Tuesday, March 8, 2011

Η οµηρική «Οδύσσεια» µε 20 έλληνες ηθοποιούς

  • ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΟΜΠΕΡΤ ΓΟΥΙΛΣΟΝ
  • ∆.Κ., TA NEA: Τρίτη 8 Μαρτίου 2011
Σε περιόδους κρίσης, το Εθνικό Θέατρο εµφανίζεται «χωρίς οικονοµικά προβλήµατα», σύµφωνα µε τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Γιάννη Χουβαρδά. Οι παραστάσεις «πάνε πολύ καλά», πράγµα που αφήνει το περιθώριο για µελλοντικά σχέδια, τα οποία ήδη υλοποιούνται.

Eτσι λοιπόν, η Κεντρική Σκηνή του Εθνικού θα φιλοξενήσει τον Ρόµπερτ (Μποµπ) Γουίλσον το 2012, ο οποίος θα σκηνοθετήσει την οµηρική «Οδύσσεια» (στην εκδοχή του Σάιµον Αρµιτάτζ). Ο αεικίνητος καλλιτέχνης έχει ανεβάσει ουκ ολίγες παραστάσεις στην Ελλάδα (σε Μέγαρο Μουσικής, Φεστιβάλ Αθηνών, Παλλάς). Με πιο πρόσφατη την «Τελευταία µαγνητοταινία του Κραπ» του Μπέκετ στον Ελληνικό Κόσµο.

Αυτή τη φορά η παραγωγή είναι ειδικά για το Εθνικό µε 20 έλληνες ηθοποιούς. Ο µισθός του δέχτηκε να είναι, όπως λέει ο Γιάννης Χουβαρδάς, «το 1/3 του µισθού που πληρώνεται κανονικά». Το κόστος, ωστόσο, της παραγωγής θα είναι µεγαλύτερο, σε σχέση µε τις υπόλοιπες και αντίστοιχο µε εκείνο της παράστασης «Το τρίτο στεφάνι».

Η ακρόαση για τους ρόλους θα πραγµατοποιηθεί στις 20 Μαρτίου από τον Ρόµπερτ Γουίλσον στην Αθήνα. Ο ίδιος ζήτησε από το Εθνικό να δει τρεις ηθοποιούς για κάθε ρόλο και περισσότερους για εκείνον του Οδυσσέα. Η πρώτη φάση των προβών θα είναι τον Απρίλιο.

Η «Οδύσσεια» του Γουίλσον κάνει επιτακτική την ανάγκη για την ύπαρξη του «Rex» _ που έµεινε φέτος κλειστό.

«Οι απαιτήσεις, ιδιαίτερα οι τεχνικές, θα είναι µεγάλες. Θα είναι δύσκολο λοιπόν να έχουµε εναλλασσόµενο ρεπερτόριο.Υπολογίζω και το “Rex” στο ρεπερτόριο 2012-2013. Αλλωστε, θα ενταχθεί άµεσα στο ΕΣΠΑ (φάση µελέτης)» σχολιάζει ο Γιάννης Χουβαρδάς.

Οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου για την επόµενη σεζόν «δεν έχουν ακόµη κλείσει». Η θεµατική τους, πάντως, θα αφορά «στα όσα βιώνουµε σήµερα». Οι καλοκαιρινές παραγωγές είναι οι «Σκηνοβάτες» (Σταµάτης Φασουλής) και ο «Ηρακλής µαινόµενος» (Μιχαήλ Μαρµαρινός).

No comments: