Saturday, November 12, 2011

«Σχέσεις οργής» από τη Θεσσαλονίκη



Πρεμιέρα από τη Θεσσαλονίκη και το θέατρο «Αθήναιον» επέλεξε να κάνει η Άννα Βαγενά για την παράσταση του έργου Σχέσεις οργής, που είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα της δημοσιογράφου Φρίντας Μπιούμπι, διασκευάστηκε από τον Γιάννη Τσίρο και σκηνοθετήθηκε από την ίδια, στο οποίο πρωταγωνιστεί μαζί με τον Πασχάλη Τσαρούχα και τους Δημήτρη Πατσή και Κατερίνα Θεοχάρη.
Το έργο, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Άννα Βαγενά σε συνέντευξη τύπου, έχει πολύ τολμηρό θέμα, μιας και θίγει τρία κοινωνικά ζητήματα-ταμπού, την αιμομιξία, την ενδοοικογενειακή βία και την αυτοδικία, που δυστυχώς αφορούν πολλές οικογένειες ακόμη και συνήθως πνίγονται μέσα στη σιωπή της κοινωνικής και οικογενειακής προκατάληψης.
Αν καταφέρουμε, υποστήριξε, να συμβάλουμε κάπως στο να «σπάσουμε» αυτήν την τραγική σιωπή, έστω και σε μία περίπτωση, θα έχουμε επιτελέσει μεγάλο έργο. Δεν έκρυψε πως προβληματίστηκε ιδιαίτερα για το επόμενο βήμα της μετά το πετυχημένοΓάλα και πως κατέληξε στις Σχέσεις οργής από την ανάγκη της για κάτι πιο δυνατό, κάτι πολύ περισσότερο από απλό γέλιο. Η παράσταση έχει κινηματογραφική ματιά, καθώς εναλλάσσονται γοργά σκηνές και συναισθήματα και, παρά τη σκληρότητα του θέματος, δεν λείπει το χιούμορ.
Η ιστορία μπορεί να είναι αληθινή, μια ιστορία της διπλανής πόρτας, που όμως μένει και πρέπει να μείνει στο σκοτάδι και στη σιωπή. Αφορά μια τετραμελή οικογένεια της επαρχίας τη δεκαετία του ’80, όπου όλοι οι χαρακτήρες είναι θύτες και θύματα, συνεχώς οργισμένοι με τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας, αλλά ενδεχομένως και με τον ίδιο τους τον εαυτό, σύμφωνα με τον Πασχάλη Τσαρούχα, που υποδύεται τον ρόλο του αφέντη, αιμομίκτη πατέρα. Είναι μια σφιχτή παράσταση, συμπλήρωσε, καλή αλλά στενάχωρη, μια παράσταση που την παίρνεις μαζί σου...
Στην παράσταση τη σκηνογραφία έκανε ο Δημήτρης Πρεβές και τη μουσική ο Γιάννης Καραγιάννης.
Α.Τ.
Η ΑΥΓΗ, 11/11/2011

No comments: