Ένας κρατούμενος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ξεφεύγει από τις αρχές και καταλήγει, από λάθος, στη μολυσματική πτέρυγα του «Νοσοκομείου» του Μαουτχάουζεν.
Αντλώντας βιωματικά στοιχεία από τον εγκλεισμό του στο ναζιστικό στρατόπεδο Μαουτχάουζεν, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γράφει το σπουδαίο ομώνυμο έργο του, από το οποίο το μονόπρακτο "Η οδός" κάνει παγκόσμια πρεμιέρα την Κυριακή 3 Μαΐου στο Λος Άντζελες, στο πλαίσιο του αφιερώματος της ελληνικής κοινότητας στον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα.Τη σκηνοθεσία του έργου υπογράφει ο Άρης Κατωπόδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Los Angeles Greek Film Festival και σκηνοθέτης, παραγωγός του Hellenic Group Theater

Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Πού ήταν ο Θεός;», το οποίο τίθεται σιωπηρά στο έργο, από την οπτική γωνία διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων, με τη συμμετοχή σπουδαστών και θεολόγων.

Το αφιέρωμα στον Καμπανέλλη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 70ής Επετείου Μνήμης για τα, εντός και εκτός Ελλάδος, θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Το πρόγραμμα της Κυριακής περιλαμβάνει επίσης συζήτηση με θέμα «Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο πατέρας του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου. Η ζωή και το έργο του» με ομιλητή τη διδάκτορα του Πανεπιστημίου Cornell, μεταφράστρια του "Μαουτχάουζεν" και σκηνοθέτη Gail Holst-Warhaft. Επίσημη καλεσμένη η κόρη του συγγραφέα, σκηνογράφος Κατερίνα Καμπανέλλη.

Στην ενότητα «Απελευθέρωση. Μαουτχάουζεν και Καμπανέλλης» θα γίνει ανάγνωση των αυτοβιογραφικών απομνημονευμάτων της απελευθέρωσής του. Πρόκειται για αφήγηση του χρονικού των εμπειριών του συγγραφέα και άλλων αιχμαλώτων από την περίοδο λίγο πριν την απελευθέρωσή τους, στις 5 Μαΐου 1945, μέχρι την αναχώρηση για την έναρξη μιας νέας ζωής στη μεταπολεμική Ευρώπη. Θα ακολουθήσει η παρουσίασης της «Μπαλάντας του Μαουτχάουζεν» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη, στα ελληνικά και εβραϊκά, με ερμηνεύτρια τη μέτζο σοπράνο Λίνα Ορφανού.
  • Η ΑΥΓΗ, 02.05.2015