Monday, June 23, 2008

ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ

Ανοίγει προσωρινά και πάλι τις πύλες του από τη Δευτέρα το θέατρο του Λυκαβηττού, με απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής του Δήμου Αθηναίων. Η επιτροπή αιτιολογεί την απόφαση, με το σκεπτικό ότι τέθηκαν υπόψη της νέα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία δεν τίθεται θέμα ασφάλειας. Παράλληλα, επιρρίπτει τις ευθύνες για το κλείσιμο του θεάτρου στις 19 Ιουνίου στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και στο Φεστιβάλ Αθηνών. Η απόφαση επαναλειτουργίας του θεάτρου θα τεθεί προς επικύρωση στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης. Είναι φανερό όμως ότι τρώγονται μεταξύ τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και τα πρόσωπα. Για ποιο λόγο; Αυτοί μόνον γνωρίζουν... Αλλά πώς είναι δυνατό μια "δημαρχιακή επιτροπή" να λύνει και να δένει; Να αποφασίζει για όλα - και για την ασφάλεια;


Ο κύριος Νικήτας Κακλαμάνης ηθελημένα ή όχι τελικά δείχνει να έχει δύο πρόσωπα. Έκανε ή κάνει τον δημοκρατικό, τον "πολιτισμένο", τον δήμαρχο που ξέρει ότι η πόλη του είναι η Αθήνα... Εμάς όμως τις μας νοιάζει αν έχει προσωπικά προβλήματα με τον Λούκο ή με οποιονδήποτε άλλον;
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ:
23-06-2008: "Αποσφράγιση Θεάτρου Λυκαβηττού"

Η καλοστημένη "παράσταση" που παίχτηκε όλο το τριήμερο γύρω από το κλείσιμο του θεάτρου Λυκαβηττού από διάφορους κύκλους που τις τελευταίες ημέρες επιχειρούν να εμφανίσουν τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων ως "ανεύθυνες" και το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη ως "υπεύθυνο" για το κλείσιμο του θεάτρου, έπεσε στο κενό. Σε αυτούς που αναζητούν τρόπους για να φορτώσουν στο Δήμο της Αθήνας ευθύνες τις οποίες δεν έχει, υπενθυμίζουμε αυτό που σκοπίμως αποκρύπτουν και αποσιωπούν, ότι ο Δήμος της Αθήνας ουδεμία σχέση έχει με το Φεστιβάλ Αθηνών, ούτε με το θέατρο του Λυκαβηττού.

Το σφράγισμα του θεάτρου ήταν για το Δήμο της Αθήνας αναγκαία πράξη ευθύνης μετά από σχετικό αίτημα της ΕΤΑ (ιδιοκτήτρια εταιρεία του θεάτρου) το οποίο υποβλήθηκε με την αιτιολογία ότι η λειτουργία του θεάτρου κρίνεται μη ασφαλής. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη νέα επιστολή της ΕΤΑ με ημερομηνία Σάββατο 21-06-2008 και η οποία έφτασε στο Δήμο σήμερα 23-06-2008.
Ο κατά τα άλλα "αιφνιδιασμένος" Πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών κ. Γ. Λούκος, αφού με την επιστολή του προς τον ΕΟΤ με τίτλο "Έλεγχος Στατικότητας Θεάτρου Λυκαβηττού" της 15ης Ιανουαρίου 2008 ανέδειξε το θέμα ασφάλειας του θεάτρου του Λυκαβηττού και παρά την τεχνική έκθεση των μηχανικών κ.κ. Γ. Σιδηρόπουλου και Ν. Αλευρά που κοινοποιήθηκε στις 25-02-2008, προχώρησε στη διαμόρφωση του προγράμματος των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών.
Επιπλέον, ο κ. Λούκος σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ΕΤΑ ξέχασε να της στείλει έκθεση πραγματογνωμοσύνης που είχε στη διάθεσή του, η οποία αποφαινόταν ότι δεν συντρέχει περίπτωση επικινδυνότητας του θεάτρου, με αποτέλεσμα να οδηγήσει την ΕΤΑ στην υποβολή αίτησης προς το Δήμο Αθηναίων για σφράγιση του.
Η ορθότητα της απόφασης του Δήμου περί σφράγισης εξαιτίας της προαναφερόμενης συμπεριφοράς του Φεστιβάλ Αθηνών, επιβεβαιώνεται και από τη νέα επιστολή της ΕΤΑ που έφθασε σήμερα στον Δήμο Αθηναίων και στην οποία περιγράφεται η κατάσταση που αναφέρεται παραπάνω και ιδίως το γεγονός ότι η ΕΤΑ οδηγήθηκε στην υποβολή της αίτησης για σφράγιση, επειδή δεν γνώριζε την έκθεση πραγματογνωμοσύνης του καθηγητή κ. Π. Καρύδη και δεν είχε ακόμα στη διάθεσή της τη μεταγενέστερη πραγματογνωμοσύνη του κ. Ευστρατιάδη, μελετητή της ΕΤΑ. Ο Δήμος Αθηναίων μετά τη σημερινή επιστολή της ΕΤΑ και τα νέα δεδομένα, συγκάλεσε εκτάκτως τη Δημαρχιακή Επιτροπή η οποία αποφάσισε:

  • Την αποσφράγιση του θεάτρου
  • Την παραπομπή του θέματος προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 25 Ιουνίου 2008

Κατόπιν των ανωτέρω μήπως κάποιοι πρέπει να γίνουν πιο σοβαροί και πιο υπεύθυνοι στα λεγόμενα και στις πράξεις τους; Στο σκεπτικό της ανακλητικής απόφασης της Δημαρχιακής Επιτροπής αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:Η Δημαρχιακή αποφάσισε την ανάκληση της απόφασης με το σκεπτικό ότι τέθηκαν υπόψη της τα προαναφερόμενα στοιχεία (η από 21 Ιουνίου 2008 Επιστολή/Αίτηση της Ε.Τ.Α. με τις συνημμένες σ' αυτήν Εκθέσεις Πραγματογνωμοσύνης) τα οποία προέκυψαν μετά την έκδοση της ανακαλούμενης Πράξης και από τα οποία προκύπτει ότι η αρχική από 05/06/2008 Αίτηση της Ε.Τ.Α. προς τον Δήμο Αθηναίων περί άμεσης αναστολής λειτουργίας του Θεάτρου Λυκαβηττού επειδή η κατάστασή του κρίνεται "ως μη ασφαλής" στηριζόταν επί εσφαλμένων και πλημμελών προϋποθέσεων, τη συνδρομή και το χαρακτήρα των οποίων διαπίστωσε η Ε.Τ.Α. μετά την έκδοση της ανακαλούμενης Πράξης και γνωστοποίησε στο Δήμο Αθηναίων με την από 21 Ιουνίου 2008 επιστολή της όπως η ίδια ομολογεί ρητά αποδίδοντας όμως την ευθύνη για την κατάσταση αυτή στο Φεστιβάλ Αθηνών. Συγκεκριμένα από την 21 Ιουνίου 2008 Επιστολή/Αίτηση της Ε.Τ.Α., προκύπτει 1) ότι η Ε.Τ.Α. η οποία είχε υποβάλλει στο Δήμο Αθηναίων Αίτηση άμεσης αναστολής λειτουργίας του Θεάτρου Λυκαβηττού με τον ισχυρισμό ότι "προκύπτει ότι η κατάσταση του Θεάτρου κρίνεται ως μη ασφαλής" διαπίστωσε μετά την έκδοση της ανακαλούμενης Πράξης, ότι η Αίτησή της στηριζόταν σε εσφαλμένα και πλημμελή στοιχεία, 2) ειδικότερα, ότι κατά το χρόνο υποβολής της παραπάνω Αίτησής της η Ε.Τ.Α. ήχθη στη διαπίστωση ότι η κατάσταση του Θεάτρου κρίνεται μη ασφαλής, επειδή αγνοούσε τις συνημμένες στην από 21 Ιουνίου 2008 επιστολή της προς το Δήμο, Εκθέσεις Πραγματογνωμοσύνης/Τεχνικές Μελέτες, για τις οποίες καθώς και για το περιεχόμενο και τα συμπεράσματά τους έλαβε γνώση για πρώτη φορά μετά την έκδοση της ανακαλούμενης Πράξης, 3) ότι τα παραπάνω κατά τους ισχυρισμούς της Ε.Τ.Α - οφείλονταν στην μη αποστολή των σχετικών εγγράφων σε αυτήν από το Φεστιβάλ Αθηνών, 4) ότι κατά τις παραπάνω Εκθέσεις Πραγματογνωμοσύνης/Τεχνικές Μελέτες που συνιστούν τον επιστημονικά και τεχνικά προσήκοντα τρόπο ελέγχου της στατικής καταλληλότητας "το Θέατρο Λυκαβηττού δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως επικινδύνως ετοιμόρροπο... αφού δεν έχουν εκδηλωθεί... καθιζήσεις.... αποκλίσεις... αστοχίες.....μεγάλες παραμορφώσεις που να εμπνέουν άμεσο κίνδυνο και ανησυχία για τη χρήση του κτιρίου" και επομένως η προαναφερόμενη αρχική αίτηση της Ε.Τ.Α. στηριζόταν επί εσφαλμένων προϋποθέσεων, για την συνδρομή των οποίων κατά τους ισχυρισμούς της ευθύνεται το Φεστιβάλ Αθηνών. Η Δημαρχιακή Επιτροπή εν όψει των προαναφερομένων διαπιστώνει ότι ενήργησε σύννομα και κατά τον προσήκοντα τρόπο με την έκδοση της ανακαλούμενης Πράξης της, της οποίας η ανάκληση επιβάλλεται εν όψει των παραπάνω νεότερων στοιχείων.

  • ΤΕΛΙΚΑ, μήπως θα έπρεπε ο Δήμος Αθηναίων να είναι πιο συγκεκριμένος στις αιτιάσεις του; Αναφέρεται ότι "κάποιοι πρέπει να γίνουν πιο σοβαροί και πιο υπεύθυνοι στα λεγόμενα και στις πράξεις τους". Ποιοι είναι αυτοί; Τα βάζει με τον Λούκο; Με τον κόσμο; Δεν είναι δυνατό ν' αλλάζουν τα δεδομένα μέσα σε 3-4 μέρες. Στο μεταξύ, στα γραφεία του Φεστιβάλ καταφθάνουν εξώδικα διοργανωτών των συναυλιών, που παράλληλα αναζητούν νέους χώρους: Η Χάρις Αλεξίου στο Καλλιμάρμαρο (28/6), ο Φίλιππος Πλιάτσικας στο Γήπεδο Παναθηναϊκού (4/7), ενώ είναι άγνωστο πού θα δοθεί η συναυλία της Γκλόρια Γκέινορ.

No comments: