Friday, October 28, 2011

Ένας μεγάλος περίπατος στο Εθνικό


    Μία ημέρα πριν από την κήρυξη του πολέμου, 27 Οκτωβρίου 1940... Αυτή είναι η χρονική αφετηρία που επέλεξε η Άλκη Ζέη για να αφηγηθεί την ιστορία της ταραγμένης πενταετίας που ακολούθησε, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, του Πέτρου, Ο μεγάλος περίπατος του οποίου θα αποτελέσει ένα από τα πλέον επιτυχημένα αφηγήματα της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας της σύγχρονης εποχής, αλλά και διεθνώς, καθώς η συγγραφέας του ευτύχησε να το δει μεταφρασμένο σε περισσότερες από δεκαπέντε ξένες γλώσσες.
    27 Οκτωβρίου 1940. Είναι η μέρα που ο Πέτρος θα τη θυμάται γιατί τότε πέθανε το τριζόνι του. Αλλά και γιατί την επομένη η μητέρα του τον ξυπνά φωνάζοντας: «Σήκω... έγινε πόλεμος. Δεν ακούς τις σειρήνες;» Από εκείνη τη μέρα για τον εννιάχρονο πρωταγωνιστή του μυθιστορήματος θα ξεκινήσει μια μεγάλη πορεία που θα ανατρέψει τη ζωή του: Το σχολείο κλείνει, ο θείος του φεύγει για τον πόλεμο, η μητέρα του μετρά τα τρόφιμα στα ντουλάπια. Οι πρώτες νίκες, η κατάρρευση του μετώπου, οι Γερμανοί στην Αθήνα. Και μετά η κατοχή και η πείνα. Ο μικρός Πέτρος, που ανδρώνεται μέσα στα σκοτάδια της γερμανοκρατούμενης Αθήνας, θα γνωρίσει τα συσσίτια, τις διαδηλώσεις, τα συνθήματα στους τοίχους, την αντίσταση... Μέσα από αυτόν τον «περίπατο», γεμάτο περιπέτειες, συναισθήματα, εμπειρίες και γνώσεις, θα βγει, πέντε χρόνια αργότερα, «άντρας πια», σε μιαν άλλη χώρα...
    Το εξαίρετο αυτό έργο της Άλκης Ζέη, που οδηγεί τον αναγνώστη σε έναν συναρπαστικό περίπατο σε μια από τις κρισιμότερες πενταετίες του πρόσφατου εθνικού μας βίου, επέλεξε ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς και η Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου να εντάξει στον διετή κύκλο παραστάσεων με τίτλο «Τι είναι η πατρίδα μας».
    Στον Μεγάλο περίπατο του Πέτρου, που ανεβαίνει στη σκηνή την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί Έφη Γούση, Γιάννης Διαμαντής, Ανδρέας Κοντόπουλος, Κωστής Κορωναίος, Αννίτα Κούλη, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Γιώργος Μάζης, Μιχάλης Μουλακάκης, Δημήτρης Πασσάς, Γρηγόρης Σταμούλης, Ελεάνα Στραβοδήμου, Μαρία Τσιμά. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η Ελένη Μανωλοπούλου και τη μουσική ο Δημήτρης Ζαβρός.

    No comments: