Wednesday, March 9, 2011

Τρεις νέες ηθοποιοί διεκδικούν το βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2011

MΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ
Το βραβείο που θεσπίστηκε το 2007 συνοδεύεται από την καρφίτσα της μεγάλης ελληνίδας ηθοποιού
Τρεις νέες ηθοποιοί διεκδικούν το βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2011



Η Λουκία Μιχαλοπούλου

 η Χριστίνα Μαξούρη
 

και η Δήμητρα Σύρου
...είναι οι τρεις υποψήφιες των Θεατρικών Βραβείων Μελίνα Μερκούρη 2011 για τη σεζόν 2009-2010, τα οποία για πρώτη φορά φέτος θα απονεμηθούν αυτόνομα και ανεξάρτητα από τα αδελφά βραβεία Χορν για τους νέους ηθοποιούς.


Το βραβείο που θεσπίστηκε από το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη το 2007, προστέθηκε στα αντίστοιχα βραβεία Δημήτρης Χορν που είχαν ξεκινήσει το 2001, και μέχρι σήμερα το έχουν κερδίσει η Εύη Σαουλίδου, η Στεφανία Γουλιώτη, η Ελενα Μαυρίδου και η Μαρίνα Ασλάνογλου. Η Λουκία Μιχαλοπούλου είναι υποψήφια για τον ρόλο της Χίλντε στο έργο του Ερρίκου Ιψεν «Η κυρία από τη θάλασσα» σε σκηνοθεσία Έρικ Στούμπε στο Εθνικό Θέατρο, καθώς και για τον ρόλο της Τέσσα στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Τόκος» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, που παίχθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2010 από τη Νέα Σκηνή. Η Χριστίνα Μαξούρη είναι υποψήφια για τη συμμετοχή της στο έργο «Παραλογές ή μικρές καθημερινές τραγωδίες» του Γιάννη Καλαβριανού, επίσης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2010, ενώ η Δήμητρα Σύρου για τον ρόλο της Ρέϊτσελ Κόρι στο έργο «Το όνομά μου είναι Ρέιτσελ Κόρι» σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Η επιτροπή ξεχώρισε επίσης τις ερμηνείες των ηθοποιών Γιασεμί Κηλαηδόνη («Μαράν Αθά») και Γαλήνη Χατζηπασχάλη («Λεόντιος και Λένα»), οι οποίες όμως δεν συμπεριλαμβάνονται στις υποψηφιότητες, καθώς δεν πληρούν τους όρους για το βραβείο. Την Επιτροπή αποτελούν οι Μάγια Λυμπεροπούλου (πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης και Ρένη Πιττακή (μέλη) και οι υποψήφιες πρέπει να είναι απόφοιτοι δραματικής σχολής και να έχουν εμφανιστεί στο θέατρο, επαγγελματικά έως πέντε χρόνια πριν από τη θεατρική περίοδο για την οποία τιμώνται. Το επαμειβόμενο βραβείο (3.000 ευρώ) συνοδεύεται από την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία κάθε ηθοποιός παραδίδει στην επόμενη, σε μια θεατρική σκυταλοδρομία που ξεκίνησε προ τετραετίας.

* Η τελετή, της οποίας τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει ο Δημήτρης Λιγνάδης, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Μαρτίου 2011, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στις 20.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

No comments: