Monday, April 27, 2015

«ΣΤΡΟΧΑΙΜ»... Ο εξόριστος του Χόλιγουντ στη σκηνή

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη υποδύεται την ντίβα του σινεμά Νόρμα Ντέσμοντ και ο Ακις Βλουτής τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Εριχ Φον Στροχάιμ 
Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη υποδύεται την ντίβα του σινεμά Νόρμα Ντέσμοντ και ο Ακις Βλουτής τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Εριχ Φον Στροχάιμ

Ο Δημήτρης Δημητριάδης, γοητευμένος από την παράξενη και σύνθετη προσωπικότητα του Αυστροαμερικανού σκηνοθέτη και ηθοποιού Εριχ Φον Στροχάιμ, αλλά και από τις μοναδικές ερμηνείες τόσο του ίδιου όσο και της Γκλόρια Σουάνσον στην ταινία-σταθμό «Η Λεωφόρος της Δύσης» του Μπίλι Ουάιλντερ, γράφει τον «Στροχάιμ», ένα λυρικό κείμενο, που ξεκινά εκεί που η ταινία τελειώνει. Τη Νόρμα Ντέσμοντ, τον μεγαλύτερο ρόλο της ντίβας του αμερικανικού βωβού και ομιλούντα κινηματογράφου Γκλόρια Σουανσον, υποδύεται η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη σε μια τελευταία συνάντηση με τον Στροχάιμ που ερμηνεύει ο Ακις Βλουτής.
Τον τρίτο κομβικό ρόλο, εκείνο της Ντενίζ, της επί 20 χρόνια συντρόφου του Στροχάιμ ερμηνεύει η Αγλαΐα Παππά. Οι τρεις έξοχοι ηθοποιοί συναντώνται για πρώτη φορά επί σκηνής στο «Από Μηχανής Θέατρο», σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

  • Η απαρχή
Στον «Στροχάιμ» ο Δημήτρης Δημητριάδης εξερευνά μια άλλη αρχέγονη πηγή, αυτήν της απαρχής του κινηματογράφου, και μίας από τις εμβληματικές του μορφές, του κινηματογραφιστή και ηθοποιού Εριχ Φον Στροχάιμ. Στο έργο έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε ανθρώπινους και σαρκαστικούς διαλόγους περί αλήθειας και ψεύδους, πραγματικού και φανταστικού, ζωής και θανάτου. Περί τέχνης εντέλει, τη μόνη διαφυγή της ανθρώπινης ύπαρξης σε καιρούς χαλεπούς. «Ηθελα πολύ να κάνω ένα ελληνικό έργο», λέει ο Ακις Βλουτής, η ψυχή του «Από Μηχανής Θεάτρου».
Ο εξόριστος του Χόλιγουντ στη σκηνή
Ο «Στροχάιμ» του Δημήτρη Δημητριάδη είναι ένα έργο με «πολύ μεγάλες αρετές, αλλά έχει μία βασική δυσκολία στη διανομή, στον ρόλο της Νόρμα Ντέσμοντ», εξηγεί ο ίδιος. «Με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη είχαμε ήδη δύο φορές στο παρελθόν κουβεντιάσει για πιθανή συνεργασία, σε μια τρίτη τυχαία συνάντηση που είχαμε αποκαλύφθηκε μπροστά μου η Καρυοφυλλιά ως Νόρμα. Της πρότεινα το έργο και η δική της άμεση ανταπόκριση να παίξει αυτόν τον ρόλο έδωσε το "πράσινο φως", ώστε να δημιουργηθεί αυτή η ιδιαίτερη συνάντηση».

Στην παράσταση ο Ακις Βλουτής υποδύεται τον «Στροχάιμ», ένα «υπαρκτό πρόσωπο, έναν γίγαντα της ιστορίας του παγκόσμιου κινηματογράφου». Πρόκειται για μια «ιδιάζουσα περίπτωση, που αμφισβητήθηκε πολύ από το Χόλιγουντ και τελικά εξοστρακίστηκε. Οι ταινίες του, όμως, που έμειναν πίσω, ειδικά η "Απληστία", είναι ένα έπος επάνω στη φαυλότητα». Στο έργο τον συναντάμε βαριά άρρωστο, στα τελευταία λεπτά της ζωής του, σε μια υπερβατική συνάντηση με τη Νόρμα Ντέσμοντ, ο ρόλος που υποδύθηκε η μεγάλη σταρ του κινηματογράφου Γκλόρια Σουάσον στη «Λεωφόρο της Δύσης», όπου ο Εριχ Φον Στροχάιμ έπαιξε τον μπάτλερ της, Μαξ Φον Μαγιέρλινγκ.

«Αυτή η παράξενη συνάντηση, ανάμεσα στον ετοιμοθάνατο και τον άγγελο του θανάτου με κοινό τόπο την ταινία του Μπίλι Γουάιλντερ, οδηγεί τον Στροχάιμ σε μια συμφιλίωση με το τέλος, αποθεώνοντας τον μέσα από τη μηδαμινότητα της τελευταίας στιγμής. Ετσι και αλλιώς μόνο σε ένα πρόσωπο της τέχνης θα μπορούσε να εξομολογηθεί πριν περάσει στην άλλη πλευρά», καταλήγει ο πρωταγωνιστής.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σταμάτης Φασουλής, τα σκηνικά ο Νίκος Αναγνωστόπουλος, τα κοστούμια η Ντένη Βαχλιώτη, τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης και τη μουσική επιμέλεια ο Παύλος Η. Αγιαννίδης. Πρωταγωνιστούν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Ακις Βλουτής, Αγλαΐα Παππά.

  • Η ΓΥΝΑΙΚΑ - ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΑΦΟΣΙΩΣΗΣ
Πρόκειται για ένα «εξαιρετικό έργο, όπου ο κινηματογράφος μπλέκεται με τη ζωή και η ζωή με το θέατρο», υπογραμμίζει η Αγλαΐα Παππά, που υποδύεται την Ντενίζ Βερνάκ, Γαλλίδα ηθοποιό με την οποία ο Στροχάιμ θα συνδεθεί κυρίως σε προσωπικό επίπεδο, αν και έπαιξαν μαζί σε κάποιες ταινίες στη Γαλλία. Θα ζήσουν μαζί από το 1939 μέχρι το τέλος του Στροχάιμ, το 1957, σε μια μικρή πόλη κοντά στο Παρίσι, το Μωρεπά. «Η Βερνάκ, ειδικά τα τελευταία χρόνια της ζωής του Στροχάιμ, όταν ο καρκίνος τον έχει σχεδόν παραλύσει, θα του αφοσιωθεί ολοκληρωτικά, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα και τη ζωή της και την καριέρα της.

Εν ολίγοις θα παίξει στη ζωή τον ρόλο που ο Στροχαιμ έπαιξε στην ταινία "Η Λεωφόρος της Δύσης", υποδυόμενος τον Μαξ φον Μάγερλιγκ, τον αφοσιωμένο μπάτλερ της μεγάλης ντίβας του βωβού κινηματογράφου, της Νόρμα Ντέσμοντ. Και έτσι περνάμε από τη ζωή στη μυθοπλασία και στο θεατρικό έργο του Δημήτρη Δημητριάδη», αναφέρει η ηθοποιός. Οπως εκείνος στην ταινία θα σταθεί μέχρι το τέλος δίπλα στην αγαπημένη του, έτσι και η Ντενίζ στο έργο, μέσα από την «απόλυτη αφοσίωση, την αγάπη και τον σεβασμό σε μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, θα φροντίσει ώστε η έξοδος του από τη ζωή να είναι η είσοδός του στην περιοχή του άχρονου και του άφθαρτου».
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 27/04/2015

No comments: