Wednesday, September 14, 2011

Μύθοι ανεκπλήρωτου έρωτα στην γκαλερί ΚΝΟΤ



Με μια αρχαία ιστορία ενός ανεκπλήρωτου έρωτα, αυτού της Ηχούς για τον Νάρκισσο, ξεκινά τη φετινή καλλιτεχνική σεζόν η ΚΝΟΤ Gallery της οδού Μιχαλακοπούλου 206. Πρόκειται για την χοροθεατρική "παράσταση μικρού μήκους" Ηχώ + Νάρκισσος, που παρουσιάζεται από την Παρασκευή και έως τις 26/9, σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση.
Η Ηχώ, σύμφωνα με την εκδοχή του μύθου που παραδίδει ο Οβίδιος στιςΜεταμορφώσεις του, ήταν μια νύμφη που είχε το χάρισμα να πείθει με τον λόγο και γι' αυτό ο Δίας την χρησιμοποιούσε για να απασχολεί την Ήρα, ώστε να μπορεί ελεύθερα να την απατά. Ανακαλύπτοντας το τέχνασμα, η Ήρα τιμωρεί την Ηχώ, στερώντας της τη δυνατότητα να επικοινωνεί με τους άλλους, καθώς μπορούσε μόνο να επαναλαμβάνει τα λόγια τους. Έτσι, η Ηχώ που είναι ερωτευμένη με τον Νάρκισσο, δεν καταφέρνει να τον γοητεύσει με τα λόγια της και μεταμορφώνεται σε πέτρα, δίπλα σ’ ένα ποτάμι. Ο Νάρκισσος έμεινε να κοιτά τον εαυτό του, καθρεφτισμένο στο ποτάμι. Έκτοτε η Ηχώ έγινε η φωνή που τον καλεί, αντίλαλος απελπισίας και πόνου.
Με αφορμή την αρχαία αυτή ιστορία ενός ανεκπλήρωτου έρωτα, η παράσταση εξερευνά τη δυναμική της ερωτικής επιθυμίας, ιδίως τον κενό χρόνο, καθώς ο εραστής περιμένει μάταια μια ανταπόκριση από το αντικείμενο του πόθου του. Χωρισμένοι ο ένας από τον άλλον σε δυο διαφορετικούς χώρους, χωρίς τη δυνατότητα επικοινωνίας, οι δυο ηθοποιοί (Βασιλική Ανδρέου και Γιώργος Σεραφειμίδης) κατασκευάζουν δυο εικαστικά περιβάλλοντα με μόνο τους σύμμαχο το σώμα, το φως και τον ήχο.

No comments: