλυτα θετικό και απόλυτα ηρωικό νέο ήρωα, που όμως τους προκύπτει... κάτι σε Ριχάρδο Γ'!

Ο Συρανό ντε Μπερζεράκ του Εθνικού Θεάτρου απεδείχθη η πλέον δημοφιλής περσινή παράσταση, καθώς συγκέντρωσε το πρώτο βραβείο καλύτερης παράστασης (μαζί με τον Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού από τον Σπ. Παπαδόπουλο και τα Ορφανά από το Θέατρο του Νέου Κόσμου), σκηνοθεσίας (μαζί με τους Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και Σπύρο Παπαδόπουλο, για τις ίδιες παραστάσεις) και ανδρικού ρόλου στον Νίκο Καραθάνο, όπως επίσης και τα βραβεία ενδυματολογίας, σκηνογραφίας (3ο και 2ο αντίστοιχα, στην Έλλη Παπαγεωργακοπούλου), μουσικής (3ο βραβείο, Κορνήλιος Σελαμσής) και φωτισμών (1o βραβείο, Λευτέρης Παυλόπουλος).

Το 1o βραβείο ανδρικού ρόλου απονεμήθηκε στον Δημήτρη Καταλειφό για τονΕπιστάτη (όπως και το 2ο για τη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου), και το 3ο στον Γιάννη Ζουγανέλη για τον ρόλο του στη Σεξουαλική ζωή του κυρίου και της κυρίας Νικολαΐδη. Τα βραβεία γυναικείου ρόλου απονεμήθηκαν κατά σειράν στις κυρίες Λήδα Πρωτοψάλτη (Άννα είπα), Σοφία Χιλλ (Alarme, που πήρε και το 1ο βραβείο ενδυματολογίας με τη Λουκία) και Μαρίνα Ασλάνογλου (Τζόρνταν). Ας σημειωθεί ακόμη ότι η Εύα Νάθενα, για τη δουλειά της στο Αμαντέους, κέρδισε το 3ο βραβείο σκηνογραφίας (το 1ο απονεμήθηκε στον Μανώλη Παντελιδάκη για την Τριλογία του παραθερισμού) και το 2ο ενδυματολογίας, ενώ 1ο βραβείο κέρδισε και η Δήμητρα Γαλάνη για τη μουσική της στο Η γυνή να φοβήται τον άνδρα. Τέλος, αλλ’ όχι ελάχιστο, βραβείο νεοελληνικού έργου απονεμήθηκε στον Δημήτρη Δημητριάδη για τη Λήθη του.

No comments: