Monday, October 24, 2011

Μέθοδος απιστίας από τον Φεϊντό


ΣΤΟ ΒΕΑΚΗ

Απίθανες καταστάσεις από τον συγγραφέα που οδήγησε τη φάρσα στην τελειότητα, σε σκηνοθεσία Χρήστου Καρχαδάκη

Οι πρωταγωνιστές της παράστασης, «Η μέθοδος της απιστίας»
Οι πρωταγωνιστές της παράστασης, «Η μέθοδος της απιστίας»
Ο Ζορζ Φεϊντό, ο αλάνθαστος μάστορας της φάρσας, στήνει ένα μοναδικό παιχνίδι στους ήρωές του στη "Μέθοδο της απιστίας" και μας κάνει να αναρωτηθούμε: μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη σήμερα που όλα γίνονται βάσει σχεδίου και μεθόδου; Υπάρχει αλάνθαστη μέθοδος για απιστία; Υπάρχει άντρας που αξίζει την εμπιστοσύνη μιας γυναίκας; Οταν, μάλιστα, αυτός ο άντρας είναι και πολιτικός; Η παράσταση παρουσιάζεται στο θέατρο "Βεάκη" σε σκηνοθεσία Χρήστου Καρχαδάκη.

Η ηρωίδα του έργου, η Αγγελική, έχει ήδη δοκιμάσει το πικρό ποτό της απιστίας. Ο πρώτος άντρας της την απατούσε και, μάλιστα, άφησε και στα απομνημονεύματά του οδηγίες για... το πώς να απατήσετε τη γυναίκα σας. Στον δεύτερο γάμο της παίρνει όρκο ότι κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψει να συμβεί. Ελα, όμως, που ο Ριμπαρντιέ είναι ίδιος και χειρότερος. Ακολουθεί μάλιστα μια μέθοδο δικής του σύλληψης για να την απατά... μια "Μέθοδο απιστίας" μοναδική. Δίνει μάλιστα και μαθήματα στον παλιό του φίλο τον Τομερό για το πώς να κερδίσει την καρδιά της γυναίκας που έχει βάλει στο μάτι. Μόνο που αυτή η γυναίκα είναι η γυναίκα του η Αγγελική. Ενας σοφέρ και η καμαριέρα του σπιτιού, ο απατημένος σύζυγος της ερωμένης του Ριμπαρντιέ, όλοι ζουν μια απίστευτη νύχτα: ανεβαίνουν παράθυρα, παίζουν στημένα παιχνίδια στα χαρτιά, ψάχνουν να βρουν ένα κουμπί παντελονιού, κυνηγούν τηλεγραφήματα που δεν πρέπει να πέσουν σε λάθος χέρια, προσπαθούν να κατακτήσουν το αντικείμενο του πόθου τους μέχρι "Η μέθοδος της απιστίας" να δείξει αν είναι ή όχι αλάνθαστη.
Στα έργα του Φεϊντό όλα είναι λογικά μέσα στις πιο παράλογες και απίθανες καταστάσεις. Ο συγγραφέας οδήγησε τη φάρσα στην τελειότητα μέσα από την ακρίβεια και τη λεπτολογία που χαρακτηρίζει την ωρολογοποιία. Ξέρει να προκαλεί το γέλιο μέσα από καταστάσεις θαυμάσια οργανωμένες και μέσα από τον παραλογισμό της ζωής απογειώνει τους ήρωες του. Παίρνει μια δύσκολη κατάσταση, τη μεγεθύνει, τη φιλτράρει μέσα από το κωμικό πρίσμα και προκαλεί το γέλιο? και δείχνει πώς μια καταστροφή μπορεί να είναι ταυτόχρονα και πολύ κωμική. Ο Φεϊντό ανανέωσε ολότελα το κωμικό θέατρο μέσα από τον δικό του μηχανισμό του γέλιου.
Την απόδοση συνυπογράφουν οι Βάσια Παναγοπούλου - Χρήστος Καρχαδάκης, τα σκηνικά η Μυρτώ Αναστασοπούλου, τα κοστούμια ο Μίλτος Couture και τη μουσική επιμέλεια ο Αντώνης Καχριμάνης. Πρωταγωνιστούν: Μ. Αθανασίου, Αθ. Οικονομάκου, Μ. Παπαγιάννης, Γ. Μπουραζάνας, Ασ. Κοκόση, Γ. Κρήτος.
Αντ. Καρ., ΕΘΝΟΣ, 24/10/2011

No comments: