Saturday, September 17, 2011

Διπλός Μάμετ στην Αθήνα



Ο «Αμερικανικός Βούβαλος» και «Η Ζωή στο Θέατρο» θα παρουσιαστούν τον Νοέμβριο
Διπλός Μάμετ στην Αθήνα
O αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ντέιβιντ Μάμετ

Ο Ντέιβιντ Μάμετ έγραψε τον «Αμερικανικό Βούβαλο» και τη «Ζωή στο θέατρο» μέσα σε δύο χρόνια: Το πρώτο, από τα εμβληματικά του θεατρικά, που χαρακτηρίστηκε ως «ένα από τα σημαντικότερα αμερικανικά έργα της εποχής μας» γράφτηκε το 1975, ενώ το δεύτερο που πραγματεύεται την ίδια την τέχνη του, το 1977. Και τα δύο θα παιχθούν στην Αθήνα, στις αρχές Νοεμβρίου. 

Ο «Αμερικανικός Βούβαλος» στο θέατρο Πορεία στη μετάφραση και τη σκηνοθεσία τουΔημήτρη Τάρλοου, συνεχίζοντας την περσινή του επιτυχημένη πορεία και «Η Ζωή στο θέατρο» από τους Χρήστο Στέργιογλου και τον Κώστα Γάκη θα παρουσιαστεί στη σκηνή του Rabbit Hole, σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Αλέξη Ρίγλη.
Τρεις και δύο, άνδρες και οι πέντε, είναι οι ήρωες - ρόλοι στα δύο έργα. Ο Ντον, ο Τιτς και ο Μπομπ, στον «Βούβαλο» εκφράζουν το αμερικανικό όνειρο που βρίσκεται σε αναλογία με το ελληνικό και αφορά στον εύκολο και ανώδυνο πλουτισμό που καταλήγει σε μια αληθινή καταστροφή και τραγωδία. Επίκαιρο και διαχρονικό, το έργο που γνωρίσαμε μέσα από την παράσταση του «Εμπρός» σε σκηνοθεσία του Τάσου Μπαντή, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 (όπου ο Δημήτρης Τάρλοου έπαιζε μαζί με τον Δημήτρη Καταλειφόκαι τον Γιώργο Κέντρο), επιστρέφει με τους Αλέξανδρο ΜυλωνάΓιώργο Γάλλο και Παναγιώτη Καλαντζή.
Με θέμα το θέατρο και τη σχέση των γενιών που το υπηρετούν, το έργο «Η ζωή στο θέατρο» καταπιάνεται με το θέμα μέσα από τη σχέση δυο ηθοποιών, του Ρόμπερτ και του Τζον, και τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που ζουν, πάνω και πίσω από τη σκηνή, στο θέατρο ρεπερτορίου στο οποίο εργάζονται. Ο ένας πρέπει να δώσει τη σκυτάλη στον άλλον, αφού ο πρώτος είναι ένας ώριμος πρωταγωνιστής και ο δεύτερος ένας νεαρός που κάνει τα πρώτα του βήματα στο σανίδι. «Το έργο είναι κωμωδία. Είναι κατά κάποιον τρόπο,η απομόνωση μιας στιγμής […] είναι η στιγμή της αναγνώρισης της θνητότητας, αυτή η στιγμή που η νεότερη γενιά αναγνωρίζει και αποδέχεται την ευθύνη της και η παλαιότερη αρχίζει να αποσύρεται»λέει σχετικά ο ίδιος ο Ντέβιντ Μάμετ. Τους δύο ρόλους θα μοιραστούν ο Χρήστος Στέργιογλου και ο Κώστας Γάκης«Πρόκειται για ένα έργο ενδιαφέρον και ευαίσθητο μαζί, ιδιαίτερα απαιτητικό γιατί οι φράσεις είναι μικρές αλλά περιέχουν μεγάλα νοήματα. Κι αν αναφέρεται στον χώρο του θεάτρου, το θέμα γενικεύεται στη διαδοχή των γενεών και τελικά μας αφορά όλους», καταλήγει ο Κώστας.

Οι πρεμιέρες προγραμματίζονται για τις 10 & 11 Νοεμβρίου, αντιστοίχως.

No comments: