Monday, October 24, 2011

ΣΤΟ ΑΚΡΟΠΟΛ Αρχή με Βασιλοπούλες

Το πλούσιο ρεπερτόριο του ανακαινισμένου θεάτρου ανοίγουν "Οι τρεις βασιλοπούλες που λιώναν τα γοβάκια τους", σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου


Το θέαμα που θα αντικρίσουν τα παιδιά είναι γεμάτο από «μαγικές εικόνες: ακροβάτες, χορευτές, ηθοποιούς, τραγουδιστές, μουσικούς», λέει η Σοφία Σπυράτου
Το θέαμα που θα αντικρίσουν τα παιδιά είναι γεμάτο από «μαγικές εικόνες: ακροβάτες, χορευτές, ηθοποιούς, τραγουδιστές, μουσικούς», λέει η Σοφία Σπυράτου
"Ο τολμών νικά" λέει η λαϊκή ρήση. Ο τολμών, σε τέτοιες εποχές, νικά; Ιδού η απορία. Για τον Φάνη Κιρκινέζο, παραγωγό μουσικών εκδηλώσεων έως πρόσφατα (ιδρυτή της εταιρείας ""Sui Generis"), που ανέλαβε το "Ακροπόλ", το "μεταμόρφωσε" και μας το παραδίδει "brand new", ανακαινισμένο και λαμπερό, φαίνεται ότι τέτοιο δίλημμα δεν ετέθη.
Επρεπε να επενδύσει σήμερα και το έπραξε. Χωρίς τσιγκουνιές, δίχως μιζέριες. Ο,τι θυμάστε από το ιστορικό θέατρο των τελευταίων ετών, όλη αυτήν την εγκατάλειψη, τη "μούχλα", την κατάρρευση, τη θλίψη, ξεχάστε τα. Ξηλώθηκαν τα πάντα, από την πλατεία (π.χ. τα 900 καθίσματα της πλατείας, πολλά σπασμένα, αντικαταστάθηκαν με 750 βολικά και άνετα) έως τα καμαρίνια, τη σκηνή έως τις τουαλέτες, τα φουαγιέ και την είσοδο. Το τεχνικό και το μηχανολογικό κομμάτι είναι επίσης σύγχρονο και έτοιμο να ανταποκριθεί σε απαιτητικές παραγωγές. Το σημερινό ""Ακροπόλ", εν ολίγοις, είναι αντάξιο της ιστορίας και της φήμης του.
Κι αν μιλάμε για μια υπερσύγχρονη σκηνή, δεν μιλάμε για ένα θέατρο "ελίτ" και για λίγους. Ενα "λαϊκό θέατρο", έναν χώρο "ανοιχτό και φιλικό στον καθέναν" έχει οραματιστεί ο Φ. Κιρκινέζος, με στίγμα και ταυτότητα. Γι' αυτό τα εισιτήρια ξεκινούν από 10 ευρώ και φτάνουν έως τα 50 (στις μουσικές παραστάσεις), με στόχο ο μέσος όρος στις περισσότερες παραγωγές να είναι τα 20 με 25 ευρώ. "Φτηνό εισιτήριο, γεμάτη αίθουσα" είναι το σύνθημα του κ. Κιρκινέζου, ποτέ όμως εις βάρος της ποιότητας. Δεν θα ανεβάζει στο "Ακροπόλ" παραστάσεις μόνο και μόνο για να γεμίσει το θέατρο, αλλά παραστάσεις καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Απόδειξη ο πλούσιος και ποικίλος προγραμματισμός της σεζόν, ο οποίος φιλοξενεί μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ελληνικές και ξένες. Την αυλαία ανοίγει στις 23 Οκτωβρίου η Παιδική Σκηνή με το θεατρικό παραμύθι "Οι τρεις βασιλοπούλες που λιώναν τα γοβάκια τους", βασισμένο σε ιστορία των αδελφών Γκριμ, σε λιμπρέτο του Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία-χορογραφία Σοφίας Σπυράτου. Ενα μεγάλο αίνιγμα πλανιέται στο βασίλειο: γιατί κάθε πρωί, ενώ οι βασιλοπούλες κοιμούνται το βράδυ κλειδωμένες στα δωμάτιά τους, τα γοβάκια τους βρίσκονται λιωμένα; Ο βασιλιάς καλεί από τα πέρατα της Γης όσους ενδιαφέρονται να λύσουν το αίνιγμα και να αποκτήσουν για γυναίκα τους μία από τις βασιλοπούλες.
Πρίγκιπες καταφθάνουν απ' όλη τη Γη, αλλά αποτυγχάνουν να λύσουν το αίνιγμα και χάνουν τα κεφάλια τους. Ομως ένας νεαρός που αναζητά την τύχη του...
Για τις "Τρεις βασιλοπούλες..." οι λέξεις-κλειδιά είναι τρεις: "μαγεία, ποίηση και χιούμορ" εξηγεί η Σοφία Σπυράτου. Το θέαμα που θα αντικρίσουν τα παιδιά είναι γεμάτο από "μαγικές εικόνες: ακροβάτες, χορευτές, ηθοποιούς, τραγουδιστές, μουσικούς ? όλοι τους σε ένα σκηνικό που σφύζει από χρώματα και φαντασία".
Ταυτόχρονα, μεγάλη βαρύτητα δίνεται στον ποιητικό λόγο, ο οποίος φτάνει στα παιδιά με όλους τους χυμούς που εγγυάται η τέχνη του Στρατή Πασχάλη, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ελληνες ποιητές, οποίος εμπνεόμενος από τον μύθο των αδελφών Γκριμ έγραψε ένα πρωτότυπο παιδικό θεατρικό έργο με ανατρεπτικό χιούμορ.
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • Τα σκηνικά και τα κοστούμια στην παράσταση "Οι τρεις βασιλοπούλες που λιώναν τα γοβάκια τους" φιλοτέχνησαν η Δέσποινα Μακαρούνη και ο Ααρον Μίνερμπρουκ. Την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε ο Απόλλων Ρέτσος (ο ίδιος θα διευθύνει επί σκηνής τέσσερις μουσικούς). Παίζουν: Ευγ. Δημητροπούλου, Ελ. Βακάλη, Αν. Λιανοπούλου, Γ. Νούσης, Ν. Αναστασόπουλος, Ζ. Κουτελιέρης, Μ. Μπαρόλα κ.ά.
Al Di Meola, Ερωτόκριτος και το μεγάλο μας τσίρκο
Συναυλία του κιθαριστή Al Di Meola (συμμετέχει ο σολίστας Μιχάλης Παούρης) (4 και 5 Νοεμβρίου). Συναυλία του Tονίνο Καροτόνε(7 και 8 Νοεμβρίου). "Ερωτόκριτος" του Βιτσέντζου Κορνάρου σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού (πρεμιέρα 18 Νοεμβρίου). Μουσική παράσταση της Φένιας Παπαδόδημα (21, 28 Νοεμβρίου και 5 Δεκεμβρίου). "Ο Πέτρος και ο λύκος", μουσική παράσταση βασισμένη στο μουσικό παραμύθι του Σεργκέι Προκόφιεφ, με τον Διονύση Σαββόπουλο και τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ (παιδική σκηνή, 14?29 Δεκεμβρίου 2011 και 1?9 Ιανουαρίου 2012). "Το μεγάλο μας τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, σε συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (πρεμιέρα Φεβρουάριος 2012). Συναυλία του Λέοναρντ Κοέν (Μάρτιος 2012). "Ηλίθιος" του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού (πρεμιέρα α' μέρους Μάρτιος 2012). Συναυλία της Αρλέτας (Μάρτιος 2012).
"Ηλίθιος" του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού (πρεμιέρα β' μέρους Μάιος 2012). Συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ (22/10, 12/11/11 & 9/1/, 15/2, 31/3, 11/4/12).
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 22/10/2011

No comments: