Saturday, September 17, 2011

Η Μάντρα του Αττίκ ζωντανεύει στο Badminton




Τον σπουδαίο τραγουδοποιό του μεσoπολέμου θα ερμηνεύσει ο Ακης Σακελλαρίου
ΤΟ ΒΗΜΑ: 17/9/2011

Ο Ακης Σακελλαρίου θα υποδυθεί τον Αττίκ στο έργο που θα ανέβει στο Badminton τον Φεβρουάριο του 2012: Δεν πρόκειται ούτε για αναβίωση της ιστορικής του «Μάντρας» ούτε για νοσταλγική παράσταση. Με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, πολλή μουσική και ακόμα περισσότερα τραγούδια, σε νέες εκτελέσεις, η παραγωγή αυτή θα θυμίσει στους παλιούς και θα γνωρίσει στους νεώτερους μια καλλιτεχνική προσωπικότητα της Ελλάδας του '30. Επί σκηνής μια ομάδα ηθοποιών, οι οποίοι μαζί με τον σκηνοθέτη της θα επιχειρήσουν να ζωντανέψουν μια εποχή, ακολουθώντας τα χνάρια του κατά κόσμον Κλέονα Τριανταφύλλου.

Τη δραματουργική επεξεργασία, την επιλογή και την επιμέλεια του κειμένου έχει αναλάβει ο Λάμπρος Λιάβας, τη σκηνοθεσία η Σοφία Σπυράτου ενώ στον θίασο συμμετέχουν ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, η Ευαγγελία Μουμούρη, η Σία Κοσκινά,η Νίνα Λοτσάρη καθώς και ο Αγγελος Παπαδημητρίου. Εκπληξη της παράστασης η παρουσία της Ζωζώς Σαπουντζάκη.
Από την Αίγυπτο και το Κάιρο στο Παρίσι και μετά στην Αθήνα - προ και κατά τη διάρκειας της Κατοχής -, η παράσταση θα ακολουθήσει τα βήματα του Αττίκ σε μια προσπάθεια να καταγράψει εκτός από τις δεκαετίες του ΄30 και του ΄40, την προσωπικότητα αυτού του μικρόσωμου δημιουργού που με το συναίσθημα και το ταλέντο του άφησε πλούσια κληρονομιά στο πεντάγραμμο.
Από το αξεπέραστο τραγούδι «Ζητάτε να σας πω» και τα πολύ γνωστά και διαχρονικά «Είδα μάτια», «Αν βγουν αλήθεια», «Παπαρούνα», «Της μιας δραχμής τα γιασεμιά», «Τα καημένα τα νιάτα», «Μαραμένα τα γιούλια», «Αδικα πήγαν τα νιάτα μου» και πολλά ακόμα. Αλλοτε με τη φωνή της Δανάης (Στρατηγοπούλου) και ερμηνευτών της εποχής και άλλοτε με τις φωνές σύγχρονων τραγουδιστών, όπως η Αλέκα Κανελλίδου, τα τραγούδια του Αττίκ παραμένουν σημείο αναφοράς. Πολλά από αυτά περιέχουν μικρές ερωτικές ιστορίες, εμπνευσμένες και από προσωπικές του στιγμές και καταστάσεις.
Γεννημένος την πρωταπριλιά του 1885 στην Αθήνα, ο Κλέων Τριανταφύλλου μεγάλωσε στην Αίγυπτο, όπου παρακολούθησε μαθήματα μουσικής. Το 1907 πήγε στο Παρίσι όπου και εγκαταστάθηκε ως το 1930. Ηταν η εποχή που συνεργάστηκε ως ηθοποιός με διάφορους θιάσους και συμμετείχε σε περιοδείες στο εξωτερικό. Τελευταίος του σταθμός η Αθήνα.

Aπό το 1930 ως το 1944 που πέθανε (αυτοκτόνησε στις 29 Αυγούστου) έφτιαξε τη «Μάντρα» του και έγραψε δεκάδες τραγούδια, έτσι ώστε να θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η μορφή του έχει καταγραφεί στην ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα, «Χειροκροτήματα», όπου και πρωταγωνιστούσε - η ταινία διαθέτει και ορισμένα αυτοβιογραφικά στοιχεία.

Ευφάνταστος και ευαίσθητος καλλιτέχνης ο Αττίκ δεν κατάφερε να ξεπεράσει προσωπικές καταστάσεις και έπεσε σε κατάθλιψη, για να οδηγηθεί τελικά στην αυτοκτονία.
Τον Αττίκ είχε ερμηνεύσει το 1985 ο Μίμης Χρυσομάλλης στην τηλεοπτική σειρά «Η ζωή του Αττίκ».

No comments: