Saturday, November 12, 2011

Η "Ρώσικη ρουλέτα" των φύλων



Με ένα «ερεθιστικό και επικίνδυνο παιχνίδι» έρχεται στην Αθήνα το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, παρουσιάζοντας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 11-13 και 18-20 Νοεμβρίου την παράσταση Ρώσικη ρουλέτα, μια σύνθεση των τριών διάσημων μονόπρακτων του Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ «Η Αρκούδα», «Πρόταση γάμου» και «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού».
Όπως σημειώνει η σκηνοθέτις της παράστασης Λίλλυ Μελεμέ, σε αυτά ο Τσέχωφ «αναδεικνύει με τον πιο ανάλαφρο και σχεδόν φαρσικό τρόπο την τραγική κωμωδία της ανθρώπινης ύπαρξης.  Βαθύτατος γνώστης της ανθρώπινης ψυχής και γιατρός ο ίδιος, τοποθετεί προσεκτικά στο μικροσκόπιο την ανελέητη, αιώνια διαμάχη των δύο φύλων, μόνο και μόνο για να αποκαλύψει τελικά τη ματαιότητα και τον παραλογισμό της».
Με καταιγιστικούς ρυθμούς, η παράσταση αναδεικνύει το σαρκαστικό χιούμορ, γλυκόπικρο και ανατρεπτικό ταυτόχρονα, και τους αιχμηρούς διαλόγους, μέσα από τους οποίους ο Ρώσος κλασικός ανατέμνει τις σχέσεις των δύο φύλων, αλλά και τις μικρές τραγωδίες που κρύβονται στις σχέσεις ανδρών και γυναικών, καθώς διεκδικούν απεγνωσμένα το δικαίωμά τους στην ευτυχία.
Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, μουσική επιμέλεια Λ. Μελεμέ, σκηνικά-κοστούμια Ελένης Δουνδουλάκη και φωτισμούς Μελίνας Μάσχα. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Άννα Κουτσαφτίκη, Δημήτρης Μυλωνάς και Στρατής Πανούριος.

No comments: