Saturday, March 12, 2011

Ξεχωριστή τελετή για το Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη


Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαρτίου στο Εθνικό Θέατρο.
Ανανεωμένος και ανεξάρτητος θα είναι φέτος ο θεσμός του Θεατρικού Βραβείου τον οποίο έχει θεσπίσει το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία της περασμένης θεατρικής περιόδου. Καθώς φέτος συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την καθιέρωση του, το Θεατρικό Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» θα απονεμηθεί φέτος σε ξεχωριστή τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαρτίου στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Δεκαεπτά χρόνια μετά το θάνατο της Μελίνας, το Ίδρυμα εξακολουθεί να επιβραβεύει νέες ηθοποιούς, που διακρίνονται δημιουργικά στη θεατρική τέχνη.
Την επιτροπή αποτελούν φέτος οι Μάγια Λυμπεροπούλου (πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης και Ρένη Πιττακή (μέλη). Τη σκηνοθετική επιμέλεια της τελετής έχει ο Δημήτρης Λιγνάδης. Το βραβείο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ, περιλαμβάνει όμως και μια συμβολική κίνηση: η τιμώμενη ηθοποιός κρατά για ένα χρόνο την αγαπημένη καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία παραδίδει στην επόμενη ομότεχνή της που διακρίνεται. Οι υποψήφιες πρέπει να είναι απόφοιτοι δραματικής σχολής και να έχουν εμφανιστεί στο θέατρο, επαγγελματικά έως πέντε χρόνια πριν από τη θεατρική περίοδο για την οποία τιμώνται.
Οι φετινές υποψήφιες για το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2011 είναι: Η Λουκία Μιχαλοπούλου για τον ρόλο της «Χίλντε» στο έργο του Ερρίκου Ίψεν «Η κυρία από τη θάλασσα» σε σκηνοθεσία Έρικ Στούμπε στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου καθώς και για τον ρόλο της «Τέσσα» στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Τόκος» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή στη Νέα Σκηνή (Πειραιώς 260) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2010.
Η Χριστίνα Μαξούρη για τη συμμετοχή της στο έργο «Παραλογές ή μικρές καθημερινές τραγωδίες» του Γιάννη Καλαβριανού στη Νέα Σκηνή (Πειραιώς 260) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2010. Η Δήμητρα Σύρου για τον ρόλο της Ρέϊτσελ Κόρι στο έργο «Το όνομά μου είναι Ρέϊτσελ Κόρι» σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου στο θέατρο του Νέου Κόσμου.
Επίσης η Επιτροπή ξεχώρισε τις ερμηνείες των Γιασεμί Κηλαϊδόνη για τη συμμετοχή της στο έργο του Θωμά Ψύρρα «Μαράν Αθά» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, και την Γαλήνη Χατζηπασχάλη για τη συμμετοχή της στο έργο του Γκέοργκ Μπίχνερ «Λεόντιος και Λένα». Δεν μπορούν όμως να συμπεριληφθούν στις υποψηφιότητες καθώς η παρουσία τους στο θέατρο υπερβαίνει τα πέντε χρόνια (δεσμευτικός όρος του βραβείου).
Μέχρι τώρα έχουν τιμηθεί για τις ερμηνείες τους: το 2007 η Εύη Σαουλίδου για τον ρόλο της «Βενετίας» στο έργο του Γιώργου Διαλεγμένου «Μπέλα Βενέτσια» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή στο θέατρο Οδού Κυκλάδων, το 2008 η Στεφανία Γουλιώτη για τον ρόλο της «Ηλέκτρας» στο έργο του Σοφοκλή «Ηλέκτρα» σε σκηνοθεσία Πίτερ Στάϊν στο θέατρο της Επιδαύρου, το 2009 η Έλενα Μαυρίδου για τον ρόλο της «Λούλας» στο έργο του Σάκη Σερέφα «Λιωμένο Βούτυρο» σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα στο Εθνικό Θέατρο-Σκηνή Β και το 2010 η Μαρίνα Ασλάνογλου για τον ρόλο της «Κάθριν Χόλι» στο έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι» σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου στο Αμφι-Θέατρο. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8 μμ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

No comments: