Wednesday, October 26, 2011

«Όρεστης – Ηλέκτρα 0 – 1» από το θέατρο Δέντρο (στην Κύπρο)



Ο σκηνοθέτης της παράστασης Κώστας Φιλίππογλου σημειώνει για το έργο:
"Αν η τραγωδία είναι μια κάθετη γραμμή, που ενώνει τα υποχθόνια με τα υπερουράνια και η ζωή μας μια γραμμή οριζόντια, εμείς βρισκόμαστε κάπου εκεί στο κέντρο του σταυροειδούς σχήματος, παρατηρητές και ζώντες, προκαλούμε και προκαλούμαστε, απωθούμε και επιβιώνουμε.
Αφορμή για αυτή την παράσταση ήταν ο Ορέστης του Ευριπίδη. Ξεκινήσαμε λοιπόν τίμια και απλά να δουλεύουμε το κείμενο.
Όμως η ζωή του καλλιτέχνη, επηρεάζει άμεσα το έργο του. Έτσι, η γέννηση του Ερμή, όχι του θεού, του μικρού μου γιου, μου ξύπνησε αναμνήσεις, παιδικές επιθυμίες και μου πυροδότησε προβολές. Το ίδιο συνέβη και στους συντελεστές και τους ηθοποιούς της παράστασης, που επηρεάστηκαν από το κλίμα.
Όπως ήταν φυσικό η παράσταση ξέφυγε από τα στενά όρια της ερμηνείας των χαρακτήρων και βουτήξαμε σε αναμνήσεις και αφηγήσεις προσωπικές. Δουλεύοντας με ένα μοντέλο ερωταπαντήσεων μεταξύ των ηθοποιών, εμπνευσμένο σε μεγάλο βαθμό από το quizoola των forced entertainment και χρησιμοποιώντας κείμενα από τον Ευριπίδη, τον Σαρτρ, τον ψυχίατρο Ματθαίο Γιωσαφάτ, αλλά και ιστορίες δικές μας, φτάσαμε σε αυτό το σχήμα της παράστασης, όπου οι ηθοποιοί και οι ήρωες αποτελούν δυο διαφορετικούς κόσμους, που μπαίνει ο ένας μέσα στον άλλον.


Οι ηθοποιοί έψαξαν και αναγνώρισαν τον μικρό Ορέστη και την μικρή Ηλέκτρα μέσα τους, αυτοσαρκάζονται, κάνουν χιούμορ και με ειλικρίνεια φωτίζουν τα δικά τους σύνδρομα, που άλλωστε βρίσκονται μέσα σε όλους μας.
Έτσι ο θεατής σε αυτή την παράσταση θα γνωρίσει την Κατερίνα Λούρα, τον Δημήτρη Κουρούμπαλη και τους Ορέστη και Ηλέκτρα Αγαμέμνονος.
Ίσως να μη σας πούμε όλη μας την αλήθεια. Είναι αδύνατον όσο και να προσπαθήσει κανείς να διεισδύσει στις σκοτεινές περιοχές των ίδιων του των κρυφών κινήτρων. Θα είμαστε όμως ειλικρινείς, διαθέσιμοι και ευδιάθετοι.
Ο εγκέφαλος μας δεν διαθέτει ένα σκληρό δίσκο για να διατηρεί ανέπαφες τις αναμνήσεις. Αντίθετα φαίνεται πως κρατά μια σειρά αποσπασματικών σχημάτων, που περιμένουν τη δύναμη της φαντασίας να τα ζωντανέψει.
Από μια άποψη, αυτό είναι ευλογία".
ΣυντελεστέςΣκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Συνσκηνοθεσία - Κίνηση: Φρόσω Κορρού
Μουσική Επιμέλεια: Δημήτρης Σούλτας
Ηθοποιοί: Δημήτρης Κουρούμπαλης, Κατερίνα Λούρα
info Παραστάσεις
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα
28 – 31 Οκτωβρίου 2011 και 11 – 13 Νοεμβρίου 2011
Ώρα έναρξης: 21:00
Χώρος: Ίδρυμα ARTos
Τηλέφωνα: 22330811 - 99384606

No comments: