Friday, October 28, 2011

Μαθήματα επιβίωσης... από τα παιδιά της Γάζας


Εμπειρίες, σκέψεις, ελπίδες, όνειρα, φόβοι, όλα όσα μπορεί να γεννήσει στο μυαλό ενός παιδιού ένα βίωμα τόσο τραυματικό όσο ο πόλεμος και η εισβολή ενός στρατού κατοχής στην καθημερινή του ζωή, αποτελούν την πρώτη ύλη της παράστασης Η Γάζα είναι... (Μαθήματα επιβίωσης), που παρουσιάζεται από αύριο στο θέατρο Επί Κολωνώ, σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου.
Το κείμενο βασίζεται στην καταγραφή, σε θεατρική μορφή, όσων διατύπωσαν 32 νέοι και νέες 13-17 ετών στη Γάζα με τη βοήθεια ενός θεατροπαιδαγωγού και ενός ψυχολόγου, στο πλαίσιο ενός προγράμματος του παλαιστινιακού Ashtar Theater, και παρουσιάστηκαν το προηγούμενο φθινόπωρο στην Παλαιστίνη και σε ακόμα 30 χώρες, αλλά και στην ίδια την έδρα του ΟΗΕ. Η πρώτη ύλη της παράστασης αποτελεί ένα θεατρικό ντοκουμέντο, που κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του έγινε αφορμή για επικοινωνία νέων από διάφορα μέρη του κόσμου και για δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολέμου, βίας, διαπολιτισμικότητας κ.ά.
Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σκηνοθέτη και ακτιβιστή Juliano Mer-Khamis, ιδρυτή του Freedom Theater στην παλαιστινιακή πόλη Τζενίν, που δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 2011, και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Σε αυτήν παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί Μάρω Αγρίτη, Μάνος Καπερώνης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Δανάη Παπουτσή, Δήμητρα Σύρου, καθώς και η μουσικός Άννα Τσιγκούλη. Τα σκηνικά επιμελείται η Άρτεμις Θεοδωρίδη και τα κοστούμια η Έφη Μουτσιανά.

No comments: