Saturday, May 2, 2015

Πάρτι με τη νέα γενιά του θεάτρου

Φρέσκες ιδέες, δημιουργικότητα και θετική ενέργεια σε μία εβδομάδα που συγκεντρώνει πρεμιέρες, επιλεγμένες επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις της φετινής σεζόν, stand-up comedy, πάρτι, μουσική και τον διαγωνισμό των νέων δημιουργών Scratch Night! Tο σημαντικότερο φεστιβάλ νεανικού θεάτρου της Αθήνας έρχεται, πιστό στο ραντεβού του, στο Bios, από τη Δευτέρα ως την Κυριακή 10 του μήνα.

Επιστρέφοντας από διακοπές, ένας άνθρωπος βρίσκει ένα «Ρωμαϊκό λουτρό» στο σπίτι του, στην παράσταση του Κ. Παπακωνσταντίνου
Επιστρέφοντας από διακοπές, ένας άνθρωπος βρίσκει ένα «Ρωμαϊκό λουτρό» στο σπίτι του, στην παράσταση του Κ. Παπακωνσταντίνου

Το Bob Theatre Festival κλείνει φέτος οκτώ χρόνια. Ο Γιάννης Σαρακατσάνης από τους Abοvo, την ομάδα που το διοργανώνει ξανά και ξανά κάθε χρόνο, σημειώνει: «Μεγαλώνουμε αλλά εξακολουθούμε να το χαρακτηρίζουμε ''νεανικό''».
Ο λόγος; «Σε αυτό το φεστιβάλ προετοιμάζεται ό,τι πιο νεανικό και ό,τι πιο φρέσκο για την ερχόμενη σεζόν. Το φεστιβάλ μας είναι πλέον ένα πάρτι στο οποίο συμμετέχουν όλες οι νέες ομάδες! Ξέρουν ότι, κάθε Μάιο, εδώ θα συναντιούνται, εδώ θα πειραματίζονται και εδώ θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους».

Ο Κώστας Φιλίππογλου (συμμετέχει με την παραγωγή «Exit») ανακαλεί στη μνήμη του τη στιγμή, πριν από πολλά χρόνια, όταν οι Abovo του εμπιστεύθηκαν τα σχέδιά τους για την οργάνωση ενός νεανικού φεστιβάλ με «την παράξενη ονομασία «Bob festival». Θυμάμαι τα συναισθήματα που ένιωσα. Φόβο και θαυμασμό. Πού πάνε, ποιος θα έρθει; Κι αν αποτύχουν; Ποιος θα πληρώσει τα τεράστια έξοδα του θεάτρου; Και από την άλλη, μπράβο τους που έχουν αυτή τη δύναμη και το πάθος να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Δεν τους εξέφρασα τους φόβους μου» αποκαλύπτει.
«Μόνο τον θαυμασμό μου. Αν και δεν νομίζω ότι αυτά τα παιδιά θα επηρεάζονταν από τους δισταγμούς οποιουδήποτε. Σε λίγο καιρό το θέατρο που τους φιλοξένησε τότε ήταν γεμάτο κάθε μέρα όλη την ημέρα. Εγινε μια τρομερή επιτυχία που συνεχίζεται μέχρι τώρα. Απόδειξη πως μόνο με πάθος, αφοσίωση, φαντασία και πρωτοβουλίες εκπληρώνονται τα όνειρα».

Η επιτυχημένη παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2» που σκηνοθετεί ο Κώστας Γάκης δίνει ξανά ραντεβού με το κοινό στο Bob Theatre Festival
Η επιτυχημένη παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2» που σκηνοθετεί ο Κώστας Γάκης δίνει ξανά ραντεβού με το κοινό στο Bob Theatre Festival

  • Τελευταία ευκαιρία
Οι είκοσι παραστάσεις νέων ομάδων που ξεχώρισαν τη χειμερινή σεζόν έρχονται στο Bob Theatre Festival δίνοντας στο κοινό μια τελευταία ευκαιρία να τις προλάβει, ενώ, όπως κάθε χρονιά, πολλές ομάδες επιλέγουν το Bob για να πρωτοπαρουσιάσουν τη δουλειά τους. «Το Bob είναι αναμφισβήτητα το πιο ζωντανό φεστιβάλ για το νεανικό θέατρο στην Ελλάδα» υπογραμμίζει ο Κώστας Γάκης, ο οποίος, «έχει τη μεγάλη χαρά» να είναι το «τιμώμενο πρόσωπο» φέτος. Αλλά η «πραγματική τιμή», όπως σημειώνει είναι αυτή που «μου έχει ήδη κάνει ο Γιάννης Σαρακατσάνης και οι Abovo προσκαλώντας τις προηγούμενες χρονιές τις τρεις πιο σημαντικές μου παραστάσεις: "Χωρίς Μουσική", "Διχοτομημένος Υποκόμης", και "Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2". Αισθάνομαι ευγνώμων». Ειδικά φέτος όμως το φεστιβάλ φιλοξενεί παραστάσεις που πρωτοπαρουσιάζονται «in progress». Που είναι δηλαδή ακόμα υπό διαμόρφωση και ζητούν τις παρατηρήσεις του κοινού του φεστιβάλ για να εξελιχθούν. Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει αυτές τις παραστάσεις και, όποιος θέλει, μπορεί να συμμετάσχει στα feedback sessions που τις ακολουθούν, συζητώντας μαζί με τους συντελεστές τους.

Eνα θανάσιμο ερωτικό παιχνίδι εξιστορεί η παράσταση «Honeymoon» που θα παρουσιάσει στη σκηνή του φεστιβάλ η θεατρική ομάδα «Ρακούν»
Eνα θανάσιμο ερωτικό παιχνίδι εξιστορεί η παράσταση «Honeymoon» που θα παρουσιάσει στη σκηνή του φεστιβάλ η θεατρική ομάδα «Ρακούν»

Αναπόσπαστο κομμάτι του φεστιβάλ, ο διαγωνισμός του Scratch Night, που αναδεικνύει νέες ομάδες στο ξεκίνημά τους με το κοινό στη θέση του κριτή. Το κοινό θα ψηφίσει και θα αναδείξει την αγαπημένη, νικήτρια ομάδα του Scratch Night, μία από τις δεκαπέντε διαγωνιζόμενες ομάδες που θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους παρουσιάζοντας ένα 15λεπτο (Scratch) από την παράστασή τους. Η ομάδα που θα διακριθεί, θα κερδίσει 500€ για έξοδα παραγωγής, σεμινάριο με τους Abοvo σε θέματα δραματουργίας και διεύθυνσης παραγωγής και θα ανεβάσει το ολοκληρωμένο της πλέον έργο στο Bios την ερχόμενη σεζόν. «Το Bob Theatre Festival είναι ένα φεστιβάλ που έχει γίνει πλέον θεσμός στην Αθήνα.

Οι Abοvo έχουν καταφέρει να φτιάξουν ένα φεστιβάλ, χώρος συνάντησης νέων ομάδων και ανθρώπων, αλλά και όχι μόνο, όπου γνωριζόμαστε μεταξύ μας, ανταλλάζουμε εμπειρίες και απόψεις, αλλά κυρίως μας δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ελεύθερα και με πνεύμα συλλογικότητας» σημειώνουν οι Cheek Bones, η ομάδα που κέρδισε τον πρώτο διαγωνισμό scratch, με την παράσταση «Το αγόρι που κλώτσαγε». «Το Bob είναι το ''μέρος'' στο οποίο θέλουμε κάθε χρόνο να βρισκόμαστε». Απρόσμενα αστεία συμβαίνουν στο Celebrity Stand - Up Comedy Night, όπου τίθεται το ερώτημα: μπορείς να μετατρέψεις καταξιωμένους ηθοποιούς σε stand-up comedians; Στο πλαίσιο του Bob Theatre Festival, ο Λάμπρος Φισφής θα παραδώσει ένα σεμινάριο stand-up comedy σε γνωστούς ηθοποιούς που όμως δεν έχουν καμία σχετική πείρα.

Το σεμινάριο αυτό έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία, πάνω από 10 φορές, σε 3 χώρες και έχει δώσει το ξεκίνημα σε περισσότερους από 120 ερασιτέχνες κωμικούς. Οι ηθοποιοί μας όμως θα τα καταφέρουν; Θα κάνουν το μεγάλο άλμα από κωμικοί ηθοποιοί σε κωμικοί σκέτο; Την Κυριακή, το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με το καθιερωμένο μεγάλο πάρτι λήξης, με τις ανακοινώσεις των νικητών του Scratch Night και... μία έκπληξη, το «Vote for Andy/ Δεν έχει τίποτα ιδιαίτερο να πει». Η Ειρήνη Μαργαρίτη (σκηνοθεσία), ο Απόστολος Φράγκος, η Αθηνά Αλεξοπούλου και ο Δημήτρης Κερεστετζής φτιάχνουν μια παράσταση για όλα και τίποτα βασισμένη στο βιβλίο: «Η φιλοσοφία του Andy Warhol/ Από το Α στο Β και πάλι από την αρχή». Το κοινό θα παρακολουθήσει ένα μικρό preview στο Βοb Festival.

Οι «Ακαταμάχητοι λεβέντες» ζουν νέες περιπέτειες στο θεατρικό σανίδι και ξεδιπλώνουν τις ιστορίες τους επί σκηνής στην «Τελική Αναμέτρηση»
Οι «Ακαταμάχητοι λεβέντες» ζουν νέες περιπέτειες στο θεατρικό σανίδι και ξεδιπλώνουν τις ιστορίες τους επί σκηνής στην «Τελική Αναμέτρηση»

  • Ο φόβος για το αεροπλάνο και οι δύο κολλητοί
Οι παραστάσεις που συμμετέχουν στο φετινό Bob Theatre Festival είναι: «Δύο Mεγάλες Rock Punk Μύτες», με κεντρικούς ήρωες ένα ζευγάρι που ξεχώριζε επειδή οι ερωτευμένοι είχαν πολύ μεγάλες μύτες (Repente, πρεμιέρα). «Οδύσσεια», πέντε ηθοποιοί στον περιορισμένο χώρο μίας πλατφόρμας 1 x 1,60, χωρίς σκηνικά και κοστούμια, μόνο με το σώμα και τη φωνή τους, διηγούνται την πιο πολυταξιδεμένη ιστορία (PatariProject). «Μάρτυς μου ο Θεός», ο χειμαρρώδης μονόλογος του Χρυσοβαλάντη μέσα στο πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα του 2004 (GAFF). «Το Ρωμαϊκό Λουτρό», όπου ένας άνθρωπος επιστρέφοντας από διακοπές βρίσκει ένα ρωμαϊκό λουτρό στο σπίτι του (σκην. Κ. Παπακωνσταντίνου). Στο «Friends Manifest» δύο κολλητοί, ο Μάρκος και ο Aγγελος, μας διηγούνται το χρονικό της φιλίας τους (σκην. Ζ. Ρούμπος). «ΡαΚούνin progress», με τον ήρωα Χρήστο που για να ξεπεράσει τον φόβο του για τα αεροπλάνα μπαίνει σε ένα... αεροπλάνο! (ΡαΚούν). Η παράσταση που κέρδισε κοινό και κριτικούς «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2» για όσους δεν την πρόλαβαν ή θέλουν να την ξαναδούν (σκην. Κ. Γάκης). «Μια Μέρα όταν ήμασταν Νέοι», η ιστορία ενός ζευγαριού, του Λέοναρντ και της Βάιολετ, από το 1942 μέχρι το 2002 (σκην. Μ. Μεττής, πρεμιέρα). «Τα Μάγια της Πεταλούδας», μια σκοτεινή κωμωδία με πρωταγωνιστές τα έντομα που κατοικούν σ' ένα λιβάδι όπου η ζωή κυλά ήρεμα (Ομάδα Θεάτρου Δήλος).

«Honeymoon», όπου ο Χρήστος προκειμένου να σώσει τη ζωή του παρασύρεται σε ένα θανάσιμο ερωτικό παιχνίδι (ΡαΚούν). Ενα σώμα εκτελεί περιστροφή στον άξονά του στη «Στροφορμή» (SoMMA).
  • Ασυνήθιστη επίσκεψη
Ενα αναπάντεχο γεγονός ανατρέπει την καθημερινότητα της οικογένειας Μποργκ «MetamMorfosis»(SplishSplash). Ενα κορίτσι με μούσι, μία ασυνήθιστη επίσκεψη, η υιοθεσία μέσα σε ένα νεκροταφείο, συνδέονται στο «Λογοχανείο» (σκην. Ζ. Ξανθοπούλου). «Σερβίς» των Δ. Επιθυμιάδη/Κ. Μαυρογιώργη για δύο κορίτσια που φτιάχνουν μουσική. «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης», με τη θεματική της αλληλοϋποστήριξης και αλληλεγγύης μεταξύ των παιδιών και την παρότρυνση στη συνδημιουργία (Συντεχνία του Γέλιου). «The Oh Fuck Moment», μια ιδιαίτερη περφόρμανς γύρω από ένα τραπέζι για 20 κάθε φορά θεατές (σκην. Γ. Τριανταφύλλη). «Bloom», μια devised παράσταση που εξερευνά με χιούμορ τον κακοτράχαλο δρόμο της γυναικείας ενηλικίωσης (Cheek-Bones). «Ολα τα Μανιτάρια τρώγονται [αν και ορισμένα μόνο μία φορά]» (4Frontal).

«Οι Ακαταμάχητοι Λεβέντες-Η Τελική Αναμέτρηση, Μέρος Α'», με τους Ακαταμάχητους Λεβέντες να ξαναχτυπούν, με νέες περιπέτειες, ξεδιπλώνοντας τις ιστορίες τους επί σκηνής, σε μια αυτοσχεδιαστική διήγηση (επιPlay). «Exit», δύο γυναίκες, μητέρες, σύζυγοι, δύο γυναικεία σώματα, εγκλωβισμένα σε ένα αδιέξοδο παρόν (σκην. Κ. Φιλίππογλου).

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 02/05/2015

No comments: