Saturday, October 15, 2011

Επιστροφή στον Λόρκα



Η δολοφονία του Λόρκα, αλλά και η μνήμη της, όχι μονάχα από την πλευρά των θυμάτων αλλά από αυτήν των θυτών, των φρανκιστών εκτελεστών του, μνήμη «ζωντανή», 75 χρόνια μετά, αποτελεί το υλικό για το έργο του Γιάγκου ΑνδρεάδηΦώναξε είμαι ζωντανός, που παρουσιάζεται από σήμερα έως και τις 6/11 στο θέατρο «Σημείο», πίσω από το Πάντειο.
Η παράσταση, στην οποία οι ηθοποιοί Γιώργος Μωρόγιαννης και Κίμων Ρηγόπουλος όχι μονάχα πρωταγωνιστούν αλλά και αυτοσκηνοθετούνται, έχει τη φόρμα μιας συνέντευξης: ενός «περίεργου» δημοσιογράφου, που πηγαίνει με προσωπικά κίνητρα να πάρει συνέντευξη από έναν πρώην φασίστα, η οποία θα εξελιχθεί σε μια προσωπική μονομαχία.
Η ιδέα για το έργο αυτό προέκυψε πριν από αρκετά χρόνια, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Σεβίλλη, όπου ο ίδιος ο συγγραφέας ήρθε σε επαφή με τη ζωντανή μνήμη των γεγονότων σε κάθε γωνιά της πόλης. Σήμερα, «που ένας άλλου τύπου φασισμός ξεπροβάλλει απ’ το αυγό του φιδιού, στην Ελλάδα και στον κόσμο», όπως σημειώνει ο καθηγητής Ανδρεάδης, οι μνήμες της φρανκικής δικτατορίας «αποκτούν ένα νέο νόημα και καλούν σε εγρήγορση».
Στην παράσταση του θεάτρου «Σημείο» τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Ιουλία Σταυρίδου και τη μουσική ο Νίκος Τσακρής.

No comments: