Tuesday, March 8, 2011

Το θέατρο.... στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

  • Παραστάσεις στην Πειραιώς

Η παράσταση «Άμλετ, ο Πρίγκιπας της Δανίας» ανεβαίνει από 18 Μαρτίου έως 16 Απριλίου
Η παράσταση «Άμλετ, ο Πρίγκιπας της Δανίας» ανεβαίνει από 18 Μαρτίου έως 16 Απριλίου   
Ενδιαφέρουσες παραστάσεις για μεγάλους αλλά και παιδιά έχει προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Συγκεκριμένα:
  • Την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 19:00 και τις 21:00 και την Δευτέρα 14 Μαρτίου στις 12:00, σε μία παράσταση ειδικά για σχολεία, παρουσιάζεται Ο Αμερικάνος, μια δραματοποιημένη διήγηση από τον Θανάση Σαράντο, βασισμένη στο ομότιτλο κλασικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 100 ετών από το θάνατο του Σκιαθίτη συγγραφέα.
  • Από την Κυριακή 13 Μαρτίου και έως τις 17 Απριλίου κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00, παρουσιάζεται Το Πράσινο Λεμόνι της Μέτης Καρατζά. Ένα ολοκαίνουργιο ελληνικό έργο σε σκηνοθεσία της Σοφίας Φιλιπππίδου με την ομάδα «5 προς το παρόν». Το έργο μελετά τα κοινά που μπορεί να έχουν ένα μοχίτο, ένας κουκουλοφόρος και... η Λέλα Καραγιάννη; Το Πράσινο Λεμόνι διαδραματίζεται σε φυσικό χώρο Bar και στο MCF coffee bar restaurant.
  • Από την Παρασκευή 18 Μαρτίου και έως τις 16 Απριλίου κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15, παρουσιάζεται ο Άμλετ, ο Πρίγκιπας της Δανίας.

    Πρόκειται για την πρώτη παραγωγή της νεοσύστατης ομάδας The Helter Skelter Company, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά και σκηνικά-κοστούμια του Δημήτρη Λιάκουρα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Γεραρής, Τάσος Δαρδαγάνης, Ορέστης Εσπερινός, Μαρία Κορωνιώτη, Αλέξανδρος Λυκούρας, Ελένη Μολέσκη, Μάριος Παναγιώτου, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Ελίνα Ρίζου, Σπύρος Τσίκνας.
  • Από τις 17 Μαρτίου και έως τις 17 Απριλίου, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα στις 21:30, «ανεβαίνει» Το Σπίτι του Μιχάλη Πιερή σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη και σκηνικά -κοστούμια της Αγνής Ντούτση. Παίζουν οι ηθοποιοί: Θόδωρος Κατσαφάδος, Ντίνα Μιχαηλίδη, Δημήτρης Καραμπέτσης, Ευαγγελία Κατσάλη, Ευαγγελία Σταματέλλου, Άννα Κολιοφώτη, Νίκος Αναστασόπουλος, Μαρία Καρακίτσου, Ξανθή Γεωργίου.

    Στο έργο του Μιχάλη Πιερή, ο ήρωας του έργου, συγγραφέας, αμύνεται και αντιστέκεται σθεναρά στο διαμεσολαβητή μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας που του ζητάει το πατρικό του σπίτι, το οποίο γι' αυτόν έχει ψυχή και αισθήματα και συμπυκνώνει όλες τις μνήμες του.
  • Μέχρι τον Μάιο, η συνεργασία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης με το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθέατρου, θα προσφέρει σε μικρούς και ενήλικες παραστάσεις κουκλοθέατρου. Κάθε Πέμπτη στις 21:00 θα δίνονται παραστάσεις για ενήλικες, ενώ κάθε Κυριακή στις 11:00 και στις 17:30 θα ανεβαίνουν παραστάσεις για παιδιά (και όχι μόνο).
Παράλληλα συνεχίζονται οι παραστάσεις:
  1. Σκοτεινό Σπίτι του Νιλ Λα Μπιούτ. Έως τις 6 Μαρτίου Σάββατο και Κυριακή, στις 21:30, σε σκηνοθεσία Χρήστου Λύγκα, μετάφραση Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη, εικαστικά Γιάννης Μετζικώφ, μουσική Γιώργος Κουμεντάκης.

    Πρωταγωνιστούν Θοδωρής Οικονομίδης, Γιώργος Χριστοδούλου, Μαρία Προεστάκη. Το Σκοτεινό σπίτι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Lortel Theatre στη Νέα Υόρκη και πραγματεύεται την ιστορία δύο αδελφών, οι οποίοι βιώνουν ο καθένας από τη δική του πλευρά μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης.
  2. Έως την Τρίτη 29 Μαρτίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21:00, Καταλόγια, ένα δρώμενο με κούκλες, ηθοποιούς και μουσική, σε σκηνοθεσία καιμουσικήΘοδωρή Οικονομίδη. Παίζουν οι ηθοποιοί Δήμητρα Μητροπούλου, Έφη Μπάρλα, Θοδωρής Οικονομίδης, Ιωάννα Μιχαλά, Ιωάννα Πιατά, Μελίσα Κωτσάκη, Φεβρωνία Ρεϊζίδου, Χάρης Χιώτης, Χριστίνα Στουραΐτη.

    Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο δρώμενο όπου κούκλες ηθοποιοί διηγούνται τρεις ιστορίες, από ισάριθμα κλασικά δημοτικά τραγούδια, οι οποίες και αναπαριστώνται με βάση τους κώδικες της αρχαιοελληνικής τραγωδίας. Η Μάνα Φόνισσα, Το Γιοφύρι της Άρτας και η Κακιά Πεθερά, είναι τραγωδίες που γεννήθηκαν από αφηγήσεις πραγματικών γεγονότων, έγιναν ποιήματα και τραγούδια, και ταξίδεψαν στο χρόνο από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά.

No comments: