Friday, October 28, 2011

Ο Νίτσε στο ντιβάνι...



Διαχρονικό μπεστ-σέλερ έχει αποδειχθεί, μέσα στα δέκα χρόνια κυκλοφορίας του στη χώρα μας, το μυθιστόρημα του Ίρβιν Γιάλομ Όταν έκλαψε ο Νίτσε (Άγρα). Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη η διασκευή του για τη θεατρική σκηνή, πόσο μάλλον που η μεταφράστριά του στα ελληνικά, Ευαγγελία Ανδριτσάνου, είναι η ίδια θεατρολόγος.
Έτσι, από την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου η σκηνή του Θεάτρου Θησείον φιλοξενεί όχι μονάχα τον Γερμανό φιλόσοφο αλλά και τον Γιόζεφ Μπρόιερ και, τον «σκιώδη» πρωταγωνιστή του Γιάλομ, τον πατέρα της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόυντ, που μαζί με τον Βιεννέζο γιατρό Μπρόιερ συνέγραψε τις Μελέτες για την υστερία (1895).
Τις δύο μεγάλες αυτές προσωπικότητες του 19ου αιώνα, που στην πραγματικότητα δεν συναντήθηκαν ποτέ αλλά ο συγγραφέας θέτει σε μια διαδικασία διπλής ψυχοθεραπείας προκειμένου να μιλήσει για την οικοδόμηση της θεραπευτικής σχέσης, ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ακύλλας Καραζήσης και Νίκος Χατζόπουλος, που έχουν σκηνοθετήσει και την παράσταση. Τον νεαρό Φρόυντ ερμηνεύει ο Χάρης Φραγκούλης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Ελένη Μανωλοπούλου και τη μουσική ο Κορνήλιος Σελαμσής.
Υπενθυμίζεται ότι ο Irvin Yalom είναι ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ. Μαθητής και συνεργάτης του Rollo May, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας διεθνώς.

No comments: