Tuesday, September 13, 2011

«Η ιδιαίτερη σχέση μου δεν μου επιτρέπει άλλη αντιμετώπιση»



Επιστολή του Κώστα Καζάκου για την απόφασή του να μη συμμετάσχει στο «Μεγάλο μας Τσίρκο»
Η σπουδαία παράσταση το «Μεγάλο μας Τσίρκο»
Στους λόγους που τον οδήγησαν να μην αναλάβει τελικώς την ευθύνη του ανεβάσματος του «Μεγάλου μας Τσίρκου» αναφέρεται με επιστολή του προς τα ΜΜΕ οΚώστας Καζάκος,τονίζοντας πως «η ιδιαίτερη σχέση μου με την παλιά παράσταση, δεν μου επιτρέπει άλλη αντιμετώπιση».
Ο Κ. Καζάκος αναφέρει ότι τον περασμένο Ιούνη (ή αρχές Ιούλη) ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Σωτήρης Χατζάκης του πρότεινε ν' αναλάβει το ανέβασμα του Τσίρκου για το Γενάρη του 2012. Ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Κάθε πέντε με δέκα χρόνια, εξετάζαμε με τον Καμπανέλλη και τον Ξαρχάκο την ιδέα μιας καινούργιας παράστασης του Τσίρκου και πάντα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να χτίσουμε ένα καινούργιο Τσίρκο επί σκηνής, με επίκαιρη σάτιρα, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της δοσμένης πραγματικότητας. Και αφήναμε την παλιά παράσταση στην ησυχία της. Αισθανόμαστε βαριά ευθύνη για τις εικόνες που είχε συγκρατήσει στη μνήμη του το Κοινό, από την εποχή του 1973. Εδώ πρέπει να κατανοηθεί ότι το 50% της επιτυχίας εκείνης της παράστασης του 1973 το έφερε μαζί του το ίδιο το Κοινό, ως αποσκευή του. Εκφράστηκε, δηλαδή, η ανάγκη της εποχής. Ο φανερός και κοινός εχθρός, η λαϊκή ομοψυχία κ.λπ. Εξέθεσα αμέσως τις σοβαρές μου επιφυλάξεις και επεσήμανα τους κινδύνους που εγκυμονεί ένα τέτοιο εγχείρημα, κατά την άποψή μου.
Οι συγκυρίες, βέβαια, έχουν επαναφέρει το έργο του Καμπανέλλη στην επικαιρότητα κατά τρόπο δραματικό. Για να πετύχει η καινούργια παράσταση το ίδιο αποτέλεσμα, νομίζω ότι πρέπει να εξασφαλιστούν ορισμένες προϋποθέσεις». Αναφέρεται στην αποφυγή συγκρίσεων και σχετικά με το κόστος της παράστασης σημειώνει: «Η παράσταση χρειάζεται καμιά πενηνταριά νοματαίους επί σκηνής, μαζί με τους δέκα μουσικούς. Μεταξύ των τριών σκηνών και της πασαρέλας, κινούνται όγκοι ανθρώπων αλλιώς πολλά επεισόδια θα χάσουν τη σημασία τους. Και εξήγησα πώς θα έβλεπα την αναβίωση της παλιάς παράστασης: Τη φαντάζομαι σαν ένα φεστιβαλικό γεγονός, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, που θα χτιστεί σε μεγάλο χώρο, με τρεις σκηνές και πασαρέλα και θα παιχτεί για πέντε με δέκα παραστάσεις, όσο χρειάζεται για να υποδεχτεί το Κοινό που θα επιθυμούσε να το ιδεί. Και όχι σε ένα συμβατικό θέατρο, ιταλικού τύπου, της μιας υπερυψωμένης σκηνής, που θα ανοίξει τις πόρτες του για καθημερινές παραστάσεις, όπως συνηθίζεται (...).
Στις αρχές Αυγούστου, το Κ.Θ.Β.Ε. άλλαξε τον προγραμματισμό του και αντί το Γενάρη του '12, αποφάσισε ν' ανεβάσει το έργο το Νοέμβρη του '11. Οπότε σταμάτησε κάθε συζήτηση από την πλευρά μου. Η ιδιαίτερη σχέση μου με την παλιά παράσταση, δεν μου επιτρέπει άλλη αντιμετώπιση. Με στενοχωρεί μόνο το γεγονός ότι μέχρι και τις τελευταίες μέρες, στις ανακοινώσεις του Κ.Θ.Β.Ε., εμπλέκεται το όνομά μου, ως υπεύθυνου της παράστασης».
  • Σε ανακοίνωση του ΚΘΒΕ αναφέρεται πως «οι απόψεις του κ. Κώστα Καζάκου για το έργο είναι σεβαστές και η εκτίμησή μας στο πρόσωπό του δεδομένη. Η διαφωνία του για τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη παράσταση κινήθηκε σε επίπεδο οικονομικό και καλλιτεχνικό». Επίσης ενημερώνει ότι προχωρεί σε συμπαραγωγή με το θέατρο «Ακροπόλ», με τη συμμετοχή του κ. Σταύρου Ξαρχάκου.
Ριζοσπάστης, 14/9/2011

No comments: