Wednesday, October 26, 2011

Έτοιμο το Δημοτικό Μουσείο Θεάτρου Σκιών (στη Λευκωσία)



Την ερχόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στις 12 μ.μ., ο Δήμος Λευκωσίας εγκαινιάζει ένα νέο Μουσείο, το πρώτο μουσείο Δορυφόρο του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας - το Δημοτικό Μουσείο Θεάτρου Σκιών, Οικία Ιδαλία.

Σκοπός του Δημοτικού Μουσείου Θεάτρου Σκιών δεν είναι μόνο να κλείσει σε βιτρίνες κάποιες φιγούρες αλλά να παρουσιάσει την ιστορία του Θεάτρου Σκιών στην Κύπρο, να προβάλει παλιούς και σύγχρονους καραγκιοζοπαίχτες και κυρίως στο μικρό θεατράκι που διαθέτει να αποτελέσει χώρο παραστάσεων νέων καλλιτεχνών της τέχνης του Καραγκιόζη.

Σε αυτό τόσο ο Δήμος Λευκωσίας όσο και το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία. Παράλληλα με τον χώρο παραστάσεων ένας άλλος χώρος στο Μουσείο αποτελεί εργαστήρι για παιδιά όπως μετά την επίσκεψη τους στο Μουσείο καλούνται να κατασκευάσουν/ να γράψουν σενάριο/ και τέλος να παρουσιάσουν την δική τους παράσταση.

Η ανακαίνιση της Οικίας Ιδαλία έγινε μέσα στα πλαίσια των προγραμμάτων του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας- Nicosia Master Plan για την ανάπτυξη και αναζωογόνηση των κάτω γειτονιών της εντός των τειχών πόλης (Ταχτακαλάς –Χρυσαλινιώτισσα). Μέσα στα πλαίσια αυτά η παραδοσιακή οικία στην οδό Αμμοχώστου 53, η οποία φιλοξένησε τον πρόσφυγα καραγκιοζοπαίχτη Ανδρέα Ιδαλία επιλέγηκε να συντηρηθεί και να λειτουργήσει ως το πρώτο Μουσείου Θεάτρου Σκιών στην Κύπρο.

Το γεγονός ότι το Ενιαίο Ρυθμιστικό Σχέδιο Λευκωσίας περιέλαβαν στο πρόγραμμα τους την δημιουργία του μοναδικού αυτού μουσείου προβάλλει και την ανάγκη του Δήμου Λευκωσίας να διατηρήσει και να αναβιώσει μια παράδοση πολλών χρόνων με την οποία μεγάλωσαν γενιές Λευκωσιατών.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το UNDP ACT  και USAID και στη συνέχεια με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανατέθηκε στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας η οργάνωση και λειτουργία του. Το Μουσείο Θεάτρου Σκιών - Οικία Ιδαλία αποτελεί έτσι το πρώτο Μουσείο δορυφόρο του Λεβέντειου. Τα εκθέματα προέρχονται από τις συλλογές του Λεβέντειου.

Το Λεβέντειο  έχει ήδη βραβευτεί για την πρωτοποριακή μουσειολογική του προσέγγιση με το Ευρωπαϊκό Βραβείο της Χρονιάς το 1991 και στοχεύει να λειτουργήσει το Μουσείο Θεάτρου Σκιών περισσότερο ως χώρο μάθησης/ έκφρασης και δημιουργίας των επισκεπτών.

No comments: