Monday, March 7, 2011

Κατερίνα Παπουτσάκη: "Η δική μου υπαρξιακή αγωνία..."

Βλέμμα ζεστό, φωνή καθαρή και χαμόγελο από καρδιάς. Με αλτρουιστικές απόψεις για τη ζωή και αποσαφηνισμένους στόχους και όνειρα για το επάγγελμά της, ξέρει καλά πού βαδίζει. Η Κατερίνα Παπουτσάκη μαγνητίζει και μόνο με την παρουσία της. Η δημοφιλής ηθοποιός όμως δεν αρκείται σε αυτό, ούτε θαμπώνεται από τη λάμψη του αστεριού της. Θέλει να εξελίσσεται καλλιτεχνικά και να μεταμορφώνεται διαρκώς, ακόμα και αν χρειαστεί να ρισκάρει. Επιλέγει δουλειές ενεργοποιώντας τις πιο απαιτητικές υποκριτικές της δυνάμεις («Κεκλεισμένων των θυρών») και τις υπόλοιπες καλλιτεχνικές δυνατότητές της (τραγούδι). Δεν μασά τα λόγια της αναφέροντας ότι η κρίση της τηλεόρασης, που την έκανε και ευρέως γνωστή, είναι πολιτισμική εκτός από οικονομική και περιμένει να «δείξει τον σωστό δρόμο η δημόσια τηλεόραση».

Στην αποκλειστική συνέντευξή της στην «Espresso της Κυριακής» μιλά για την τέχνη της, αποκαλύπτει ποιες αξίες είναι το αντίβαρο στην υπερέκθεση της δουλειάς της και μοιράζεται μαζί μας τη συμβουλή της γιαγιάς της για τον έρωτα!


- Μια πολύ γεμάτη χρονιά για σένα. Παίζεις στην παράσταση «Κεκλεισμένων των θυρών» και στη μουσικοθεατρική παράταση «Πειρατές». Μέσα σε όλα αυτά, «τρέχεις» μια δική σου μουσική σκηνή στην Αθήνα (Τρόβα), ενώ γυρίζεις και ταινίες. Η πολυπραγμοσύνη λειτουργεί ευεργετικά στην περίπτωσή σου;

Δική μου μουσική σκηνή; Οχι μόνο! Μαζί με τον αδελφό μου και δύο καλούς μας φίλους. Είναι ένας χώρος που αγαπάμε πολύ, με ιδιαίτερη προσωπικότητα, που φιλοξενεί παραστάσεις, stand-up comedy και ξεχωριστά συγκροτήματα από διάφορα μουσικά ρεύματα. Πάντα δούλευα πολύ! Δεν θέλω να αφήνω τον χρόνο να φεύγει χαμένος! Η δημιουργικότητα πιστεύω ότι ωριμάζει τον άνθρωπο και του δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει. Η δική μου υπαρξιακή αγωνία βρίσκεεται σε αυτά τα πλαίσια, της προσφοράς και της δημιουργίας.

- Πρωταγωνιστείς στην ταινία που βγήκε πρόσφατα στις αίθουσες «Το έτερον ήμισυ». Μίλησε μας για την ταινία.

Είναι μια διασκεδαστική, κοινωνική κωμωδία, αλλά ταυτόχρονα και εγκεφαλική, από τη Filmopolis, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Σεϊτανίδη, σενάριο του Παναγιώτη Χριστόπουλου και παραγωγή του Πάνου Παπαχατζή. Εχει επίκεντρο τις σχέσεις των ανθρώπων, που από την εποχή του Αδάμ και της Εύας μέχρι σήμερα είναι δύσκολες, περίπλοκες αλλά και γοητευτικές. 


- Εσύ υποδύεσαι μια παντρεμένη γυναίκα με ακραίες αντιδράσεις στο πάθος και στη ζήλεια. Τελικά, αυτά τα συναισθήματα τρέφουν τον έρωτα;

Μέτρον άριστον! Ολα χρειάζονται, είναι συναισθήματα που διανθίζουν τη ζωή μας, άλλα όπως λέει και η γιαγιά μου, «το περίσσιο χαλάει το ίσιο»!


- Με τον συμπρωταγωνιστή σου στο «Ετερον ήμισυ» Βλαδίμηρο Κυριακίδη, την Εφη Μουρίκη και τον Γιώργο Πολυχρονόπουλο παίζετε στο θεατρικό έργο-σταθμός «Κεκλεισμένων των θυρών» του Ζαν-Πολ Σαρτρ. Υποδύεσαι τη νάρκισσο και παιδοκτόνο Εστέλ που βρίσκεται στην κόλαση. Ενας πολύ απαιτητικός ρόλος. Ο δυσκολότερος που έχεις παίξει;

Σίγουρα, και ευχαριστώ την Εφη και τον Βλαδίμηρο που με εμπιστεύτηκαν. Είναι ένα σπουδαίο έργο, με διαχρονική αξία, που αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις. Η φιλοσοφική ματιά του Ζαν-Πολ Σαρτρ σε μια θεατρική παράσταση: ο δημοσιογράφος Γκαρσέν (Βλαδίμηρος Κυριακίδης), η υπάλληλος ταχυδρομείου Ινές (Εφη Μουρίκη) και η πλούσια, κοσμική, νάρκισσος Εστέλ (που υποδύομαι) οδηγούνται από τον φύλακά τους (Γιώργο Πολυχρονόπουλο) στην κόλαση και ο θεατής οδηγείται στον φιλοσοφικό κόσμο του Γάλλου συγγραφέα. Ο τρόπος με τον οποίο η Εφη Μουρίκη έχει αντιμετωπίσει ως σκηνοθέτις την παράσταση είναι κατανοητός και προσιτός ακόμη και από ανθρώπους που δεν είναι κοινωνοί του έργου του Σαρτρ. Ετσι, απευθύνεται σε όλον τον κόσμο χωρίς ελιτιστικές φανφάρες, διεισδύοντας στην ουσία των πραγμάτων.
  • ΦΛΕΡΤ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
- Τα τελευταία δύο χρόνια συμμετέχεις στις παραστάσεις της Μπέσυς Μάλφα, που εκτός από πρόζα έχουν πολύ τραγούδι. Η φετινή παράσταση «Πειρατές» μετά την Αθήνα παίζεται τώρα στη Θεσσαλονίκη. Η φωνή σου ακούγεται και στο τραγούδι της ταινίας «Ετερον ήμισυ». Φλερτάρεις όλο και περισσότερο με το τραγούδι;
Από την πρώτη θεατρική μου δουλειά, την περίοδο που ακόμα σπούδαζα στη δραματική σχολή, τραγουδούσα. Και αυτό έγινε και σε άλλες θεατρικές παραστάσεις. Βέβαια, οι παραστάσεις της Μπέσυς Μάλφα έχουν πολύ τραγούδι, είμαστε τώρα με τους «Πειρατές» στη Θεσσαλονίκη, στο Stage, όπου τραγουδάμε στο πλαίσιο της παράστασης σχεδόν όλα τα είδη τραγουδιών. Οι «Πειρατές» μας γυρνάνε από λιμάνι σε λιμάνι και ερμηνεύουν τραγούδια της χώρας στην οποία βρίσκονται, προκειμένου να βρουν τα κομμάτια του χάρτη που θα τους οδηγήσει στον θησαυρό που αναζητούν! Είναι μια μουσική παράσταση με πολύ κέφι και ζωντάνια. Οσο για το τραγούδι της ταινίας «Ετερον ήμισυ», προέκυψε τυχαία. Εψαχναν μια φωνή να το τραγουδήσει για να το ακούσουν στην παραγωγή. Το είπα, τους άρεσε και μου ζήτησαν να το τραγουδήσω, διότι θεώρησαν ότι θα εξυπηρετούσε το marketing της ταινίας. Δεν είχα λόγο να μην το κάνω. Από τα χρόνια της σχολής κάνω μαθήματα τραγουδιού, γιατί πιστεύω ότι ο ηθοποιός, εκτός από την υποκριτική, πρέπει να εξελίσσει και τις δυνατότητές του στον χορό και στο τραγούδι.

Πώς καταφέρνεις τόσα χρόνια να βρίσκεις τις ισορροπίες σου ή ενδεχομένως να καταπολεμάς τις όποιες ανασφάλειες έχεις από αυτήν την πολύπλευρη και διαφορετικού τύπου έκθεση που έχεις απέναντι στο κοινό;
Σε αυτό βοηθάει σημαντικά το γεγονός ότι μεγάλωσα με αγάπη και αποδοχή από τους γονείς μου και το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον. Μου δίδαξαν σημαντικά πράγματα για τη ζωή, μου έδειξαν τις πραγματικές αξίες, αυτές έχω ως εφόδια και με αυτές πορεύομαι. Επίσης, έχω καλούς φίλους με τους οποίους έχω πολύ καλή επικοινωνία, ζεστασιά κι αγάπη. Είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτούς και γίνομαι καλύτερος άνθρωπος μέσα από αυτήν την αμφίδρομη σχέση. Για μένα αυτοί οι δεσμοί αγάπης λειτουργούν σωτήρια απέναντι σε οποιαδήποτε ανασφάλεια και με ισορροπούν.

- Εχεις καλλιτεχνικά απωθημένα; Είναι κάτι άλλο που θα ήθελες να κάνεις;
Είναι πολλά αυτά που ονειρεύομαι. Αισθάνομαι ότι παρ’ όλο που δουλεύω ως ηθοποιός από τα δεκαοκτώ, τώρα ξεκινάω! Εχω το ίδιο κέφι και την ίδια διάθεση για μάθηση και εξέλιξη, ενώ παράλληλα αισθάνομαι πολύ όμορφα γι’ αυτά που έχω ήδη κατακτήσει και ευτυχώς δεν αισθάνομαι ούτε ως άνθρωπος ούτε επαγγελματικά ως ηθοποιός ότι έχω απωθημένα. Νιώθω τυχερή για όσα μου έχουν συμβεί.

- Λειτουργείς θέτοντας στόχους ή αφήνεις τα πράγματα να σε πάνε;
Υπάρχει ένας βασικός άξονας που προσδιορίζεται από την ανάγκη μου για πειραματισμούς και εξέλιξη. Να κάνω καινούργια πράγματα χωρίς να παγιώνομαι σε μια συγκεκριμένη καλλιτεχνική εικόνα. Εχω ανάγκη να διαφοροποιούμαι από ρόλο σε ρόλο και να εξελίσσομαι καλλιτεχνικά, ακόμα και ρισκάροντας. Φυσικά, για μένα είναι στόχος να κάνω συνεργασίες με ανθρώπους που εκτιμώ και μπορώ να επικοινωνήσω δημιουργικά. Επίσης, να έρθω σε επαφή με σημαντικά έργα και μεγάλους συγγραφείς.

- Στην κλίμακα των αξιών σου και των προτεραιοτήτων σου τι προτάσσεις;
Τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες.
  • «Είναι κρίμα για την τηλεόραση...»
- Η τηλεόραση που σε έκανε και ευρέως γνωστή στο κοινό έχει πάρει την κατιούσα. Το βρίσκεις λογικό και αναμενόμενο;
Είναι πολύ κρίμα να βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση, διότι η τηλεόραση είναι ένα πανίσχυρο μέσο, διαμορφώνει συνειδήσεις. Αν χρησιμοποιηθεί σωστά παρέχοντας στο κοινό πολιτισμό, ποιοτική ψυχαγωγία και πλουραλιστική ενημέρωση, μπορεί να προχωρήσει την αισθητική του τηλεθεατή και να διευρύνει τους ορίζοντές του. Ομως, με άλλοθι την κρίση, που δεν είναι μόνο οικονομική και κοινωνική, είναι και πολιτισμική, είναι κρίση αξιών, ιδεολογιών και οραμάτων, δεν διαθέτουν πλέον χρήματα για παραγωγές, χρησιμοποιούν φτηνά προϊόντα ευτελούς περιεχομένου, όπως ριάλιτι, αγοράζουν ξένα σίριαλ, ενώ παράλληλα πολλοί εργαζόμενοι, από τεχνικούς μέχρι ηθοποιούς, μένουν άνεργοι. Και εδώ είναι μεγάλη η ευθύνη της δημόσιας τηλεόρασης, που πρέπει να δείξει τον δρόμο για μια άλλη ποιότητα στις οθόνες μας.

«ΠΕΙΡΑΤΕΣ»: Η Κατερίνα Παπουτσάκη παίζει στη μουσική σκηνή Stage της Θεσσαλονίκης (26ης Οκτωβρίου 27) στη μουσική κωμωδία της Μπέσυς Μάλφα κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 23.00 για λίγες παραστάσεις. Μαζί της επίσης στη σκηνή βρίσκονται οι Θανάσης Δόβρης, Μπέσυ Μάλφα, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Ορέστης Τζιόβας, Ευτυχία Φαναριώτη, Γιώργος Χατζής και ο Βαγγέλης Γιαννάκης.


«ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ»: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη η Κατερίνα Παπουτσάκη παίζει στην παράσταση «Κεκλεισμένων των θυρών», στην Κεντρική Σκηνή του Νέου Ελληνικού Θεάτρου (Σπυρίδωνος Τρικούπη 34 και Κουντουριώτου, Εξάρχεια). Το κλασικό έργο του υπαρξιστή Ζαν-Πολ Σαρτρ σε σκηνοθεσία Εφης Μουρίκη δείχνει τρία πρόσωπα που συναντιούνται στην κόλαση και διερωτώνται τι προκάλεσε την καταδίκη τους. Παίζουν επίσης οι Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Εφη Μουρίκη και Γιώργος Πολυχρονόπουλος.

C.V.: Η Κατερίνα Παπουτσάκη σπούδασε στη δραματική σχολή Ιασμος του Βασίλη Διαμαντόπουλου και παρακολούθησε επίσης μαθήματα κλασικού τραγουδιού, χορού και μπαλέτου. Η τηλεοπτική καριέρα της περιλαμβάνει εμφανίσεις στις σειρές «Κωνσταντίνου και Ελένης», «Ανίσχυρα ψεύδη», «Το κόκκινο δωμάτιο», «Αέρινες σιωπές», «Πεθαίνω για σένα», «Επτά θανάσιμες πεθερές», «Απλή μέθοδος των τριών», «Επαφή», «10η εντολή», «Αν μ’ αγαπάς» και «Τα κορίτσια του μπαμπά», «Ο πόλεμος των άστρων».

Πρωταγωνίστησε στην πολύκροτη σειρά «Εχω ένα μυστικό» (βιογραφία της Αλίκης Βουγιουκλάκη με στοιχεία μυθοπλασίας).  Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε μεταξύ άλλων στις κωμωδίες «Το φιλί της ζωής» και «I love Karditsa».  Πλούσια όμως είναι και η θεατρική παρουσία της. Την έχουμε δει στις εξής παραστάσεις: «Λαμπηδόνα», «Ο μικρός ήρωας ιστορία για ελέφαντες», «Λυσιστράτη», «Οι ηλίθιοι», «Ο κατά φαντασίαν ασθενής», «Δεν είμαι εγώ», «Ενα καπέλο γεμάτο βροχή», «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα». Εχει ασχοληθεί και με το χοροθέατρο στις παραστάσεις «Ο θυμός» και «Ομάδα εκτός βάρους».
  • ΣΠΥΡΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, Espresso,

No comments: