Tuesday, March 8, 2011

Εφυγε η Λουίζα Μελίντα

Η ξανθιά καλλονή που στις ελληνικές ταινίες με το έτερον χορευτικό της ήμισυ, τον Τάκη Σαγιώρ, ανέβαζε τη θερμοκρασία, δεν υπάρχει πια. Η Λουίζα Μελίντα (Μπουρδούμη όπως ήταν το πραγματικό της επίθετο) έφυγε από τη ζωή το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στο Ερρίκος Ντυνάν, όπου νοσηλευόταν χτυπημένη από τον καρκίνο.
Στο πλευρό της, όπως και σε όλη τη διάρκεια της ασθένειάς της, βρισκόταν ο σύζυγός της, ο θεατρικός συγγραφέας Νίκος Αθερινός, και ο πρώτος της σύζυγος και παρτενέρ της, Τάκης Σαγιώρ, με οποίο, αν και είχαν χωρίσει, η φιλία τους παρέμενε βαθιά. Με τον Τάκη Σαγιώρ η Λουίζα Μελίντα αποτέλεσε ένα από τα δημοφιλέστερα χορευτικά ζευγάρια -τους αποκαλούσαν «Φρεντ Αστέρ και Τζίντζερ Ρότζερς της Ελλάδας».
Γνωρίστηκαν στη σχολή χορού, όταν η Λουίζα Μελίντα, νεαρό κορίτσι, είχε έλθει από τη Βραζιλία. Ερωτεύθηκαν, σύντομα παντρεύτηκαν κι έγιναν ζευγάρι στη ζωή και στον χορό (από το 1965). Ενωσαν τις δυνάμεις τους και ξεκίνησαν την καριέρα τους από το εξωτερικό. Βρέθηκαν να δουλεύουν στο Μόναχο με την Κατερίνα Βαλέντε.
Στο «Ντόιτς Θίατερ» συνάντησαν τη Μάρλεν Ντίτριχ (είχε έρθει ως γκεστ σταρ με 12 χορεύτριες από το «Lindo»). Συνεργάστηκαν με τον Σαρλ Αζναβούρ, με τη Νάνα Μούσχουρη, τη Μιρέιγ Ματιέ κ.ά. Στη συνέχεια η καριέρα τους γνώρισε ακμή και στην Ελλάδα, αφού εμφανίστηκαν στα μεγαλύτερα θέατρα με τους σημαντικότερους ηθοποιούς και σε έργα των μεγαλύτερων συγγραφέων της εποχής, αλλά και στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και στα μεγάλα νυχτερινά κέντρα, με εξίσου πολύ σημαντικούς δημιουργούς και τραγουδιστές.
Εδώ και μία δεκαετία η Λουίζα Μελίντα είχε εγκαταλείψει τον χορό κι είχε στραφεί στην πρόζα, ενώ υπέγραφε και τις χορογραφίες των παραστάσεων στις οποίες συμμετείχε. Οι τελευταίες της εμφανίσεις ήταν στο «Ψυχραιμία... γιατί χανόμαστε» (2010), «Ηταν κάποιο βαριετέ» (2010), η επιθεώρηση «Πάμε σαν άλλοτε» (2009).

No comments: