Saturday, March 12, 2011

Τέρας... σε απευθείας μετάδοση

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Ντάνι Μπόιλ θα προβληθεί ζωντανά από το Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου στο Μέγαρο Μουσικής με oκτώ κάμερες, την Πέμπτη 17 του μήνα

Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και ο Τζόνι Λη Μίλερ εναλλάσσονται στους βασικούς ρόλους του έργου
Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και ο Τζόνι Λη Μίλερ εναλλάσσονται στους βασικούς ρόλους του έργου

«Σιγά-σιγά έμαθα τους τρόπους των ανθρώπων: πώς να καταστρέφω, πώς να μισώ, πώς να απαξιώνω, πώς να ταπεινώνω. Αθυρμα στα χέρια του δημιουργού μου, απέκτησα το κορυφαίο ανθρώπινο ταλέντο, που δεν το έχει καμιά άλλη ύπαρξη: ναι, τελικά έμαθα πώς να εξαπατώ». Ο Ντάνι Μπόιλ επιστρέφει στο θέατρο μετά τις μεγάλες κινηματογραφικές του επιτυχίες («Slumdog Million-aire», «127 Ωρες») για να αφηγηθεί από τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου (Αίθουσα Ολίβιε) την ιστορία του «Φρανκενστάιν», αλλά από τη μεριά του «τέρατος».
Το αθηναϊκό κοινό θα παρακολουθήσει σε απευθείας μετάδοση αυτήν την παράσταση-σταθμό, που εξελίσσεται σε φαινόμενο στη βρετανική πρωτεύουσα, την Πέμπτη 17 Μαρτίου, στην Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (δεν θα υπάρχουν ελληνικοί υπότιτλοι).
Με θεαματικούς θεατρικούς αιφνιδιασμούς, κινηματογραφικές τεχνικές, με εκτυφλωτικές εκπλήξεις, με την ηλεκτρονική μουσική των «Underworld», με δύο ηθοποιούς-αστέρες και με το κείμενο του Νικ Ντίαρ, αυτός ο Φρανκενστάιν ταξιδεύει από τον 19ο στον 21ο αιώνα, για να μας θυμίσει πόσο αφιλόξενες είναι ακόμα οι κοινωνίες σε όσους παρεκκλίνουν του κανονικού.
Ο Ντάνι Μπόιλ διατηρεί τον ιστορικό χρόνο του δράματος στις αρχές του 19ου αιώνα, αλλά υπογραμμίζει με τη σκηνοθεσία του τη διαχρονικότητά του, αφού οι σημερινές κοινωνίες εξακολουθούν να αποστρέφονται ό,τι δεν τους μοιάζει και να δαιμονοποιούν την τεχνολογία. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί τη γνώση που απέκτησε για την αφήγηση πίσω από την κινηματογραφική κάμερα: προσεγγίζει ένα μεγάλο θέμα με εικαστική ευαισθησία, αλλά και με επιμελημένη αμεσότητα και επιστρατεύει εξαιρετικά εφέ για να δημιουργήσει ένα σκηνικό γεμάτο ανησυχία και εντάσεις.
Δύο σπουδαίοι θεατρικοί ηθοποιοί, ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και ο Τζόνι Λι Μίλερ, εναλλάσσονται στους κεντρικούς ρόλους του έργου: τη μια βραδιά ο ένας είναι ο Φρανκενστάιν και ο άλλος το τέρας και την επομένη αλλάζουν θέσεις και προσωπικότητες.
Με το εύρημα αυτό σκηνοθέτης και συγγραφέας επιχειρούν μια σύγχρονη ανάγνωση του κλασικού γοτθικού μυθιστορήματος της Μέρι Σέλεϊ, απαλλαγμένη από τα στοιχεία του τρόμου, με έμφαση στις ιδέες που «συνωθούνται» στο αρχικό κείμενο (θα δούμε Φρανκενστάιν τον Τζόνι Λι Μίλερ).
Πριν από τη μετάδοση θα προηγηθεί δεκαπεντάλεπτη εισαγωγή με συνέντευξη του Ντάνι Μπόιλ στην Εμα Φρόιντ, καθώς και ένα σύντομο φιλμ για τον Φρανκεστάιν. Λόγω του θέματος συνιστάται στους γονείς να μην παρακολουθήσουν την παράσταση παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών. Ο «Φρανκενστάιν» έκανε πρεμιέρα στις 5 Φεβρουαρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 17 Απριλίου. Η παράσταση διαρκεί 2 ώρες χωρίς διάλειμμα και αναμεταδίδεται από 8 κάμερες, ώστε να δημιουργηθεί η εμπειρία του ζωντανού θεάματος, συνδυασμένη με την αίσθηση μιας ταινίας.
  • «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ»
Ο Νικ Ντίαρ, συγγραφέας πολλών θεατρικών επιτυχιών, ανιχνεύει τους κανόνες της ζωής και αναθέτει στο δημιούργημα του Φρανκενστάιν να γίνει παρατηρητής των ανθρώπων και των τρόπων τους, του αρχέγονου φόβου τους για το διαφορετικό. Χωρίς να προδίδει το κείμενο της Μέρι Σέλεϊ, δημιούργησε ένα θεατρικό έργο με πρόθεση να αποκαταστήσει το παρεξηγημένο αυτό βιβλίο και να το αναδείξει ως μια αποτύπωση των ριζοσπαστικών ανησυχιών της εποχής του. «Είναι μια στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας, όταν ο Θεός παραμερίζεται και αναλαμβάνει το τιμόνι ο άνθρωπος, δοκιμάζοντας να παρέμβει στις θεϊκές αρμοδιότητες». Το κείμενο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στα ρεύματα των επαναστατικών αλλαγών της εποχής, του ορθού λόγου και της γοητευμένης από τον θάνατο τέχνης του Ρομαντισμού. Ο Μπόρις Καρλόφ, ο Κρίστοφερ Λι, ο Ντέιλ Πρόουζ και ο Ρόμπερτ ντε Νίρο είναι μερικοί από τους αστέρες που ενσάρκωσαν τον Φρανκενστάιν στη σκηνή.
  • ΚΑΙ ΤΣΕΧΟΦ
Το Μέγαρο Μουσικής θα αναμεταδώσει απευθείας ακόμα μία παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου, στο πλαίσιο του «National Theatre Live»: τον «Βυσσινόκηπο» του Αντον Τσέχοφ, στις 30 Ιουνίου, σε σκηνοθεσία Χόγουαρντ Ντέιβις, με τη Ζόι Γουαναμέικερ στον ρόλο της Ρανέφσκαγια.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 12/3/2011

No comments: