Wednesday, September 14, 2011

"Όχι" Χατζάκη στην εργασιακή εφεδρεία

Άμεση και σαφής η δήλωση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ Σωτήρη Χατζάκη σχετικά με τη διαδικασία της εφεδρείας, στην οποία η κυβέρνηση έσπευσε να εντάξει τους κρατικούς πολιτιστικούς φορείς δίχως να λάβει υπόψη την ιδαιτερότητα του ρόλου και της λειτουργίας τους. "Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δεν έχει πλεονάζον προσωπικό" δηλώνει ρητά και προς όλες τις κατευθύνσεις, υπενθυμίζοντας ότι "εκκρεμεί η λύση για την εξαίρεση των Κρατικών Σκηνών από το καθεστώς των ΔΕΚΟ" και επισημαίνοντας εν τέλει το αυτονόητο, ότι "η ιστορική φυσιογνωμία του ΚΘΒΕ δεν πρέπει να αλλοιωθεί και η δραστηριότητά του στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στη Βόρεια Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δεν πρέπει να παρεμποδιστεί".

Όλη η δήλωση του κ. Χατζάκη έχει ως εξής: "Σεβόμενος την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα και τις προσπάθειες που καταβάλλει το πολιτικό προσωπικό για την αντιμετώπιση της κρίσης, δηλώνω ότι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δεν έχει πλεονάζον προσωπικό, σύμφωνα με το οργανόγραμμα και τις ανάγκες του καλλιτεχνικού του έργου. Πόσο δε μάλλον που η εργασιακή εφεδρεία δεν θα έπρεπε να το αφορά καθ' ότι εκκρεμεί λύση για την εξαίρεση των Κρατικών Σκηνών από το καθεστώς των ΔΕΚΟ.
Χωρίς να παραγνωρίζουμε την δραματικότητα των στιγμών και τις δυσκολίες του ελληνικού λαού, πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός συντονισμένος με τον τουρισμό είναι ένα από τα ισχυρά χαρτιά της χώρας για την έξοδο από την κρίση".
Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ από την πλευρά τους στέλνουν τελεσίγραφο προς την πολιτεία προκειμένου να τερματιστούν οι καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών και λοιπών δεδουλευμένων τους. Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, "μετά την υπομονή που επιδείξαμε μέχρι σήμερα σε σχέση με τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών και των λοιπών δεδουλευμένων μας έχουμε να επισημάνουμε ότι: Το χρονικό διάστημα για την ομαλοποίηση στον ρυθμό της μισθοδοσίας μας, η οποία εδώ και πάνω από ένα χρόνο παρουσιάζει τραγικές καθυστερήσεις, έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο. Αυτή η πρακτική έχει οδηγήσει στην απαξίωση και εξαθλίωση του συνόλου των εργαζομένων". Ζητούν από το ΥΠΠΟΤ, τη διοίκηση και τη διεύθυνση του ΚΘΒΕ "να δοθεί τέλος στο καθεστώς αυτής της εκκρεμότητας, να μην επαναληφθεί καθυστέρηση στη μισθοδοσία των εργαζομένων, καθώς και την άμεση καταβολή των πρόσθετων αμοιβών οι οποίες οφείλονται από τον Φεβρουάριο. Το κοινό της Βόρειας Ελλάδας, καταλήγει η ανακοίνωση των εργαζομένων, στηρίζει έμπρακτα το Κρατικό Θεάτρο. Ας κάνει το ίδιο και η πολιτεία".

Η ΑΥΓΗ: 14/09/2011

No comments: