Wednesday, October 26, 2011

Οι πρεμιέρες του τριημέρου


  • Ποια θεατρικά έργα αξίζει να δείτε επί τη ευκαιρία της αργίας της 28ης Οκτωβρίου 

Μυρτώ Λοβέρδου
ΤΟ ΒΗΜΑ: 25/10/2011

Ο Αρης Σερβατάλης στον «Ιβάν και τα σκυλιά» στο θέατρο Προσκήνιο

Εργα για κάθε γούστο ανεβαίνουν στις αθηναϊκές σκηνές εν μέσω εθνικής επετείου, προτείνοντας ψυχαγωγία, διασκέδαση και ουσιαστικό προβληματισμό: Από τον κλασικό «Βασιλικό» του Νικολάου Μάτεσι ως τον «Ιβάν και τα σκυλιά», που βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία που συνέβη πριν από δέκα πέντε χρόνια, το θέατρο στην Αθήνα καλά κρατεί.
Η κωμωδία που έχουμε γνωρίσει από τη μικρή οθόνη με τον Θανάση Βέγγο και που φέρει την υπογραφή των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου με τον τίτλο «Θα σε κάνω βασίλισσα», παρουσιάζεται στη σκηνή του θεάτρου Γκλόρια με τους Παύλο Κοντογιαννίδη, Χρίστινα Αλεξανιάν, Παύλο Ορκόπουλο, Ιωσήφ Μαρινάκη, Σοφία Βογιατζάκη. Το έργο παρουσίασε στο αθηναϊκό κοινό το 1956 ο Βασίλης Λογοθετίδης ενώ το 1981 παίχθηκε από τον Γιάννη Γκιωνάκη. Η ταινία με τον Βέγγο είναι του 1964.

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος ανοίγει την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και σκηνοθετεί τον «Βασιλικό» του Μάτεσι, σε μια παράσταση όπου θίγονται διαχρονικά ζητήματα, με αφορμή έναν έρωτα ανάμεσα σε δύο νέους ανθρώπους, διαφορετικής καταγωγής. Παίζουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Κατερίνα Χέλμη, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Γιώργης Τσαμπουράκης και άλλοι. Την Τετάρτη στις 20.30.
Στο θέατρο Προσκήνιο και σε σκηνοθεσία του Γιώργου Οικονόμου, ο Αρης Σερβετάληςερμηνεύει τον Ιβάν στο έργο της Χάτι Νέιλορ «Ο Ιβάν και τα Σκυλιά», που είναι εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία του Ιβάν Μισούκοβ, ενός παιδιού που ήθελε να επιβιώσει και τα κατάφερε. Το έργο είχε πρωτοανέβει στο Drum Theatre (Πλύμουθ) τον Σεπτέμβριο του 2010 και έχει παιχτεί με μεγάλη επιτυχία στο για το θέατρο. Συνεργάστηκε κυρίως με το Χρήστο Γιαννακόπουλο και έγραψε μόνος ή σε συνεργασία με αυτόν 200 θεατρικά έργα και 60 κινηματογραφικά σενάρια. Εγραψε επίσης 2000 τραγούδια, και είχε τιμηθεί με πολλά ελληνικά και ξένα βραβεία.
Στο Μικρό Παλλάς ο Γιάννης Κακλέας μεταφέρει τις «Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης» του Πέδρο Αλμοδόβαρ στην ελληνική τους παράσταση, σε διασκευή τουΘοδωρή Πετρόπουλου με τις Σμαράγδα Καρύδη, Βίκυ Σταυροπούλου, Αριέττα Μουτούση και τον Αντώνη Φραγκάκη. Από την Τετάρτη το βράδυ (21.15).

Η Ολια Λαζαρίδου εγκαινιάζει με το δικό της «Κορίτσι Μπαταρία» τον καινούργιο χώρο, «Προσωρινό», στο Κολωνάκι, μια παράσταση που σκηνοθετεί ο Ευριπίδης Λασκαρίδης. Μαζί με δύο μουσικούς η ηθοποιός μιλάει έμμεσα για τη ζωή στην πόλη, τις μνήμες αλλά και το παρόν της, μέσα από ένα mini-live. Πρεμιέρα την Πέμπτη (21.00).
Τέλος, την Πέμπτη σηκώνει και πάλι την αυλαία του το «Κόκκινο» του Τζον Λόγκαν, που συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την πορεία του στο θέατρο Χορν. Σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή η παράσταση μιλάει μέσα από την τέχνη για την ίδια τη ζωή. Ο Σταμάτης Φασουλής υποδύεται τον αφηρημένο εξπρεσιονιστή ζωγράφο Ρόθκοκαι μαζί με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, που ερμηνεύει το βοηθό του, κινούνται ανάμεσα στο κόκκινο και το μαύρο....

No comments: