Monday, March 7, 2011

Με τη σάτιρα κόντρα στην κρίση

Οι πολιτικοί, η τρόικα και το ΔΝΤ μονοπώλησαν τα καρναβάλια φέτος σ’ όλη την Ελλάδα, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλα τα σατιρικά άρματα που σκόρπισαν το γέλιο, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας, μέσα στη γενική κατήφεια της οικονομικής κρίσης.
Άρμα από το πατρινό καρναβάλι
Στο μεγαλύτερο καρναβάλι της Ελλάδας και το πιο φημισμένο διεθνώς, στο Πατρινό Καρναβάλι, οι καρναβαλιστές αψηφώντας τη βροχή ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γλεντήσουν κι έγιναν μια παρέα με τους επισκέπτες της αχαϊκής πρωτεύουσας. Ο Γιώργος Παπανδρέου αγκαλιά με τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί, ο Πάγκαλος να τρώει με "χρυσά κουτάλια" αλλά "μόνος του" και ο Παπακωνσταντίνου "φακίρης" να προσπαθεί να βγάλει τα χρήματα από το σακούλι. Δεν θα μπορούσε να λείπει το άρμα "τσίρκο η τρόικα" με τα τρία μέλη της Τόμσεν, Ντερούζ και Μαζούχ να προσπαθούν να δαμάσουν... θηρία. Εντύπωση έκαναν και τα άρματα "Οικονομική Κροίσοι" για όσους επωφελήθηκαν από την κρίση και "σοσια-ληστές" που σατίριζε το κυβερνών κόμμα.
Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση διήρκεσε για περισσότερες από τέσσερις ώρες, ενώ οι περίπου 30.000 καρναβαλιστές μέλη των 150 πληρωμάτων του «κρυμμένου θησαυρού», έστειλαν το μήνυμα ότι το πατρινό καρναβάλι αντέχει, πάρα την οικονομική κρίση. Ευφάνταστες δημιουργίες, πολύχρωμες στολές, καρναβαλικές κατασκευές και άρματα, αλλά πάνω απ΄ όλα κέφι και ζωντάνια, ήταν τα χαρακτηριστικά της παρέλασης των νέων της Πάτρας, που αποτελούν την «ψυχή» του καρναβαλιού.

Το καρναβάλι της Ξάνθης ξεχώρισε και φέτος παρά τη λιτή διοργάνωση. Τίτλος του καρναβαλιού "Διεθνής Νομισματική Τρέλα" με πρωταγωνιστή το ΔΝΤ. Από τα άλλα γκρουπ "οι νοικοκυρές σε απόγνωση" γιατί το ΔΝΤ βάζει χέρι στο καλάθι τους και ο Πάγκαλος με την ταμπέλα "μαζί τα φάγαμε, χώρια πεινάμε". Η Ξάνθη πέρασε και στο βιβλίο Guinness, με την κατασκευή της μεγαλύτερης αποκριάτικης μάσκας, βάρους 2 τόνων!  
Στο Βόλο επέλεξαν ως θέμα "το Μνημόνιο" για να το κάψουν με το τέλος της παρέλασης, όπως συνηθίζεται με τον «βασιλιά καρνάβαλο». Λιτές εκδηλώσεις με θέμα την οικονομική κρίση "για ένα χαμόγελο στους δημότες και τους επισκέπτες που δοκιμάζονται".
«Το Μνημόνιο των πεσόντων», η «Μερκελύκαινα», ο «Βαυαροπάγκαλος» και ο «Γιωργάκης με τον γάιδαρο», ήταν οι κεντρικοί πρωταγωνιστές στο φετινό «Τυρναβίτικο Καρναβάλι» στο νομό Λάρισας. Με κέφι και σατιρική διάθεση της καθημερινότητας, 35 ομάδες με άρματα και πάνω από τις 3.000 καρναβαλιστές, παρήλασαν χθες το απόγευμα στο κέντρο της πόλης, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Από νωρίς το απόγευμα υπήρχαν παράλληλες εκδηλώσεις με μουσικά συγκροτήματα και η βραδιά έκλεισε με το κάψιμο του Καρνάβαλου εν μέσω εκατοντάδων πυροτεχνημάτων.
Το Μοσχάτο, το «χτύπησε» η οικονομική κρίση στ’ αλήθεια, αφού λόγω λιτότητας το καρναβάλι δεν είχε φέτος άρματα. Είχε όμως μεταμφιεσμένους, που διασκέδασαν σ' ένα μεγάλο πάρτυ - πανηγύρι .

Στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλη επιτυχία έγινε πριν από λίγες μέρες το δεύτερο ποδηλατικό καρναβάλι, μια παρέλαση έγινε με ποδήλατα, ώστε να περάσει και το μήνυμα της επιλογής του ως μέσου μεταφοράς. Το θέμα του ήταν: "Ψηφίστε Αλή Μπαμπά έχει μόνο 40 κλέφτες".

Οι μουσικές, ο ρυθμός και το γλέντι ήταν τα βασικά στοιχεία της μεγάλης παρέλασης των καρναβαλιστών στο ηλιόλουστο Ρέθυμνο και τον κεντρικό δρόμο της πόλης, τη λεωφόρο Κουντουριώτη. Σαράντα δύο ομάδες, με τα 30 άρματά τους συμμετείχαν σε διαγωνισμό στην κεντρική λεωφόρο της πόλης, για το καλύτερο άρμα και την καλύτερη ομάδα. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με πάνω από 15.000  καρναβαλιστές, κάθε ηλικίας, να δέχονται την προτροπή του Βασιλιά Καρνάβαλου, φέτος να στείλουν όλοι το μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος. [Κυρ.Ελευθεροτυπία:

No comments: