Monday, October 24, 2011

Ιερός πόλεμος


Αιρετική και προκλητική ή βαθιά θρησκευτική; Ανοιχτή σε όλες τις αναγνώσεις, η παράσταση «Περί της εννοίας του προσώπου του Υιού του Θεού» («On the Concept of the Face, regarding the Son of God») του ρηξικέλευθου Ιταλού δημιουργού Ρομέο Καστελούτσι πέρασε τον Ιούνιο από το Ελληνικό Φεστιβάλ, χωρίς καμία ακραία, θρησκόληπτη ή άλλη, αντίδραση.
Η παράσταση «Περί της εννοίας του προσώπου του Υιού του Θεού» του Ρομέο Καστελούτσι πέρασε από το Ελληνικό Φεστιβάλ χωρίς αντιδράσειςΗ παράσταση «Περί της εννοίας του προσώπου του Υιού του Θεού» του Ρομέο Καστελούτσι πέρασε από το Ελληνικό Φεστιβάλ χωρίς αντιδράσειςΔεν συνέβη το ίδιο, όμως, στο Παρίσι, όπου οι δύο πρώτες ημέρες της παράστασης, στο Τεάτρ ντε λα Βιλ, προκάλεσαν «πολεμική» σύρραξη από τα μέλη της οργάνωσης φονταμενταλιστών καθολικών, InstitutCivitas.
Την προηγούμενη Πέμπτη, μέλη της οργάνωσης συγκεντρώθηκαν έξω από το θέατρο, μοιράζοντας φυλλάδια με συνθήματα εναντίον του Καστελούτσι. Λίγο αργότερα, κάποιοι από αυτούς κατόρθωσαν να εισβάλουν στο θέατρο και να διακόψουν την παράσταση, ανεβαίνοντας στη σκηνή, τραγουδώντας δυνατά θρησκευτικούς ύμνους και αναρτώντας πλακάτ με το σύνθημα «Οχι στη χριστιανοφοβία», μέχρι να τους απομακρύνει η αστυνομία που ειδοποιήθηκε από τους υπευθύνους του θεάτρου.

Και την Παρασκευή όμως, παρά την αστυνομική παρουσία, δύο «κομάντος» της InstitutCivitas πέταξαν αβγά και λάδια μηχανής στο κοινό που περίμενε να μπει στο θέατρο.
Αμεση ήταν η αντίδραση του Τεάτρ ντε λα Βιλ και του Δήμου των Παρισίων που κατέθεσαν από κοινού μήνυση «εναντίον όσων υπήρξαν υπεύθυνοι για πράξεις υποβάθμισης του δημοσίου βίου και επίθεσης στην ελευθερία καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης». Στο κείμενό τους καταδίκαζαν απερίφραστα «τέτοιες ενέργειες που έχουν στόχο την παρεμπόδιση της αρχής της ελεύθερης δημιουργίας» και εξέφραζαν την υποστήριξή τους σε όλους τους συντελεστές και στο προσωπικό του θεάτρου που, παρά τα επεισόδια, συνέχισαν τη δουλειά τους, έτσι ώστε το έργο να παρουσιαστεί στο κοινό υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες».
Οι δύο φορείς προειδοποιούν ότι θα λάβουν ανάλογα μέτρα και εναντίον οποιουδήποτε άλλου παρεμποδίσει την ομαλή διεξαγωγή και των υπόλοιπων παραστάσεων, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, του έργου του Καστελούτσι στο Τεάτρ ντε λα Βιλ.
Θέση πήρε χθες και ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν καταδικάζοντας «τις ενέργειες που πλήττουν τη βασική αρχή της ελευθερίας της έκφρασης» και αποκάλυψε πως η γαλλική Δικαιοσύνη απέρριψε ήδη αίτημα μιας άλλης οργάνωσης, της «Συμμαχίας για το σεβασμό της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας της Γαλλίας», για τη ματαίωση της παράστασης.

No comments: