Monday, June 23, 2008

ΤΟ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ-ΟΠΕΡΑ «PORGY AND BESS» ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Φωτογραφία
Εδώ ο Πόργκι (Ρίτσαρντ Χόμπσον) με την Μπες (Κίσνα Ντέιβις)
Οι ταλαιπωρημένοι μαύροι της δεκαετίας του ΄30 στον αμερικανικό Νότο των φυλετικών διακρίσεων και του οικονομικού κραχ πρωταγωνιστούν στο «Ρorgy and Βess» του Γκέρσουιν, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μία παράσταση με 30 ηθοποιούς/ τραγουδιστές/ χορευτές, 20 μουσικούς και 12 τεχνικούς.
Η «μαύρη όπερα» του Τζορτζ Γκέρσουιν «Ρorgy and Βess» φτάνει- επιτέλους! - στην Ελλάδα. Εβδομήντα τρία χρόνια από το πρώτο της ανέβασμα! Σε μία αμερικανική παραγωγή που έρχεται από τη Νέα Υόρκη. Η, σύμφωνα με τη σύλληψη του συνθέτη της, «αμερικανική λαϊκή όπερα» (1935) του Τζορτζ Γκέρσουιν σε λιμπρέτο Έντουιν ΝτιΜποζ Χέιγουαρντ και στίχους του Άιρα Γκέρσουιν και της Ντόροθι Χέιγουαρντ διαδραματίζεται στο φανταστικό δρομάκι Κάτφις, στο Τσάρλστον της Νότιας Καρολίνας, και κινείται γύρω από τη ζωή των Αφροαμερικανών με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πως όλοι οι ήρωές της είναι μαύροι- πολύ τολμηρή επιλογή για την εποχή εκείνη.
Με φόντο τις φυλετικές διακρίσεις που χαρακτήριζαν- και ακόμα χαρακτηρίζουν εν μέρει- τις κοινωνικές σχέσεις λευκών και εγχρώμων στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ και τη δεκαετία του ΄30, που αιμορραγούσε από το μεγάλο οικονομικό κραχ του ΄29, ξετυλίγεται το δράμα της παντρεμένης με έναν βίαιο άνδρα Μπες, με την οποία είναι κρυφά ερωτευμένος ο ανάπηρος Πόργκι... [Του Γιώργου Δ. Κ. Σαρηγιάννη, Τα Νέα, 23/6/2008]

No comments: