Thursday, October 13, 2011

Πυρά νέων καλλιτεχνών κατά του υπουργείου, που «δεν προωθεί τον πολιτισμό»


  • Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011 
  • Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ 

Η ημερίδα για το «Σύστημα Αθήνα» και την προώθηση του ελληνικού θεάτρου και χορού στο εξωτερικό, που διοργάνωσε χθες το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΙΤΙ) στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά το βαθύ χάσμα μεταξύ των νέων παραγωγικών καλλιτεχνικών δυνάμεών μας, που αναζητούν μια διέξοδο στο εξωτερικό, και των δεσμεύσεων της Πολιτείας.
Απουσία εκπροσώπου της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ, δέχτηκε η προϊσταμένη του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου, Σίσσυ Παπαθανασίου, τα πυρά των νέων καλλιτεχνών, που είτε ταξίδεψαν σε φεστιβάλ του εξωτερικού ιδίοις εξόδοις είτε τελικά δεν κατάφεραν να πάνε πουθενά, επειδή το υπουργείο, παρ' όλο που είχε εγκρίνει τη χρηματοδότηση του ταξιδιού, τους «κρέμασε».
Η Μαρία Κολλιοπούλου (ομάδα «Πρόσχημα») χαρακτήρισε προσβλητικούς και ψευδείς τους ισχυρισμούς του υπουργείου «δεν ξέρετε να συμπληρώνετε αιτήσεις», που λειτουργεί ως άλλοθι ώστε να μη γίνονται δεκτές. «Το υπουργείο δεν προωθεί τον πολιτισμό. Ο,τι κάνουμε, το κάνουμε μόνοι μας», συνόψισε. Ηταν το μότο που επανέλαβαν αργότερα πολλοί, θεωρώντας ότι μοναδική λύση είναι «να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε από κανέναν».
Αλλωστε, όλοι, ο ένας μετά τον άλλον, είχαν να πουν μπροστά στον άφωνο νέο προϊστάμενο της διεύθυνσης Θεάτρου και Χορού του ΥΠΠΟΤ Αντώνη Σκλεπάρη και τον πρόεδρο του ΙΤΙ Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη «θλιβερές ιστορίες» απαξίωσής τους από το ΥΠΠΟΤ. Από τη Μαρίλη Μαστραντώνη («Εντροπία»), που μόλις γύρισε χωρίς την παραμικρή βοήθεια από την Κρακοβία, και την Ελλη Παπακωνσταντίνου («ODC»), που έφτασε με την ομάδα της ώς το Κουρδιστάν, μέχρι τη χορογράφο Πατρίτσια Απέργη (Αερίτες), που ταξίδεψε στη Λιουμπλιάνα, επέστρεψε και ακόμη περιμένει την εκταμίευση των εξόδων από το ΥΠΠΟΤ. «Δεν τρέφω αυταπάτες. Δεν περιμένω τίποτα», είπε. Την απουσία της Πολιτείας στην προώθηση των νέων καλλιτεχνικών δυνάμεών μας στο εξωτερικό επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος του ΙΤΙ, Σάββας Πατσαλίδης, εισηγούμενος την επιθετική προώθηση του ελληνικού θεατρικού έργου μέσω μεταφράσεων.
Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης ήταν το δεύτερο πρόσωπο που δέχτηκε τα πυρά των παρευρισκομένων, όταν τόλμησε να μιλήσει για εθελοντισμό στην τέχνη. «Ο εθελοντισμός έχει τα όριά του», ακούστηκε μια φωνή. Ο Αντ. Σκλεπάρης τότε αναγκάστηκε να ξεκαθαρίσει ότι το ΥΠΠΟΤ «δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης στο δημόσιο λογιστικό» και η Σίσσυ Παπαθανασίου, ότι το πρόγραμμα «Κινητικότητα» του υπουργείου Πολιτισμού μπορεί να δέχεται αιτήσεις νέων ομάδων που θέλουν να βγουν στο εξωτερικό, αλλά δεν διαθέτει δικό του κωδικό, άρα ούτε budget!
Χωρίς χρήματα βρίσκεται εδώ και καιρό και το Ινστιτούτο Θεάτρου. Οι υπάλληλοί του, απλήρωτοι εφτά μήνες, έχουν κάνει επίσχεση εργασίας. Κι ενώ το Ιδρυμα «Κακογιάννης» τού πρόσφερε δωρεάν στέγη, δεν έχει λεφτά ούτε για τη μετακόμιση. Και μετά περιμένουν χρήματα οι νέες ομάδες!
Ανάμεσα στους παρόντες ήταν οι: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Αιμιλία Υψηλάντη, Ανέστης Αζάς, Ηρώ Χιώτη , Γιώργος Σαχίνης, Ιωάννα Ρεμεδιάκη, Κων/νος Μίχος, Ευδόκιμος Τσολακίδης κ.ά.

No comments: