Saturday, October 15, 2011

Πλήθος νέων παραστάσεων



«Πελεκάνος»
  • Το αυτοβιογραφικό έργο τουΣτρίντμπεργκ, ο «Πελεκάνος», επαναλαμβάνεται στο «Bios», (17/10 - 15/11, κάθε Δευτέρα - Τρίτη). Στο έργο αυτό, ο Στρίντμπεργκ αναφέρεται σε θέματα που τον απασχόλησαν: τον θάνατο, τον έρωτα, τις βίαιες οικογενειακές σχέσεις. Αξονας της ενδιαφέρουσας παράστασης είναι η προσωπικότητα του συγγραφέα. Δύο ηθοποιοί αφηγούνται την ιστορία μιας οικογένειας: Μετά το θάνατο του πατέρα, σε ένα διαμέρισμα, σε στιγμή αλληλοαποκαλύψεων, μια οικογένεια βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αλήθειές της. Αμαρτίες, μυστικά και ψέματα αποκαλύπτονται, αφήνοντας τα πρόσωπα απελπισμένα. Μετάφραση: Ερι Κύργια. Σκηνοθεσία: Σύλβια Λιούλιου. Σκηνικά - Κοστούμια: Αγγελος Μέντης. Μουσική: Δημοσθένης Γρίβας. Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου. Video: Χρήστος Δήμας. Φωτογραφίες: Μαριλένα Βαϊνανίδη. Παίζουν: Λαέρτης Βασιλείου, Μιλτιάδης Φιορέντζης.
  • Στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» σήμερα ανεβάζεται το έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Μάρτιν ΜακΝτόνα «The pillowman», μια παραβολή για τον άνθρωπο που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σωματική και ψυχολογική βία, τον αυταρχισμό και καταναγκασμό. Σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου, σκηνικά - κοστούμια Εύας Μανιδάκη, μετάφραση Δημήτρη Κιούση, μουσική Νίκου Μαριδάκη. Παίζουν: Γιώργος Βαλαής, Θανάσης Δόβρης, Σεραφείμ Ράδης, Μιχάλης Φωτόπουλος. Τη Δευτέρα θα δοθεί η επίσημη του έργου της Λούλας Αναγνωστάκη «Παρέλαση» και την Τρίτη (18/10) η επίσημη του έργου του Τιμ Κράουτς «Συγγραφέας».
  • Οι Γιώργος Μωρόγιαννης και Κίμων Ρηγόπουλος, αυτοσκηνοθετούμενοι, παίζουν το έργο του Γιάγκου Ανδρεάδη «Φώναξε είμαι ζωντανός», που αναφέρεται στη δολοφονία του Λόρκα από τους φρανκιστές φασίστες. Η μυθοπλασία βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα. Ενα έργο τραγικά επίκαιρο, σήμερα, αφού ένας άλλου τύπου φασισμός, που απειλεί με αφανισμό εκατομμυρίων εργαζομένων σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας. Παραστάσεις (14/10 - 6/11), κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (9.30 μ.μ.) στο θέατρο «Σημείο».
  • Επαναλαμβάνεται (από 17/10, κάθε Δευτέρα - Τρίτη) στο «Ιλίσια» ο μονόλογος τουΧάουαρντ Ζιν «Ο Μαρξ στο Σόχο» με τον Αγγελο Αντωνόπουλο, που «ανασταίνει» στο σημερινό, «παγκοσμιοποιημένο» καπιταλισμό, τον Μαρξ. Το έργο σήμερα και αύριο θα παιχθεί στις Ανδρικές και Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού. Ενα κείμενο που μιλά για την ιστορία, τον πολιτισμό, την ελευθερία, τον πόλεμο, την παγκόσμια κρίση, την υπεραξία και όλα τα ανθρώπινα. Μετάφραση: Αρης Λασκαράτος. Δραματουργική επεξεργασία: Αγγελος Αντωνόπουλος. Σκηνοθεσία Αθανασία Καραγιαννοπούλου. Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Ασημακόπουλος. Μουσική επιμέλεια: Αθανασία Καραγιαννοπούλου. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου.
  • Στο Ιδρυμα «Μ. Κακογιάννης» σήμερα (9 μ.μ.) το Πολωνικό Κέντρο Θεατρικής Πρακτικής «Gardzienice» θα παρουσιάσει την ταινία «Ιφιγένεια εν Α...» και στις 17 και 18/10 τη θεατρική παράσταση «Ιφιγένεια εν Τ...» σε σκηνοθεσία Στανιέφσκι, (παράσταση εμπνευσμένη από την αρχαία τραγωδία και με την οποία ασχολείται η ταινία).
  • Στο θέατρο «Δημήτρης Ποταμίτης», ανεβάστηκε και παίζεται κάθε Δευτέρα - Τρίτη, το έργο του Γιώργου Κεμερλή «Δείξε μου το φίλο σου», με θέμα τον έρωτα και τη φιλία. Σκηνοθεσία Χριστίνας Γκόλια. Παίζουν: Γιώργος Κεμερλής, Αφροδίτη Κλεάνθη. Τραγούδι: Δόμνα Κουντούρη.

No comments: