Wednesday, September 14, 2011

Χωρίς τον Καζάκο το «Μεγάλο μας τσίρκο»


Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΚΘΒΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ


Χωρίς τη συμμετοχή του Κώστα Καζάκου, αλλά σε συμπαραγωγή με το θέατρο «Ακροπόλ», θα παρουσιαστεί από το ΚΘΒΕ το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο».
Ο Κώστας Καζάκος και η Τζένη Καρέζη στο θεατρικό του Ι. Καμπανέλλη του 1973Ο Κώστας Καζάκος και η Τζένη Καρέζη στο θεατρικό του Ι. Καμπανέλλη του 1973Το έργο θα παρουσιαστεί με τη συμμετοχή του Σταύρου Ξαρχάκου, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, και θα ανεβεί στην Κεντρική Σκηνή του ΚΘΒΕ στο τρίτο 10ήμερο του Νοεμβρίου. Αμέσως μετά θα μεταφερθεί στη σκηνή του «Ακροπόλ».
«Με στενοχωρεί μόνο το γεγονός ότι μέχρι και τις τελευταίες μέρες στις ανακοινώσεις του ΚΘΒΕ εμπλέκεται το όνομά μου, ως υπεύθυνου της παράστασης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Κ. Καζάκος.
  • «Φεστιβαλικό γεγονός»

Διευκρινίζει ότι δεν συμμετέχει στην παραγωγή, καθώς διαφώνησε με το ΚΘΒΕ για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να παρουσιαστεί το έργο και ότι οι μεταξύ τους συζητήσεις έληξαν τον περασμένο Αύγουστο.
Ο ίδιος, τονίζει, φανταζόταν την παράσταση σαν «ένα φεστιβαλικό γεγονός ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, που θα χτιστεί σε μεγάλο χώρο, με τρεις σκηνές και πασαρέλα, και θα παιχτεί για πέντε με δέκα παραστάσεις, όσο χρειάζεται για να υποδεχτεί το κοινό που θα επιθυμούσε να το δει. Και όχι σε ένα συμβατικό θέατρο, ιταλικού τύπου, της μιας υπερυψωμένης σκηνής, που θα ανοίξει τις πόρτες του για καθημερινές παραστάσεις, όπως συνηθίζεται».
Υπενθυμίζει ότι όταν το έργο παίχτηκε στη Θεσσαλονίκη, τον Σεπτέμβριο του 1973, στο Παλέ ντε Σπορ, και σε 6 μόνο παραστάσεις, το παρακολούθησαν 52.000 θεατές. «Η ιδιαίτερη σχέση μου με την παλιά παράσταση δεν μου επιτρέπει άλλη αντιμετώπιση», υπογραμμίζει. Τονίζει επίσης ότι η μεταφορά του έργου από το ΚΘΒΕ στον Νοέμβριο του 2011, αντί του Ιανουαρίου του 2012 όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, άφηνε ελάχιστο χρόνο για την προετοιμασία της παράστασης.
«Οι συζητήσεις μας έληξαν μέσα στον Σεπτέμβριο», λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αντιπαράθεση μεταξύ του ιδίου ή του ΚΘΒΕ με το Κ. Καζάκο. Αποδίδει σε λάθος ή παρανόηση την αναφορά για συνεργασία του στην παράσταση, καθώς το ΚΘΒΕ, πέραν της ανακοίνωσης του καλλιτεχνικού προγραμματισμού, που αναφέρει τον Κώστα Καζάκο ως σκηνοθέτη της παράστασης, δεν έχει εκδώσει άλλη ανακοίνωση για το έργο.
  • «Οικονομικό επίπεδο»

«Η διαφωνία του κ. Κώστα Καζάκου για τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη παράσταση κινήθηκε σε επίπεδο οικονομικό και καλλιτεχνικό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΘΒΕ. «Οι απόψεις του για το έργο σεβαστές και η εκτίμησή μας στο πρόσωπό του δεδομένη. Ομως, κάθε κείμενο εμβιώνεται από τις καινούργιες γενιές και επαναπροσδιορίζεται στο χώρο και στο χρόνο, γιατί αυτό είναι δικαίωμα και υποχρέωση της τέχνης του θεάτρου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

No comments: