Wednesday, September 14, 2011

"Τσίρκο" χωρίς τον Κ. Καζάκο

Χωρίς τον Κώστα Καζάκο, που αρχικά φερόταν ως σκηνοθέτης της παράστασης, πρόκειται να ανέβει τελικά από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος η παράσταση του έργου του Ι. Καμπανέλλη Το μεγάλο μας τσίρκο. Σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή του τοτινού πρωταγωνιστή, η ιδέα μιας καινούργιας παράστασης του Τσίρκου δεν του ήταν ξένη (όπως και στον Ι. Καμπανέλλη), πόσο μάλλον που "οι συγκυρίες έχουν επαναφέρει το έργο του Καμπανέλλη στην επικαιρότητα κατά τρόπο δραματικό"...
Έτσι, παρά τους φόβους και τις επιφυλάξεις για "τους κινδύνους που εγκυμονεί ένα τέτοιο εγχείρημα", συμφώνησε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του οργανισμού να το επιχειρήσει, με στόχο να παρουσιαστεί η παράσταση τον Ιανουάριο, με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την επιστολή του δημοφιλούς ηθοποιού, οι προϋποθέσεις που έθεσε, ώστε να πετύχει η καινούργια παράσταση ήταν αφενός να παιχτεί "από γνωστούς πρωταγωνιστές", ώστε να λειτουργήσει η "άμεση συνεννόηση του ηθοποιού με τους θεατές" και "να αποφευχθούν οι συγκρίσεις". Αφετέρου, η νέα παράσταση θα είχε "υπερβολικό κόστος": Η παράσταση χρειάζεται καμιά πενηνταριά νοματαίους επί σκηνής, μαζί με τους δέκα μουσικούς, ένα "φεστιβαλικό γεγονός", που, όπως το φαντάστηκε ο Κ. Καζάκος, θα έπρεπε να διαδραματίζεται "σε μεγάλο χώρο, με τρεις σκηνές και πασαρέλα και θα παιχτεί για πέντε με δέκα παραστάσεις... όχι σε ένα συμβατικό θέατρο, ιταλικού τύπου, της μιας υπερυψωμένης σκηνής". Και θυμίζει, για να κάνει πιο συγκεκριμένο το σχέδιό του, "τη Θεσσαλονίκη, τον Σεπτέμβριο του 1974, στο Παλαί ντε Σπορ, όπου σε έξι μόνο παραστάσεις, παρακολούθησαν το έργο 52.000 θεατές. Με τη χουντική χωροφυλακή να έχει ζώσει το χώρο και να εμποδίζει ανοιχτά την προσέλευση του κοινού".
Στη συνέχεια της επιστολής του, ο Κ. Καζάκος επικαλείται ως λόγο της διακοπής "κάθε συζήτησης από την πλευρά του" την αλλαγή προγραμματισμού εκ μέρους του ΚΘΒΕ, που τοποθέτησε την έναρξη της παράστασης δύο μήνες νωρίτερα, τον Νοέμβριο. "Η ιδιαίτερη σχέση μου με την παλιά παράσταση δεν μου επιτρέπει άλλη αντιμετώπιση" καταλήγει ο Κ. Καζάκος, χωρίς να διευκρινίζεται αν αιτία της διακοπής αυτής της συνεργασίας αποτελεί μονάχα η συντόμευση του χρόνου προετοιμασίας ή άλλον τι...
Σ.Κ.
Η ΑΥΓΗ: 14/09/2011

Απάντηση από το ΚΘΒΕ
Απαντώντας στην επιστολή, το Γραφείο Τύπου του ΚΘΒΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει, μεταξύ άλλων: «Η διαφωνία του κ. Κώστα Καζάκου για τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη παράσταση κινήθηκε σε επίπεδο οικονομικό και καλλιτεχνικό. Οι απόψεις του για το έργο σεβαστές και η εκτίμησή μας στο πρόσωπό του δεδομένη. Όμως, κάθε κείμενο εμβιώνεται από τις καινούργιες γενιές και επαναπροσδιορίζεται στον χώρο και στον χρόνο, γιατί αυτό είναι δικαίωμα και υποχρέωση της τέχνης του θεάτρου. Για τους λόγους αυτούς, το ΚΘΒΕ προχωρεί σε συμπαραγωγή με το θέατρο Ακροπόλ στο ανέβασμα του έργου, με την τιμητική για εμάς συμμετοχή του κ. Σταύρου Ξαρχάκου, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί».

No comments: