Monday, March 7, 2011

Η ανυπόταχτη «Τρισεύγενη»

Ξέρεις τι τονίζει ο Κωστής Παλαμάς στην «Τρισεύγενη»; Οτι έχουμε σκοτώσει μέσα μας τον πόθο μας για ελευθερία πέρα από στενά όρια και καλούπια! Αυτή η θέση του, που με εκφράζει απόλυτα, είναι που με κέντρισε ξεχωριστά όταν μου προτάθηκε να παίξω την ομώνυμη ηρωίδα».

Την «Τρισεύγενη» του Κωστή Παλαμά υποδύεται η Στεφανία Γουλιώτη, στο Εθνικό.
Την «Τρισεύγενη» του Κωστή Παλαμά υποδύεται η Στεφανία Γουλιώτη, στο Εθνικό.
Συνάντησα τη Στεφανία Γουλιώτη στις πρόβες της «Τρισεύγενης» του Κωστή Παλαμά, που θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο, κι ήταν ενθουσιασμένη από το καινούργιο στοίχημά της και ας κάνει πολύωρες εξαντλητικές πρόβες. «Η Τρισεύγενη, κόρη του Δεντρογαλή, όμορφη, εκρηκτική κι ορμητική, «νεράιδα μαζί και άνθρωπος», όπως τονίζει εκείνος, έχει κερδίσει το χωριό με την ευγενική και αθώα της ψυχή.
Η θέλησή της τόσο για ζωή όσο και για ελευθερία είναι ασυγκράτητη και το πνεύμα της είναι αληθινά ανυπόταχτο. Αναζητώντας τον απόλυτο έρωτα, εναντιώνεται στον πατέρα της και παντρεύεται τον γιο του θανάσιμου εχθρού του. Η επιθυμία της για ελευθερία θα τη φέρει, όμως, τελικά σε μεγάλη σύγκρουση με τη στενόμυαλη ηθική της κοινωνίας όπου ζει, χωρίς να `χει οδό διαφυγής!».
  • Σύμβολο
Η Τρισεύγενη γίνεται «το σύμβολο του ανθρώπου που διεκδικεί το δικαίωμα να ζει ελεύθερα, πέρα από τα στενά όρια των κοινωνικών συμβάσεων, και αυτό με εκφράζει πολύ. Η επιθυμία της για ελευθερία είναι και επιθυμία δική μου - βαθύτατη επιθυμία. Πολεμάει, μάχεται, επαναστατεί, τολμάει, ορθώνει το ανάστημά της, εναντιώνεται! Για την ψυχή, όχι για την ύλη. Και το ότι το έργο ασχολείται με αυτό το θέμα το κάνει διαχρονικό. Κοίτα γύρω μας, είναι εγκλωβισμένοι όλοι από την ύλη, από τα υλικά αγαθά και δες πού μας οδήγησε αυτή η λύσσα να αποκτηθούν περισσότερα.
Δεν υπάρχει μόνο η ύλη, υπάρχει και η ψυχή, το πνεύμα και αυτό που φωτίζει ο Παλαμάς στο έργο του πρέπει να φωτίσει και εμάς, για να πάρουμε ένα μάθημα ζωής!», λέει η Στεφανία Γουλιώτη. Λίγο αργότερα τόνιζε πόσο ενθουσιασμένη είναι που δουλεύει με τη Λυδία Κονιόρδου, η οποία της αφήνει μεγάλη ελευθερία στην προσέγγιση του ρόλου. Ηταν πολλές οι φορές που ανέφερε τη λέξη ελευθερία στη συζήτησή μας. Μήπως είναι ένας... κοινός τόπος που έχει με την ηρωίδα; «Ναι, δεν μ' αρέσει να καταπιέζομαι, να λειτουργώ μέσα σε προκαθορισμένα όρια. Κι όταν συμβαίνει αυτό, υποφέρω...». Πλάι στη Γουλιώτη παίζουν οι Νίκος Κουρής, Γιώργος Γάλλος, Φαίδων Καστρής, Αργύρης Πανταζάρας, Χρήστος Στέργιογλου κ.ά.
  • ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
  • Η «Τρισεύγενη» ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στις 11 Μαρτίου.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗΣ, ΕΘΝΟΣ, 5/3/2011

No comments: