Thursday, June 26, 2008

ΜΕ «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ» ΤΟΥ Χ. ΜΙΛΕΡ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΔΑΥΡΙΑ

Με ένα έργο βαθιά πολιτικό και πολιτικοποιημένο αρχίζει την Παρασκευή, λίγο πριν εκπνεύσει ο Ιούνιος, το Φεστιβάλ Επιδαύρου: με το έργο του Χάινερ Μίλερ «Φιλοκτήτης», όπου μεταγράφει ριζοσπαστικά το «βίαιο πολιτικό δράμα» του Φιλοκτήτη, του Οδυσσέα και του Νεοπτολέμου στις σύγχρονες τραυματικές εμπειρίες του δόλου και του κυνισμού.

Το έργο γράφτηκε στη διάρκεια των ετών 1958 - 1964 και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόναχο το 1968. Ενας άνθρωπος που είχε στενή σχέση με τον Χάινερ Μίλερ, τον Γερμανό σκηνοθέτη Ματίας Λάνγκχοφ, κάλεσε το Ελληνικό Φεστιβάλ να σκηνοθετήσει τον «Φιλοκτήτη», με τρεις σημαντικούς ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου: τον Λευτέρη Βογιατζή, τον Μηνά Χατζησάββα και τον Χρήστο Λούλη.
«Πράγματι ο “Φιλοκτήτης” είναι το πρώτο έργο στο οποίο ο Μίλερ χρησιμοποιεί μύθους από την αρχαία ελληνική τραγωδία», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Μ. Λάνγκχοφ (Το Βήμα 8/6/08). «Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να συναντηθεί ξανά με αυτούς τους μύθους, να μιλήσει για την καθημερινή ζωή, αλλά και για τα μεγάλα κινήματα του 20ού αιώνα. Να μιλήσει για τις επιπτώσεις της βίας. Το έργο το έγραψε σε μια εποχή που ξεκινούσε η φιλία μας. Ο ίδιος είχε πολλά προβλήματα, ήταν απαγορευμένος. Ο “Φιλοκτήτης” ξεκινάει από τη ζωή την ίδια. Είναι ένα αγαπημένο έργο και θέλω να επανέρχομαι».

No comments: