Wednesday, September 14, 2011

ΚΘΒΕ - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ: Κόντρες για την αναβίωση του «Μεγάλου μας Τσίρκου»


Εστω και χωρίς τον πρώτο του σκηνοθέτη - παραγωγό - πρωταγωνιστή Κώστα Καζάκο, «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» θα ανεβεί στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Ο Κώστας Καζάκος (βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ σήμερα) αρχικά δέχτηκε τη συμμετοχή στην προγραμματιζόμενη για τον Ιανουάριο του 2012 παράσταση και την ανάληψη της σκηνοθεσίας της με κάποιες ενστάσεις. Με χτεσινή επιστολή του όμως, αναφέρεται στις επιφυλάξεις και τους κινδύνους (καλλιτεχνικούς και οικονομικούς) που θα εγκυμονούσε ένα τέτοιο εγχείρημα και υπογραμμίζει πως παρ' ότι ο ίδιος πρότεινε ότι για να πετύχει κάτι αντίστοιχο σήμερα - 38 χρόνια μετά το ιστορικό ανέβασμα - χρειάζονται τουλάχιστον 50 ηθοποιοί, ειδικός σχεδιασμός τριών σκηνών και μια φεστιβαλικού τύπου παράσταση, τίποτα απ' όλα αυτά δεν προβλέπεται στους σχεδιασμούς του ΚΘΒΕ.
«Η ιδιαίτερη σχέση μου με την παλιά παράσταση δεν μου επιτρέπει άλλη αντιμετώπιση. Με στενοχωρεί το γεγονός ότι μέχρι και τις τελευταίες μέρες στις ανακοινώσεις του ΚΘΒΕ εμπλέκεται το όνομά μου ως υπεύθυνου της παράστασης» τονίζει ο Κώστας Καζάκος.
Η διαφωνία και η ανταλλαγή επιστολών ξεκίνησε όταν το ΚΘΒΕ μετέφερε δύο μήνες νωρίτερα την πρεμιέρα (είχε ανακοινωθεί για τον Ιανουάριο του 2012 και μεταφέρθηκε στο τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2011) παρά τις ενστάσεις του Κώστα Καζάκου.
«Η διαφωνία του κ. Καζάκου για τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη παράσταση κινήθηκε σε επίπεδο οικονομικό και καλλιτεχνικό. Ομως κάθε κείμενο εμβιώνεται από τις καινούργιες γενιές και επαναπροσδιορίζεται στον χώρο και στον χρόνο. Για τους λόγους αυτούς, το ΚΘΒΕ προχωρεί σε συμπαραγωγή με το θέατρο "Ακροπόλ" στο ανέβασμα του έργου με την τιμητική για εμάς συμμετοχή του κ. Σταύρου Ξαρχάκου, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΘΒΕ, την οποία υπογράφει ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης.
ΤΑ ΝΕΑ, 14/9/2011

No comments: