Thursday, October 13, 2011

Κακογιάννης ώς την Ινδία

ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

  • Της ΕΛΕΝΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
  • Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011 

Δυόμισι μήνες μετά την απώλεια του ιδρυτή του και 22 από την έναρξη λειτουργίας του, το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στον Ταύρο άνοιξε επισήμως τις πύλες του χθες το πρωί υποδεχόμενο τη νέα σεζόν, 2011-2012.
Ο περίφημος αμερικανικός θίασος Aquila έρχεται τον Ιούνιο με δύο έργα αρχαιοελληνικού ενδιαφέροντοςΟ περίφημος αμερικανικός θίασος Aquila έρχεται τον Ιούνιο με δύο έργα αρχαιοελληνικού ενδιαφέροντοςΜε φόντο ταράτσες και κεραίες της γειτονιάς, υπό τους ζωηρούς ήχους της οδού Πειραιώς αλλά και με την εισβολή μιας υπέροχης λιακάδας στο καλαίσθητο αίθριο του τρίτου ορόφου, τα συναισθήματα ήταν ανάμικτα. Μελαγχολία για την απουσία του, μούδιασμα για την οικονομική κρίση αλλά και επαναδιατύπωση της αλήθειας, ότι «ο πολιτισμός είναι το μοναδικό αντίδοτο».
Τον σκελετό του προγραμματισμού, που μας τον ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος του κοινωφελούς Ιδρύματος, Ξένια Καλδάρα, είχε αρχίσει να τον φτιάχνει ο ίδιος, αφορούσε δε:
* Συνεργασίες με μεγάλα Ιδρύματα του εξωτερικού σε θέματα συναφή, όπως αυτό του αρχαίου δράματος (Πανεπιστήμιο Stanford και Aquila Theatre από τις ΗΠΑ, Πανεπιστήμια Goldsmith και Leeds από τη Μεγάλη Βρετανία, και αλλά από Αυστρία, Ιταλία, Πολωνία, Τουρκία, Κορέα). Σημαντικότατοι δάσκαλοι του Χόλιγουντ έρχονται για να παραδώσουν masterclasses στους Ελληνες καλλιτέχνες. Το τελευταίο μάλιστα δημόσιο έγγραφο που υπέγραψε ο Μιχάλης Κακογιάννης ήταν το μνημόνιο τριετούς συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, της ιδιαίτερης πατρίδας του.
* Συνεργασίες με ελληνικούς φορείς και πρωτοβουλίες, όπως με το ΕΚΕΒΙ, με το Κέντρο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (φιλοξενεί το 24ο Πανόραμα), την ΑΣΚΤ, το Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, το ΚΘΒΕ, το Σύνδεσμο Χορού, το διαδικτυακό spirto, το Bicycle film festival.
Και δεν μένει εκεί. Προσφέρει στέγη σε φορείς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ενοίκιό τους. Φιλοξενεί ήδη το γραφείο και τα αρχεία του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ενωσης Κούκλας (Unima) και σύντομα θα μετακομίσει εκεί και το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΕΚΔΙΘ).
Κατά τα άλλα, στο πλουσιότατο και για φέτος ρεπερτόριο - που περιλαμβάνει όλες τις τέχνες: θέατρο, κινηματογράφο, χορό, εικαστικά - η έμφαση δίνεται στους νέους, στην υποστήριξη της πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και στην προσπάθεια εξέλιξης του Ιδρύματος ως ενός φορέα-πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.
Η διαφύλαξη, η μελέτη και η διάδοση του έργου του Μιχάλη Κακογιάννη δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνονται στους στόχους. Η λίστα είναι μακρά και οι εκδηλώσεις εκτείνονται έως τη μακρινή Ινδία, στην οποία ήδη έχουν διοργανωθεί πέντε ρετροσπεκτίβες.
«Ως κοινωφελής φορέας επενδύουμε στη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και την εξωστρέφεια», τόνισαν τα μέλη του Δ.Σ. «Μέσα στους 22 μήνες παρουσίας μας στα ελληνικά δρώμενα έχουμε φιλοξενήσει 1.452 γεγονότα και 405 παραγωγές, προσελκύοντας 80.229 θεατές, χωρίς να περιλαμβάνονται οι επισκέπτες εκθέσεων και εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο».
Πρόκειται για ένα κοινωφελές ίδρυμα, αυτοχρηματοδοτούμενο από την περιουσία του ιδρυτή του και από τα όποια έσοδά του. «Ξεκινήσαμε μέσα στην περίοδο της κρίσης, την αφουγκραζόμαστε γι' αυτό και διασφαλίζουμε χαμηλά εισιτήρια ή ελεύθερη είσοδο σε ευπαθείς ομάδες, αλλά δεν μας επηρεάζει» δήλωσε η αντιπρόεδρός του Ξένια Καλδάρα. Ο φετινός προϋπολογισμός αγγίζει τα 1.100.000 ευρώ.
* Πειραιώς 206, Ταύρος. Πληροφορίες: 210-3418550 και www.mcf.gr

No comments: