Thursday, September 15, 2011

«Τρίτο Στεφάνι» πάλι στο Παλλάς


  • «Θα 'θελα κάθε δύο χρόνια να παίζεται το «Τρίτο Στεφάνι» για 10 μέρες», λέει ο Σταμάτης Φασουλής αποκαλύπτοντας τη σχέση... εξάρτησης που έχει αναπτύξει για τη μεγάλη (σε δική του σκηνοθεσία) εμπορική επιτυχία του Εθνικού Θεάτρου (τη σεζόν 2009-2010) που στις 28 του μήνα ξανανεβαίνει έπειτα από δύο χρόνια για 20 παραστάσεις στο Παλλάς.

Το θεατρικό έργο του Κ. Ταχτσή αποτέλεσε εμπορική επιτυχία του Εθνικού Θέατρου τη σεζόν 2009-2010
Μην περιμένετε αλλαγές. Θα είναι η ίδια παράσταση με τους ίδιους ηθοποιούς: Νένα Μεντή, Φιλαρέτη Κομνηνού, Χρήστος Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη και Μαρία Ζορμπά.
Η Νίνα, η Εκάβη, ο Δημήτρης, ο Ντίνος, η Ελένη, η Πολυξένη θα «ξαναζήσουν» τα πάθη της Ελλάδας, από τους Βαλκανικούς Πολέμους ώς τον Εμφύλιο, ζωντανεύοντας τον διαχρονικό λογοτεχνικό «κλαυσίγελο» του Κώστα Ταχτσή (τη διασκευή συνυπογράφουν ο Σταμάτης Φασουλής και ο Θανάσης Νιάρχος).
Οχι πως ο Φασουλής δεν επιχείρησε να αλλάξει κάποιες σκηνές. «Το αποπειράθηκα δύο-τρεις φορές αλλά η παράσταση "κλότσησε"», αναφέρει. Αλλωστε, «η παράσταση είναι φιλτραρισμένη από την αγάπη του κοινού. Αυτό λοιπόν που φτιάχνεις στην πρόβα και φιλτράρεται από την αγάπη του κοινού, δεν το πειράζεις, όπως έλεγαν οι παλιοί. Την επιτυχία δεν την πειράζεις!».
Ωστόσο υπάρχει κάτι που «πείραξε». Η φασαριώζικη, μακροσκελής σκηνή του κατοχικού πάρτι. «Γιατί ήταν λάθος. Επαιρνε αέρα μουσικοχορευτικού θεάματος και αποπροσανατόλιζε το πράγμα».
Οσο για τον Ταχτσή, «κάνει μια μεγάλη ντρίμπλα. Οι ήρωες χρησιμοποιούν την Ιστορία σαν κάτι πολύ δικό τους. Και η Ιστορία τούς χρησιμοποιεί. Η Νίνα με την Εκάβη γνωρίζονται την 4η Αυγούστου. Η Εκάβη πάει να βρει τον άνδρα της την επομένη της ανάκτησης της Θεσσαλονίκης. Ο Αντώνης πεθαίνει την ημέρα που μπαίνουν στη χώρα οι Γερμανοί. Η Ιστορία τούς "αλέθει". Μέσα σε όλα αυτά, η ηρωίδα του Ταχτσή θέλει να βράσει κάστανα την ημέρα που κηρύσσεται ο πόλεμος!».
Η info: Παραστάσεις: 28-30/9, 1-2/10, 5-9/10. Τιμές εισιτηρίων: 20, 25, 35, 40 ευρώ. Προπώληση Παλλάς (Βουκουρεστίου 5, 210-3213100).

No comments: