Friday, March 11, 2011

Από τον Παπαδιαμάντη στην Πλαθ

Εργα ελλήνων και ξένων συγγραφέων δεσπόζουν στις θεατρικές πρεμιέρες του Μαρτίου
  • MΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, ΤΟ ΒΗΜΑ:  10/03/2011
Από τον Παπαδιαμάντη στην Πλαθ
Ο Ιεροκλης Μιχαηλίδης και η Δήμητρα Ματσούκα στο «Ημέρωμα της Στρίγγλας», σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Στούρουα.



Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και Κωστής Παλαμάς, Μαργαρίτα Καραπάνου και Λούλα Αναγνωστάκη, Καμίγ Κλοντέλ και Σύλβια Πλαθ: Ούτε ο θεατρικός Μάρτιος στην Αθήνα δείχνει να πτοείται από την κρίση, καθώς μια σειρά νέων παραγωγών σηκώνουν την αυλαία και αναμένουν το κοινό, οι περισσότερες από τις οποίες βασίζονται σε κείμενα ελλήνων συγγραφέων.

Πρώτη πρεμιέρα, απόψε κιόλας, με την παράσταση «Φτωχοί και Αγιοι», ο Αντώνης και ο Κωνσταντίνος Κούφαλης σε δική τους θεατρική διασκευή παρουσιάζουν τα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Το Χριστόψωμο», «Η Σταχομαζώχτρα», «Η Ντελησυφέρω», «Ο Αμερικάνος» και «Ο πολιτισμός εις το χωρίον», με κεντρικό άξονα το μητριαρχικό στοιχείο. Σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Χρυσομάλη. Παίζουν: Κωνσταντίνος Πασσάς, Χρήστος Τακτικός, Λεωνίδας Χρυσοµάλης κ.ά. Στη θεατρική σκηνή «Ζωή Λάσκαρη».

Το Σάββατο, στο Εθνικό Θέατρο θα δοθεί η πέμπτη και τελευταία πρεμιέρα στην Κεντρική Σκηνή με το μοναδικό θεατρικό έργο του Κωστή Παλαμά, την «Τρισεύγενη» σε σκηνοθεσία της Λυδίας Κονιόρδου με τη Στεφανία Γουλιώτη στον επώνυμο ρόλο και μαζί της τον Νίκο Κουρή, τον Γιώργο Γάλλο, τον Χρήστο Στέργιογλου κ.ά.

Τρίτη ελληνική πρεμιέρα, όπου με αφετηρία το «Ναι» της Μαργαρίτας Καραπάνου, η Ιωάννα Κανελλοπούλου και η Αγγελική Καρυστινού έφτιαξαν την «Κυρία Λώρα», την ιστορία μιας μοναχικής συγγραφέως που ζει με τον σκύλο της και κάθε βράδυ υποδέχεται τους επισκέπτες-θεατές, για να τους αφηγηθεί την ιστορία της. Πρεμιέρα στις 18 Μαρτίου, στον χώρο πολιτισμού ελculture στο Μοναστηράκι.

Ακολουθεί, στις 23 Μαρτίου, μια συρραφή από αποσπάσματα έργων της Λούλας Αναγνωστάκη σε συνδυασμό με το μονόπρακτο «Ουρανός Κατακόκκινος» και τον τίτλο «Αϊ λοβ γιου». Η Αλεξάνδρα Παντελάκη ερμηνεύει τον μονόλογο, ενώ συνυπογράφει τη σύνθεση των κειμένων μαζί με τον Σταμάτη Κραουνάκη, που έγραψε τη μουσική. Από τις 23 Μαρτίου στην «Αθηναΐδα».

Την ζωή της γλύπτριας Καμίγ Κλοντέλ και της ποιήτριας Σύλβια Πλαθ θα φωτίσουν δύο παραστάσεις που ξεκινούν στις 22 και στις 26 τρέχοντος, αντιστοίχως.

Στην πρώτη με τον τίτλο «Καμίγ Κλοντέλ: το κύμα της τρέλας», η Λυδία Φωτοπούλου υποδύεται τη γυναίκα που είχε πάθος με την τέχνη της, που ερωτεύθηκε τον Ροντέν και κατέληξε να περάσει τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής της σε άσυλο. Σε σκηνοθεσία Στέλιου Κρασανάκη, στο θέατρο Μεταξουργείο.

Η Μαρία Ζορμπά θα ερμηνεύσει την ποιήτρια Σύλβια Πλαθ στο έργο «Σύλβια & Τεντ» που φέρνει στο φως της σχέση της με τον ποιητή Τεντ Χιουζ. Σε κείμενο και σκηνοθεσία Ασπας Τομπούλη, με τον Νέστορα Κοψιδά στον ρόλο του Χιουζ. Στο θέατρο Olvio, στο Γκάζι.

Μετά την κωμωδία «Υπάρχει και φιλότιμο», το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ετοιμάζεται για δύο πρεμιέρες, στις 23 και στις 25 τρέχοντος. Τα «Διαμάντια και Μπλουζ» της Λούλας Αναγνωστάκη θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Κακλέας με τη Νόρα Κατσέλη να επιστρέφει με τον ρόλο της Αννας, στο σανίδι και το σαιξπηρικό «Ημέρωμα της Στρίγγλας», που ανεβάζει ο Ρόμπερτ Στούρουα με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη και τη Δήμητρα Ματσούκανα υποδύονται τον Πετρούκιο και την Κατερίνα.

Ο Μάρτιος στη Θεσσαλονίκη έχει μπόλικο θέατρο να προτείνει, ξεκινώντας από την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, όπου σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο παρουσιάζονται, στο θέατρο Αμαλία, τέσσερα έργα.

«Σε μια κόλλα χαρτί» του Στάθη Μαυρόπουλου που πραγματεύεται δύο δίκες, του Γρηγόρη Στακτόπουλου (υπόθεση Πολκ, 1948) και του Αριστείδη Παγκρατίδη (ο «δράκος του Σέιχ Σου», 1963). Η σκηνοθεσία είναι της Ελένης Δημοπούλου και του συγγραφέα (κάθε Τετάρτη).

Ακολουθεί, κάθε Πέμπτη και Σάββατο «Το κρυφό δωμάτιο» της καναδής συγγραφέως Καρόλ Φρεσέτ που θέτει το ερώτημα αν υπάρχει ευτυχία υπό όρους, σε μετάφραση Νικηφόρου Παπανδρέου και σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου.

Με την Εφη Σταμούλη να ερμηνεύει (κάθε Παρασκευή) τη «Σονάτα του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου και τον «Μικρό Πρίγκηπα» του Αντουάν ντε Σεντ Εξυπερύ να παίζεται για τα παιδιά κάθε Κυριακή σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Χουμέτη, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα ως τις 3 Απριλίου.

Στις παραστάσεις παίζουν οι ηθοποιοί: Κυριάκος Δανιηλίδης, Μένη Κυριάκογλου, Στάθης Μαυρόπουλος, Μάριος Μεβουλιώτης, Δημήτρης Ναζίρης, Αθηνά Ευσταθίου, Νανά Παπαγαβριήλ, Μαριέττα Σπηλιοπούλου κ.ά. (τηλ. 2310.821483).

Αλλά και στην Πάτρα, το ΔΗΠΕΘΕ της πόλης προτείνει μια καινούργια παραγωγή, στο θεάτρο Απόλλων. Πρόκειται για την «Κραυγή» του Τενεσί Ουίλιαμς, ένα έργο γραμμένο στα μέσα της δεκαετίας του ΄60 που πραγματεύεται τη σχέση δύο αδελφών και συγκεκριμένα δύο ηθοποιών που απομένουν μόνοι πριν την πρεμιέρα σε ένα θέατρο, κάπου στο πουθενά και αποφασίζουν, χωρίς θίασο, να αυτοσχεδιάσουν. Μπροστά σε ένα ανύπαρκτο κοινό, μπερδεύοντας αλήθειες και ψέματα, θέατρο και ζωή. Με τον Αιμίλιο Χειλάκη και την Αθηνά Μαξίμου, σε σκηνοθεσία της Ελλης Παπακωνσταντίνου.

No comments: