Saturday, October 15, 2011

Ανακρίνοντας τον συγγραφέα


    Ένα από τα περισσότερο επιτυχημένα έργα του «τρομερού παιδιού» του βρετανικού θεάτρου, του Martin McDonagh, το The Pillowman (2003), μια παραβολή για τον άνθρωπο που βρίσκεται αντιμέτωπος με τον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό, γυμνός απέναντι στην εξουσία, παρουσιάζεται από αυτήν την Κυριακή στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου.
    Ένα άγριο και τρομακτικό παραμύθι ξετυλίγει επί σκηνής ο Ιρλανδός δραματουργός, καθώς ο νεαρός συγγραφέας Κατούριαν υφίσταται την εξοντωτική ανάκριση δύο αστυνομικών ως ύποπτος για φόνους μικρών παιδιών, καθώς οι ιστορίες του περιγράφουν δολοφονίες που έγιναν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο...
    Αν και ο Μάρτιν ΜακΝτόνα εστιάζει, μέσα από τον κωμικό παραλογισμό, στη βία, σωματική και ψυχική, τους καταπιεστικούς μηχανισμούς και τον θάνατο, η παράλληλη ανάκριση του αδερφού του Μίχαλ, ενός ανθρώπου με νοητικά προβλήματα, αλλά και οι ίδιες οι ιστορίες του Κατούριαν, αποκαλύπτουν έναν θανάσιμο κύκλο βίας που ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια και καθορίζει τη ζωή του και τη ζωή τού αδερφού του... Έτσι, οι μακάβριες ιστορίες του συγγραφέα αποδεικνύονται ένα μέσο για να αισθανθεί κοντά σε κάποιον, να πιαστεί από κάτι που έχει αρχή, μέση και τέλος ώστε να καταφέρει να αντιμετωπίσει το χάος της πραγματικότητας.
    Στην παράσταση του Θεάτρου του Νέου Κόσμου τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Γιώργος Βαλαής, Θανάσης Δόβρης, Σεραφείμ Ράδης, Μιχάλης Φωτόπουλος. Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Κιούση, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Εύας Μανιδάκη, η μουσική του Νίκου Μαρδάκη, ενώ στη σκηνοθεσία συμπράττει η Μαρία Φιλίνη.

    No comments: